OMS: Riscurile pentru sănătate în cazul accidentului de la Fukushima au rămas neschimbate

Riscurile pentru sănătate în cazul accidentului de la centrala nucleară Fukushima din Japonia nu sunt mai "ridicate astăzi decât ieri", deşi autorităţile japoneze au crescut nivelul alertei, a apreciat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

54 afișări
Imaginea articolului OMS: Riscurile pentru sănătate în cazul accidentului de la Fukushima au rămas neschimbate

OMS: Riscurile pentru sănătate în cazul accidentului de la Fukushima au rămas neschimbate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evaluarea riscurilor pentru sănătate nu s-a schimbat pentru zonele situate la o distanţă mai mare de 40 de kilometri de centrală", a explicat un purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl, contactat de AFP.

"Ceea ce se întâmplă este că ei au noi estimări cu privire la nivelul total al radiaţiilor" deoarece "au combinat radiaţiile de la reactoarele unu, doi şi trei", a explicat el.

El a reiterat că riscurile pentru sănătate în zonele situate la distanţă mai mare de 40 de kilometri de centrală "sunt probabil minime", apreciind că măsurile luate de autorităţile japoneze "par suficiente pentru moment".

Rămâne ca situaţia să fie urmărită îndeaproape deoarece poate evolua în orice moment, a recunoscut Hartl.

Agenţia japoneză pentru siguranţa nucleară a decis să ridice brusc nivelul acccidentului de la Fukushima de la 5 la 7, cel mai ridicat pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), plasându-l la nivelul celui de la Cernobîl.

La peste o lună de la tripla catastrofă seism-tsunami-accident nuclear din 11 martie, premierul japonez Naoto Kan s-a arătat optimist, afirmând marţi că situaţia se stabilizează "pas cu pas" la centrala Fukushima Daiichi în nord-estul Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici