Operaţiunile aeriene continuă deasupra Libiei. Explozii puternice la Tripoli

Operaţiunile aeriene continuau duminică deasupra Libiei în cadrul coaliţiei internaţionale. Explozii puternice au fost auzite duminică seara la Tripoli, unde apărarea antiaeriană a intrat în acţiune, în timp ce o coloană de fum se ridica din sectorul reşedinţei liderului libian, Muammar Kadhafi, din Bab al-Aziziya, în sudul capitalei.

95 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile aeriene continuă deasupra Libiei. Explozii puternice la Tripoli

Operaţiunile aeriene continuă deasupra Libiei. Apărarea antiaeriană, activată la Tripoli şi în apropiere de reşedinţa lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apărarea antiaeriană a mai fost activată o dată, duminică, la scurt timp după ora 18.15 GMT (20.15 ora României) la Tripoli, în special în apropiere de reşedinţa liderului libian Muammar Kadhafi, potrivit unor jurnalişti ai AFP aflaţi la faţa locului.

  • 23.23 - Pentagon: Apărarea antiaeriană libiană a fost "puternic avariată"

Capacităţile apărării antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coaliţiei, permiţând instaurarea "efectivă" a zonei de interdicţie aeriană, a declarat duminică un oficial de la Pentagon.

"Atacurile au fost foarte eficiente şi au avariat puternic apărarea antiaeriană a regimului" lui Muammar Kadhafi, a afirmat viceamiralul Bill Gortney în cadrul unei conferinţe de presă.

Principala ameninţare împotriva avioanelor americane, britanice şi franceze care au intervenit pentru moment în Libia este reprezentată de rachetele sol-aer SA-5, cu rază lungă de acţiune, dar "capacitatea (forţelor pro-Kadhafi) de a le lansa a fost puternic redusă", potrivit lui.

Forţele aeriene libiene nu au arătat niciun semn de activitate, iar emisiile radar - care servesc la detectarea avioanelor inamice - de la instalaţiile de apărare antiaeriană vizate de atacuri au încetat, a adăugat el.

La modul general, emisiile radar de supraveghere aeriană par acum limitate în zonele din jurul Tripoli şi Sirt, fieful colonelului Kadhafi.

  • 21.34 - Trei avioane italiene Tornado au decolat duminică seara de la baza Trapani

Trei avioane italiane Tornado au decolat de la baza aeriană Trapani, în Sicilia, duminică seara, au constatat jurnaliştii AFP, adăugând că destinaţia lor nu a fost precizată.

Un purtător de cuvânt al bazei Trapani a declarat pentru AFP-TV că nu "poate oferi detalii" despre misiunea avioanelor Tornado.

  • 20.43 - Peste 15 avioane franceze, implicate duminică în operaţiunea din Libia

Franţa a mobilizat duminică "peste 15 avioane" în operaţiuni care ar putea conduce la "atacuri la sol", a anunţat colonelul Thierry Burkhard, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei.

"Peste 15 avioane au fost mobilizate, reprezentând un evantai larg de capacităţi aer-aer şi aer-sol" franceze, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Apărării.

Aceste avioane au desfăşurat, potrivit lui, operaţiuni de "apărare aeriană precum şi de sprijin la sol, de realimentare, control aerian şi detectare".

"În ceea ce priveşte operaţiunile aeriene, efortul zilei s-a concentrat pe lovituri la sol", a adăugat colonelul Burkhard.

Câteva minute mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Laurent Teisseire, a afirmat că mobilizarea mijloacelor franceze nu a "întâmpinat opoziţie", forţele franceze nu au fost nevoite să "recurgă la lovituri".

"Astăzi pe teren, acolo unde acţionăm, nu există ameninţare împotriva populaţiei civile", a subliniat el.

Operaţiunile angajate de Franţa de sâmbătă în Libia nu au întâmpinat "nicio dificultate deosebită", a continuat el, dând asigurări că "operaţiunea de ieri şi-a demonstrat eficienţa".

  • 20.07 - Qatarul mobilizează patru avioane în Libia

Qatarul a decis să mobilizeze "patru avioane" în Libia pentru a participa la intervenţia militară a coaliţiei internaţionale împotriva forţelor colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al ministerului francez al Apărării, Laurent Teisseire.

Exprimându-se în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Apărării, Teisseire s-a referit la acest "punct crucial" care este "mobilizarea decisă de Qatar a patru avioane în zonă".

"Aceasta ilustrează participarea arabă la această operaţiune", a adăugat el.

El a insistat asupra faptului că intervenţia în Libia are ca obiectiv doar "protecţia" civililor în faţa colonelului Kadhafi.

  • 18.28 - Ofiţeri europeni, la bordul unei nave americane din Marea Mediterană, pentru a se coordona

Aproximativ 50 de ofiţeri de legătură europeni şi canadieni se află la bordul unei nave amiral americane din Marea Mediterană pentru a coordona atacurile din Libia şi pentru a pune în aplicare o zonă de interdicţie aeriană, a anunţat marina americană.

"Cinci ofiţeri francezi, cinci britanici, doi italieni şi doi canadieni" sunt la bordul Mount Whitney, navă amiral a flotei a VI-a americane aflate în Marea Mediterană, a declarat într-un e-mail căpitanul vasului Dawn Cutler, aflat la bordul navei.

Operaţiunea Odyssey Dawn începută sâmbătă în baza rezoluţiei 1.973 a ONU este condusă în prezent de Statele Unite de la cartierul general al comandamentului Africa de la Stuttgart (Germania), a explicat sâmbătă viceamiraul Bill Gortney, în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon.

Statele Unite vor "să transfere comandamentul în zilele următoare unui partener din cadrul coaliţiei", a adăugat el.

Pe teren, operaţiunile sunt coordonate de Mount Whitney, potrivit Pentagonului.

Peste 20 de nave şi submarine, dintre care 11 americane, se află în prezent în apropierea coastelor libiene.

Portavionul francez Charles-de-Gaulle, însoţit de trei fregate şi un submarin nuclear de atac, a plecat duminică din Toulon şi urmează să ajungă în zonă în 36-48 de ore.

  • 17.23 - Prima participare arabă la operaţiunea din Libia, aşteptată în următoarele 48 de ore

O primă ţară arabă se va alătura ofensivei internaţionale împotriva Libiei în 48 de ore, a declarat duminică ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, după ce a avut o întrevedere cu "unii lideri" din regiune.

"Sper că vom vedea, sper chiar în această seară (duminică) dar cu siguranţă până mâine seară (luni), prima dintre ţările arabe participând (la operaţiuni) şi trimiţând elemente în zonă", a declarat ministrul pentru BBC.

"Am vorbit în această (duminică) dimineaţă cu unii lideri din ţări arabe care au declarat că ar putea să se implice şi am primit un răspuns pozitiv. Vor să facă ei înşişi acest anunţ şi nu vă voi spune ce ţară ar putea fi implicată, ci doar că este un răspuns pozitiv", a asigurat el.

Doar Qatarul a confirmat până în prezent oficial că va participa la operaţiunile militare din Libia. Un diplomat al ONU a anunţat, de asemenea, implicarea Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat încă. Potrivit agenţiei italiene Ansa, avioane ale Emiratelor Arabe Unite sunt aşteptate duminică la baza aeriană Decimomannu, din Sardinia, pentru a participa la operaţiuni.

  • 16.48 - Italia a pus la dispoziţia coaliţiei opt avioane

Italia a pus la dispoziţia coaliţiei, în cadrul operaţiunilor acesteia în Libia, opt avioane, patru de vânătoare, de tip neprecizat, şi patru bombardiere de vânătoare de tip Tornado, care vor putea fi utilizate "în orice moment", a declarat duminică ministrul italian al Apărării.

"Ieri (sâmbătă) seară, la ora (locală) 23.00 (duminică, 0.00, ora României), am primit o cerere formală de (furnizare de) mijloace din partea altor ţări, iar începând de la ora (locală) 23.59 (duminică, 0.59, ora României), am pus la dispoziţie opt avioane: patru de vânătoare şi patru (de tip) Tornado, în măsură să neutralizeze radare", a declarat ministrul Ignazio La Russa, pentru postul de televiziune Rai3.

Aceste avioane "se adaugă celorlalte mijloace deja furnizate de către toate celelalte ţări participante, iar începând de astăzi ele îşi vor îndeplini misiunea sub un comandament unic, la Neapole", a adăugat La Russa.

  • 15.30 - Coaliţia va ataca liniile de aprovizionare ale forţelor lui Kadhafi

Următoarea etapă a raidurilor coaliţiei împotriva forţelor lui Muammar Kadhafi va consta în atacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităţilor de luptă ale acestora, a declarat duminică şeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen.

După un prim val de atacuri împotriva apărării antiaeriene şi a blindatelor din apropierea liniilor insurgenţilor, "vom încerca să întrerupem liniile de aprovizionare", a declarat amiralul în cadrul emisiunii "State of the Union" difuzată de postul de televiziune CNN.

"Forţele sale sunt răspândite între Tripoli (în vestul ţării) şi Benghazi (principalul bastion al insurgenţilor din est), iar noi vom încerca să întrerupem susţinerea logistică începând de mâine", a precizat amiralul.

"Acum suntem într-o situaţie în care ceea ce vom face depinde în parte de ceea ce face el", a adăugat Mullen.

Amiralul a declarat, de asemenea, că atacurile coaliţiei nu au ca scop "să îl înlăture de la putere pe Kadhafi", ci să "protejeze civilii" libieni, potrivit postului de televiziune Fox News.

"Este cu siguranţă o posibilitate", a răspuns şeful Statului Major interarme, întrebat pe postul de televiziune NBC dacă Muammar Kadhafi poate rămâne la putere la încheierea intervenţiei coaliţiei.

"Obiectivele acestei campanii sunt pentru moment limitate şi nu este vorba despre a-l îndepărta de la putere", a continuat el în emisiunea "Meet the Press".

"Scopul Consiliului de Securitate al ONU era într-adevăr Benghazi şi protecţia civililor", a amintit el. "Nu este vorba despre a-l îndepărta de la putere pe Kadhafi însuşi sau de a-l ataca în acest moment", a continuat amiralul Mullen pentru Fox News.

"Este vorba despre îndeplinirea unor obiective relativ limitate pentru ca acesta să înceteze să îşi ucidă poporul şi ca ajutorul umanitar să îşi poată crea drum", a insistat el.

Prima fază a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este "un succes" şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană, a declarat duminică amiralul Michael Mullen pentru postul de televiziune ABC.

  • 15.07 - Forţele lui Kadhafi bombardează oraşul Misrata

Forţele loiale liderului libian Muammar Kahdafi bombardează oraşul Misrata, duminică, folosind tancuri, artilerie şi tunuri, a declarat un martor ocular citat de CNN.

Rebelii din oraş au ripostat, a declarat sursa citată, în timp ce pentru moment nu există informaţii despre eventuale victime.

Un purtător de cuvânt al rebelilor din Misrata, Mohamed, a declarat pentru BBC News Online că situaţia din oraş este "cu adevărat" îngrozitoare. Bombardamentele au fost reluate "în mod incredibil" pentru a treia zi după o scurtă pauză în care forţele internaţionale au intervenit, a declarat el. "Misrata este rasă de pe suprafaţa pământului chiar acum, am auzit că centrul oraşului este aproape distrus", a adăugat el.

Un martor ocular din Misrata a declarat pentru BBC că tancuri ale Guvernului au intrat în centrul oraşului. El susţine că a avut loc un "masacru", în care au fost răniţi 40 de civili şi alţi cel puţin zece au fost ucişi. Potrivit acestuia, sunt atacate clădiri civile.

  • 14.34 - Avioanele americane au vizat poligoane şi sisteme de apărare antiaeriană în Libia

Ţintele vizate duminică de avioanele americane au fost "în principal terenuri ale aviaţiei şi sistemele lor de apărare antiaeriană", a declarat purtătorul de cuvânt al US Africa Command la Stuttgart, Germania.

Duminică, 19 avioane americane, între care trei bombardiere invizibile pe radar B2, au atacat obiective din Libia, a anunţat Kenneth Filder.

Raidurile au fost conduse de "trei B2 ale forţelor aeriene americane, precum şi de F-15 şi F-16 ale forţelor aeriene şi de un avion AV8-B al Marinei", a declarat el.

Ţintele vizate au fost "în principal terenuri ale aviaţiei şi sistemele lor de apărare antiaeriană", a adăugat el.

Nicio aeronavă americană nu a fost atinsă de adversar, a precizat Fidler.

  • 14.26 - Avioane din Emiratele Arabe Unite, aşteptate la o bază din Sardinia

Avioane din Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt aşteptate duminică la baza aeriană Decimomannu, în Sardinia, pentru a participa la operaţiunea "Odyssey Dawn" din Libia, a anunţat agenţia italiană Ansa.

Emiratele Arabe Unite, dar şi Qatarul, Marocul şi Iordania au participat, sâmbătă, la summitul de la Paris pe tema Libiei.

La această baza situată la 25 de kilometri de Cagliari, în sudul insulei, au sosit, încă de sâmbătă seara, patru avioane de tip F-18 ale forţelor aeriene spaniole, din cadrul Grupului 47 Torrejon.

"Ne aflăm, în continuare, într-o fază logistică, nu operaţională, iar întreg aeroportul este pregătit, acum, pentru dezvoltări ulterioare", a anunţat comandantul bazei aeriene, colonelul Alfredo Nazzi, citat de Ansa.

Colonelul Nazzi nu a exclus sosirea unor avioane şi din alte ţări, duminică.

Mişcări de avioane au avut loc încă de sâmbătă, în mai multe baze aeriene din nordul şi din sudul Italiei, puse la dispoziţie de către Roma.

Trei avioane-radar, de tip AWACS au fost staţionate la Trapani (vestul Siciliei), unde au fost aduse, de asemenea, avioane de tip Tornado ECR italiene, care au, de obicei, baza la Piacenza (nord), specializate în distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană şi a radarelor, dar şi avioane de tip Tornado IDS, de atac, de la Ghedi (nord) şi avioane de vânătoare, de tip Eurofighter, de la Grosetto (centru).

În plus, şase avioane de tip F-16 daneze au sosit, sâmbătă, la baza Sigonella (sud-estul Siciliei), dar şi avioane americane, la baza de la Aviano (Veneţia, nord).

De asemenea, la baza siciliană Trapani, se află şi opt avioane canadiene.

Pe de altă parte, Turcia a anunţat că îşi oferă "contribuţia" în vederea soluţionării crizei libiene, cu "respectarea securităţii poporului libian", a precizat Ministerul turc al Afacerilor Externe, într-un comunicat, difuzat sâmbătă seara târziu.

"Turcia îşi va aduce contribuţia naţională, pe care o apreciază ca necesară şi convenabilă aplicării Rezoluţiilor ONU 1970 şi 1973, ţinând cont de securitatea poporului libian", se arată în comunicat.

"În acest scop, sunt în curs pregătiri şi lucrări, în colaborare cu serviciile noastre civile şi militare", continuă acesta, fără să ofere precizări asupra naturii contribuţiei turce la eforturile coaliţiei internaţionale, angajată în operaţiuni în Libia.

  • 14.15 - Şase avioane de vânătoare daneze, pregătite să decoleze de la o bază din Sicilia

Şase avioane de vânătoare daneze F-16, care au ajuns sâmbătă la baza siciliană Sigonella, sunt pregătite să decoleze, a declarat duminică locotenent-colonelul Rocco Massimo Zafarana, citat de agenţia italiană Ansa, relatează AFP.

"Baza italiană Sigonella are ca misiune să furnizeze susţinere maximă forţelor internaţionale care vin aici pentru operaţiuni inerente crizei libiene", a declarat el.

"Ne continuăm activitatea şi baza noastră va oferi susţinere. Nu ştim dacă alte avioane vor ajunge provenind din alte ţări, dar suntem pregătiţi să le primim şi să le oferim tot sprijinul necesar", a declarat el.

  • 13.50 - Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Kadhafi au fost distruse

Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Muammar Kadhafi, între care tancuri, au fost distruse duminică dimineaţă în atacurile aeriene de la vest de Benghazi, potrivit rebelilor şi jurnaliştilor AFP.

Tancuri răsturnate, tunuri incinerate, amestecate cu cadavre ale combatanţilor africani în uniforme kaki erau vizibile în zona bombardată, situată la 35 de kilometri vest de Benghazi.

Operaţiunea aeriană desfăşurată de avioane ale coaliţiei internaţionale, avioane de vânătoare franceze, potrivit rebelilor, a început în jurul orei 05.30 (05.30 ora României) şi a durat aproximativ două ore.

  • 13.44 - Nouăsprezece avioane americane au efectuat raiduri

Nouăsprezece avioane americane au desfăşurat raiduri aeriene duminică dimineaţă în Libia, a anunţat locotenent comandantul James Stockman din cadrul U.S. Africa Command, relatează CNN.

Printre aceste aeronave se numără avioane Harrier, bombardiere B-2 şi avioane de vânătoare F-15 şi F-16, potrivit lui Stockman.

  • 12.35 - O bază aeriană libiană, atacată de avioane americane invizibile pe radar

Trei bombardiere americane B-2, invizibile pe radar, au desfăşurat un raid împotriva unei importante baze aeriene libiene, lansând 40 de bombe, a anunţat duminică CBS News.

Pentru moment nu există o confirmare oficială a acestei informaţii.

Potrivit CBS, operaţiunea are ca obiectiv distrugerea unei mari părţi a aviaţiei libiene, după declanşarea, sâmbătă, a unei intervenţii internaţionale împotriva regimului lui Muammar Kadhafi.

Potrivit postului de televiziune, avioane de vânătoare ale forţelor aeriene aericane au desfăşurat, în acelaşi timp, misiuni în căutarea forţelor terestre libiene pentru a le distruge.

Avioanele implicate în aceste misiuni nu au înregistrat nicio pierdere, potrivit CBS.

În cursul serii, forţele americane şi britanice au preluat iniţiativa, cu primele raiduri aeriene britanice şi tiruri cu rachete de croazieră lansate de pe navele şi submarinele americane din largul Libiei.

Operaţiunea internaţională a fost lansată în cadrul rezoluţiei 1.973 a ONU, care autorizează folosirea forţei pentru protejarea populaţiei libiene

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici