Opozanţii nord-coreeni trimit manifeste din Coreea de Sud - FOTO

Opozanţii nord-coreeni au trimis miercuri, în ziua funeraliilor liderului Kim Jong-il, manifeste din Coreea de Sud către Coreea de Nord prin care cer declanşarea unei insurecţii împotriva dinastiei Kim.

560 afișări
Imaginea articolului Opozanţii nord-coreeni trimit manifeste din Coreea de Sud - FOTO

Opozanţii nord-coreeni trimit manifeste din Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 50 de refugiaţi au lansat baloane mari care transportă aproximativ 200.000 de manifeste în cadrul unei reuniuni ostile a regimului de la Phenian desfăşurate la Paju, un oraş din Coreea de Sud situat în apropiere de frontiera cu Nordul.

Textele trimise către Nord critică transferul de putere către Kim Jong-un, fiul defunctului Kim Jong-il şi al treilea reprezentant al singurei dinastii comuniste din lume, ale cărei fundaţii au fost puse de Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

"Să luptăm împotriva transferului dictaturii inamicilor noştri juraţi, Kim Il-sung şi Kim Jong-il, către Kim Jong-un", subliniază manifestele.

Banderole pe care se poate citi "Kim Jong-un este sortit eşecului" erau amplasate pe baloanele trimise deasupra Coreei de Nord.

Baloanele conţin şi bancnote, destinate să incite nord-coreenii care găsesc manifestele să le strângă, în pofida fricii inspirate de regimul de la Phenian.

"În prezent, trimitem aceste manifeste pentru a incita Coreea de Nord la reformă şi la deschidere, dar ţara nu s-a schimbat deloc de la moartea lui Kim Jong-il", a declarat un refugiat nord-coreean militant din Sud, Park Sang-Hak, în faţa presei.

În vârstă de 69 de ani, Kim Jong-il a decedat la 17 decembrie din cauza unei crize cardiace, după 17 ani de regim de fier, marcat de foamete în anii '90, când au murit sute de mii de persoane, iar zeci de mii de opozanţi dovediţi sau presupuşi au fost încarceraţi.

Kim Jong-un a fost desemnat succesorul tatălui său şi numit "liderul suprem al partidului, statului şi armatei" de către agenţia de presă a regimului deşi, pentru moment, el nu ocupă aceste funcţii oficial.

Militanţii împotriva regimului de la Phenian aflaţi în Coreea de Sud trimit periodic manifeste către Nord, ultimele dintre ele conţinând informaţii despre revoluţiile primăverii arabe.

Controlând strict informaţiile care intră pe teritoriul său, Nordul a ameninţat de mai multe ori că va deschide focul împotriva Sudului pentru a împiedica trimiterea unor astfel de documente împotriva sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici