Panică şi dezinformare în SUA. Scos din context, Zelenski spune că americanii vor trebui "să-şi trimită fiii şi fiicele" în războiul din Ucraina

Un videoclip viral al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sugerează în mod eronat că acesta a cerut americanilor să-şi trimită fiii şi fiicele să lupte în războiul din Ucraina.

4415 afișări
Imaginea articolului Panică şi dezinformare în SUA. Scos din context, Zelenski spune că americanii vor trebui "să-şi trimită fiii şi fiicele" în războiul din Ucraina

Videoclipul de 19 secunde, scos din context, a fost vizionat de milioane de ori pe Twitter, iar un politician american de dreapta a repetat această naraţiune săptămâna aceasta la Conservative Political Action Conference (CPAC), o reuniune anuală a republicanilor.

Clipul îl arată pe Zelenski vorbind la o conferinţă de presă săptămâna trecută, în timp ce un interpret îi traduce cuvintele în engleză: "Statele Unite vor trebui să îşi trimită fiii şi fiicele, exact în acelaşi mod în care noi îi trimitem... pe fiii şi fiicele lor la război. Şi vor trebui să lupte, pentru că este vorba despre NATO. Şi vor muri, Doamne fereşte, pentru că este un lucru oribil", spune liderul ucrainean.

Criticii sprijinului militar şi financiar al SUA pentru Ucraina s-au năpustit asupra acestor remarci, susţinând că Zelenski cerea ca SUA să îşi trimită tinerii pentru a apăra Ucraina împotriva Rusiei.

Vorbele lui Zelenski, scoase din context

Zelenski nu a spus că americanii vor trebui să lupte sau să moară în Ucraina. Mai degrabă, el a prezis că, dacă Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei, Moscova va proceda la intrarea în ţările baltice, membre NATO, pe care Statele Unite s-au angajat să le protejeze.

Conform tratatului care guvernează NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Ucraina nu este membră a NATO.

Lăsând la o parte contextul în care Zelenski discuta această situaţie ipotetică, pe care a folosit-o pentru a-şi susţine argumentul în favoarea asistenţei SUA pentru apărarea Ucrainei, postările care prezintă clipul prescurtat i-au răstălmăcit sensul.

De când a devenit viral, clipul a fost verificat de CNN, Reuters şi BBC.

Un politician american repetă afirmaţia falsă

Cu toate acestea, afirmaţiile continuă să circule: În timp ce unii oficiali au eliminat postările despre videoclip după ce au aflat că a fost scos din context, alte voci din politica americană au amplificat naraţiunea falsă.

Vineri, la CPAC, reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene a declarat că Partidul Republican are datoria de a proteja copiii. Enumerând presupusele ameninţări la adresa copiilor, ea s-a referit la "Zelenski care spune că vrea ca fiii şi fiicele noastre să meargă să moară în Ucraina".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici