Papa Francisc denunţă "războaiele comerciale pentru a vinde arme"

Papa Francisc a respins din nou războiul în Siria, denunţând "războaiele comerciale pentru a vinde arme" şi "proliferarea" acestora şi cerându-le oficialilor politici să "găsească o soluţie justă la conflictul fratricid".

216 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc denunţă "războaiele comerciale pentru a vinde arme"

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa unei mulţimi reunite în piaţa Sfântul Petru, Papa le-a cerut creştinilor să "combată răul".

Exprimându-se în timpul rugăciunii Angelus, Francisc le-a cerut credincioşilor să "spună nu urii fratricide şi minciunilor, violenţei sub toate formele, proliferării armelor şi comerţului lor ilegal", după care a exclamat: "A fost atât de mult!".

"Şi rămâne mereu îndoiala: acest război aici, acest război acolo - pentru că există războaie în toate părţile - sunt într-adevăr războaie pentru probleme sau războaie comerciale pentru a vinde arme în comerţul ilegal", s-a întrebat el public.

"Angajamentul continuă" pentru pace în Siria, le-a amintit el catolicilor. "Să mergem înainte cu rugăciunea şi cu acţiunile pentru pace! Vă invit să continuaţi să vă rugaţi pentru ca violenţa şi devastarea să înceteze imediat! Şi ca să muncim cu un angajament reînnoit pentru o soluţie justă la conflictul fratricid".

El le-a cerut credincioşilor să se roage pentru Liban, Egipt, Irak şi procesul de pace între israelieni şi palestinieni.

Papa le-a mulţumit creştinilor şi celor care nu sunt creştini pentru vasta lor participare la rugăciunea de sâmbătă, pe care a condus-o timp de patru ore şi la care au participat mici grupuri siriene de musulmani şi creştini, şi pentru mobilizarea din bisericile din lumea întreagă.

Vaticanul se opune tuturor atacurilor militare, apreciind că acestea vor agrava masacrele şi vor antrena un război regional. Francisc le-a adresat o scrisoare oficialilor G20 la Sankt Petersburg.

Contactat de agenţia specializată pe Vatican I.Media în legătură cu o revenire în forţă a Vaticanului pe scena diplomatică, la opt ani de la moarta lui Ioan Paul al II-lea, cardinalul brazilian João Braz de Aviz, prefect pentru ordinele religioase, a explicat atitudinea lui Francisc. "Este prea devreme pentru a vorbi despre o revenire diplomatică. Este vorba mai degrabă de o conştientizare foarte puternică a faptului că Biserica este prezentă peste tot şi că noi credem că Dumnezeu, în bunătatea sa, vrea să îşi salveze poporul".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici