Paris: Licee blocate în semn de protest faţă de expulzarea elevilor străini

Liceenii au blocat mai multe instituţii, joi dimineaţa, la Paris pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini, după un caz foarte mediatizat al unei eleve rome originare din Kosovo, Leonarda Dibrani.

267 afișări
Imaginea articolului Paris: Licee blocate în semn de protest faţă de expulzarea elevilor străini

Paris: Licee blocate în semn de protest faţă de expulzarea elevilor străini (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Patru licee pariziene, Maurice-Ravel, Hélène-Boucher, Charlemagne şi Sophie-Germain, erau blocate şi intrările erau controlate în alte două instituţii, potrivit rectoratului.

"Cuvântul de ordine este mobilizarea pentru întoarcerea liceenilor expulzaţi", a declarat pentru AFP Steven Nassiri, purtător de cuvânt al sindicatului liceenilor FIDL, apropiat de Partidul Socialist aflat la putere, contactat prin telefon în timp ce manifesta, joi dimineaţa, în faţa liceului Charlemagne din Paris.

"Este inadmisibil ca sub un guvern de stânga să fim obligaţi să ne prezentăm actele pentru a intra în liceu. Toată lumea are dreptul la educaţie", a afirmat el.

Guvernul francez a lansat, miercuri, o anchetă administrativă privind condiţiile în care a fost reţinută Leonarda, în vârstă de 15 ani, din estul Franţei, la 9 octombrie. Concluziile sale sunt aşteptate în decurs de 48 de ani, joi seara sau vineri.

Miercuri, câteva sute de liceeni s-au reunit în faţa rectoratului din Paris pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini, după cea de săptămâna trecută, care a vizat unul dintre colegii lui, un armean şcolarizat în capitală.

Elevii au scandat "Valls demisia !" şi "Eliberaţi-l pe Khatchik!". În vârstă de 19 ani, Khatchik Kashatryan a fost expulzat sâmbătă către Armenia.

Expulzarea elevilor aflaţi în situaţie ilegală a provocat, miercuri, disensiuni în cadrul Guvernului şi majorităţii socialiste, focalizate pe politica imigraţiei şi personalitatea ministrului de Interne, Manuel Valls.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici