Partidul de guvernământ din Bulgaria va iniţia procesul de demitere a preşedintelui ţării

Partidul de guvernământ din Bulgaria, GERB, a anunţat că va depune o cerere la Parlament pentru demararea procesului de înlăturare a preşedintelui Gheorghi Părvanov din funcţie, relatează site-ul Novinite.com.

33 afișări
Imaginea articolului Partidul de guvernământ din Bulgaria va iniţia procesul de demitere a preşedintelui ţării

Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre liderii grupului parlamentar al GERB, Krasimir Velcev, a anunţat această decizie, care a fost luată după discuţiile avute marţi cu organizaţii neguvernamentale şi experţi publici şi după examinarea implicaţiilor legale ale "scandalului transcrierii" unei discuţii între preşedinte şi ministrul de Finanţe, Simeon Djankov.

Comitetul executiv al GERB a anunţat că a interpretat publicarea transcrierii de la întâlnirea preşedintelui cu ministrul Djankov drept o încălcare a Constituţiei. Potrivit legislaţiei bulgare, "nici un cetăţean nu poate fi înregistrat fără cunoştinţa sa (...), cu excepţia cazurilor prevăzute de lege".

"Comportamentul preşedintelui Părvanov constituie un act de sfidare fără precedent la adresa drepturilor civile şi constituţionale. Este (un gest) nu doar (împotriva) vicepremierului şi ministrului Finanţelor, dar şi a Guvernului GERB. Un asemnea comportament este un semnal negativ pentru societatea bulgară şi pentru cetăţeni. Acesta arată că drepturile prevăzute în Constituţia Bulgariei pot fi încălcate inclusiv de şeful statului. Acest precedent este un semnal privind o moralitate politică inacceptabilă şi are nevoie de un răspuns imediat", a declarat Velcev.

Orice proces privind demiterea preşedintelui ar urma să întâmpine opoziţia Parlamentului. Pentru declanşarea acestui mecanism sunt necesare 160 de voturi, iar Guvernul actual deţine doar 154.

Conflictul între Djankov şi Părvanov a izbucnit după apariţia recentă a ministrului Finanţelor într-o emisiune a postului de televiziune Nova Televiza. El a fost invitat să confirme afirmaţiile pe care le-ar fi făcut, potrivit cărora preşedintele ar fi un "proaspăt milionar", care ar deţine "zeci de proprietăţi de lux în Statele Unite, Europa şi Dubai". Djankov a negat imediat că ar fi spus asemenea lucruri. Dar, întrebat din nou dacă "preşedintele este un proaspăt milionar", ministrul a răspuns "e clar că nu e proaspăt".

Părvanov a cerut a doua zi demisia lui Djankov. Într-o replică, ministrul a negat comiterea vreunei ilegalităţi, dar la insistenţa premierului Boiko Borisov, care a "aranjat" o întâlnire între acesta şi preşedinte, a fost de acord să încerce să rezolve "neînţelegerea".

Preşedintele socialist Gheorghi Părvanov a publicat vineri transcrierea convorbirii, declanşând un val de critici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici