Pedeapsa cu moartea, păstrată în 46 de state. Care este ţara în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2012

Numărul statelor în care nu a fost abolită pedeapsa cu moartea a scăzut în ultimele decenii, de la aproape 180 în 1960, la 46 în prezent, printre care SUA, Japonia şi China.

7202 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa cu moartea, păstrată în 46 de state. Care este ţara în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2012

Pedeapsa cu moartea, păstrată în 46 de state. Care este ţara în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2012 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

China se află pe locul I în lume după numărul execuţiilor, cu nu mai puţin de 3.000 în 2012.

Abolirea pedepsei cu moartea a fost tema conferinţei "Nu există justiţie fără viaţă", organizată în această săptămână, în Capitală, de Comunitatea Sant'Egidio şi Facultatea de Istorie Bucureşti.

Evenimentul, care i-a avut ca invitaţi pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, şi pe prodecanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Florentina Niţu, a adus în discuţie subiecte deopotrivă controversate şi, într-o mare măsură, ignorate de societatea actuală - dreptul fiecărui om la viaţă şi importanţa eliminării pedepsei capitale la nivel mondial.

Ambasadorul Italiei a subliniat rolul fundamental al fiecărei naţiuni în parte de a lupta pentru respectarea drepturilor omului. Acesta a amintit cuvintele juristului Cesare Beccaria (1738-1794), potrivit cărora "nu există libertate acolo unde legile permit ca omul să îşi piardă libertatea şi să devină obiect". Continuând, ambasadorul Brasioli a evocat prima abolire a pedepsei capitale, în Marele Ducat al Toscanei, în 1786, la 30 noiembrie, dată în care Comunitatea Sant'Egidio a propus să se sărbătorească Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea.

Prodecanul Facultăţii de Istorie a subliniat, în acelaşi context, că şi în România se evidenţiază o tendinţă de a condamna folosirea pedepsei cu moartea, care se manifestă în special în rândul populaţiei tinere.

La conferinţă a fost subliniată şi scăderea numărului de state în care se mai aplică pedeapsa capitală. Astfel, în 1960, pedeapsa cu moartea era în aproape 180 de ţări, dintre care 23 au eliminat-o în anii '70.

Potrivit Sant'Egidio, în anii '90, când Comunitatea a început să lupte pe acest front aboliţionist, erau deja în jur de 100 de ţări care eliminaseră această pedeapsă, iar în prezent numărul lor a trecut de 145. Comunitatea Sant'Egidio subliniază că a contribuit la acest trend prin promovarea unui Apel pentru un Moratoriu Universal - manifest care a strâns peste cinci milioane de semnături în 153 de ţări din întreaga lume. Apelul, prezentat în faţa Naţiunilor Unite, a dus la semnarea istorică a Rezoluţiei asupra refuzului utilizării pedepsei capitale ca mijloc de aplicare a justiţiei, în 2007.

Majoritatea ţărilor care menţin pedeapsa cu moartea au votat împotriva Moratoriului promovat de Sant'Egidio. Printre acestea se numără Belarus - singura ţară europeană ce menţine pedeapsa capitală -, China - locul I în lume după numărul execuţiilor -, SUA, Japonia, Arabia Saudită, Iran, Irak şi Afganistan, conform datelor publicate de World Coalition Against Death Penalty.

Paşi înainte există, însă, în unele dintre aceste ţări, potrivit reprezentanţilor Sant'Egidio.

Astfel, în China, Curtea Supremă a cerut recent tuturor judecătorilor să nu mai accepte mărturiile condamnaţilor obţinute sub tortură şi să evite condamnarea la moarte atunci când probele nu sunt evidente. Experţii susţin că acest demers reflectă faptul că autorităţile chineze recunosc nevoia de a fi stopate nedreptăţile la care sunt supuşi cei trimişi sub judecată.

De asemenea, potrivit Sant'Egidio, Japonia începe să accepte dialogul pe această temă cu ţările aboliţioniste. Astfel, în octombrie, Comunitatea Sant'Egidio a organizat în Japonia o conferinţă în cadrul căreia a fost dezbătut modelul european aboliţionist, fiind prezentat şi Apelul pentru un moratoriu universal împotriva pedepsei cu moartea, semnat de 42 de miniştri de externe din Europa, inclusiv de Titus Corlăţean.

În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti a condamnat la moarte 47 de persoane.

Conferinţa organizată în Capitală s-a înscris în acţiunea internaţională "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe Împotriva Pedepsei cu Moartea", mişcare iniţiată de Comunitatea Sant'Egidio pentru promovarea abolirii pedepsei cu moartea, la care au aderat peste 1.700 de oraşe importante din întreaga lume.

Comunitatea Sant'Egidio, fondată la Roma în 1968, este activă, în prezent, în 74 de ţări de pe patru continente şi are aproximativ 60.000 de membri, implicaţi în acţiuni de voluntariat în favoarea săracilor şi a sinistraţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici