Pentagonul alocă mai mulţi bani pentru aliaţii săi est-europeni, inclusiv România

Pentagonul direcţionează mai mulţi bani către aliaţii săi est-europeni în războiul din Afganistan, inclusiv România, în timp ce se pregăteşte să îşi reducă numărul de militari în ţările vest-europene, ca Germania.

689 afișări
Imaginea articolului Pentagonul alocă mai mulţi bani pentru aliaţii săi est-europeni, inclusiv România

Pentagonul alocă mai mulţi bani pentru aliaţii săi est-europeni, inclusiv România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite intenţionează să cheltuiască apoximativ 100 de milioane de dolari, respectiv cu 33 la sută mai mult decât anul trecut, pentru a furniza instrucţie şi echipament ţărilor ce contribuie la misiunile speciale şi la antrenarea forţelor afgane în lupta împotriva talibanilor, potrivit datelor publicate joi de Pentagon, relatează Bloomberg, în pagina electronică.

De cea mai mare creştere beneficiază Ungaria, Polonia, România şi Lituania, care au contribuit cu un număr mare de militari în cadrul forţei NATO din Afganistan (ISAF).

Pentagonul se bazează tot mai mult pe aliaţii săi est-europeni, majoritatea membri NATO, având în vedere că aliaţii tradiţionali ca Marea Britanie, Olanda şi Germania şi-au redus bugetele pentru apărare. Aliaţii vest-europeni intenţionează, de asemenea, să îşi reducă şi prezenţa în Afganistan, proporţional cu retragerea americană, de aproximativ o treime din totalul contingentului în septembrie.

În timp ce fondul total rămâne neschimbat, de 350 de milioane de dolari, partea care le revine ţărilor ce participă la coaliţia din Afganistan a crescut de la 75 la 100 de milioane de dolari.

Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari în anul fiscal ce se încheie la 30 septembrie faţă de 2,87 de milioane de dolari anul trecut. Polonia va primi 14 milioane de dolari faţă de 2,85 de milioane de dolari, România va ajunge la 14,3 milioane de la la 7,3 milioane de dolari, iar Lituania va primi 12,8 milioane de dolari faţă de 5,7 milioane anterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici