Pentagonul intenţionează să ia măsuri suplimentare pentru susţinerea ţărilor baltice

Pentagonul intenţionează să ia măsuri suplimentare pentru susţinerea aliaţilor est-europeni membri NATO, îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Ucraina, în special prin intensificarea exerciţiilor militare programate în iunie în ţările baltice, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt.

804 afișări
Imaginea articolului Pentagonul intenţionează să ia măsuri suplimentare pentru susţinerea ţărilor baltice

Pentagonul intenţionează să ia măsuri suplimentare pentru susţinerea ţărilor baltice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exerciţiile navale multilaterale Baltops şi cele terestre Saber Strike "sunt programate de mai mult timp", însă Pentagonul intenţionează să "le intensifice cu mijloace suplimentare care sunt deja în Europa, probabil cu mai multe avioane, probabil cu mai multe nave", a afirmat pentru presă contraamiralul John Kirby.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a prezentat această posibilitate omologului său eston, Sven Mikser, în cursul unei întrevederi, marţi, la Pentagon, potrivit contraamiralului Kirby. Chuck Hagel urma să aibă o întrevedere şi cu omologul său ceh, Martin Stropnicky.

În afară de trimiterea unui detaşament al forţelor aeriene în Polonia, Statele Unite au mai mobilizat patru unităţi de 150 de militari fiecare în Polonia şi toate cele trei ţări baltice, care s-au aflat timp de cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, după care au devenit membre NATO în 2004. Ultimul contingent a sosit luni în Estonia.

Aceste detaşamente ar urma să fie înlocuite ulterior de alte unităţi americane staţionate în Europa, dar această prezenţă militară ar trebui să fie "continuă până la sfârşitul anului", a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Evocând discuţia telefonică de luni dintre Chuck Hagel şi omologul său rus, Serghei Şoigu, contraamiralul John Kirby a recunoscut că dialogul dintre cei doi oficiali părea pe alocuri "abrupt".

"Ambii sunt de acord asupra faptului că este timpul pentru calmarea tensiunilor şi adoptarea unor soluţii diplomatice bune şi solide. Diferenţa constă în modalitatea avută în vedere pentru a ajunge la aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Contrar afirmaţiei Moscovei, potrivit căreia trupele ruseşti care participă la "manevre" în apropierea frontierei cu Ucraina s-au întors în cazărmi, Statele Unite nu au constatat astfel de mişcări, a subliniat el.

În cursul unei întrevederi cu premierul leton Laimdota Straujuma, la Casa Albă, vicepreşedintele american Joe Biden a reiterat la rândul său angajamentul Washingtonului pentru apărarea aliaţilor săi din NATO, potrivit unui comunicat al Executivului american.

"Cei doi lideri au evocat importanţa consolidării securităţii energetice a Europei mulţumită unor acţiuni coordonate ale statelor europene", se mai arată în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici