Peste 1.000 de medici români au plecat în Franţa după aderarea României la UE

Peste 1.000 de medici români au venit în Franţa începând cu anul 2007, românii reprezentând în prezent, potrivit statisticilor prezentate de ediţia online a ziarului La Croix, peste 12 la sută din doctorii străini care lucrează pe teritoriul francez.

68 afișări
Imaginea articolului Peste 1.000 de medici români au plecat în Franţa după aderarea României la UE

Peste 1.000 de medici români au plecat în Franţa după aderarea României la UE (Imagine: Mediafax Foto)

Venirea medicilor străini în Franţa nu este o noutate. Începând cu anii 1990, Franţa a început să recruteze medici din străinătate pentru a acoperi numeroasele posturi vacante, în special în zonele rurale. Iniţial, majoritatea medicilor străini veniţi în Franţa proveneau din Africa şi Orientul Mijlociu. În prezent însă, recrutarea personalului medical din afara Uniunii Europene a devenit mai complicată, Franţa reorientându-se spre profesionişti europeni. Potrivit statisticilor din 2009, dintre cei aproximativ 9.500 de medici străini înregistraţi în Franţa belgienii reprezintă 16,37 la sută, fiind urmaţi de români, cu 12,04 la sută, germani (10,89 la sută), algerieni (10,26 la sută), italieni (8,3 la sută), marocani (7,69 la sută), tunisieni (4,85 la sută) şi spanioli (3,44 la sută).

Dintre aceştia, 51,3 la sută sunt salariaţi, 23,1 la sută au cabinete proprii şi 19,2 la sută sunt supleanţi.

La 1 ianuarie 2009, în Franţa erau înregistraţi 1.063 de medici români, 70 la sută femei şi 30 la sută bărbaţi. Aproximativ 90 la sută dintre ei sunt salariaţi, specializaţi în medicină generală (312), anestezie-reanimare (94), psihiatrie (80) şi radioscopie (75).

"Între 2007 şi 2008, peste 1.000 de medici români au venit în Franţa", anunţă Xavier Deau, vicepreşedintele Ordinului Naţional al Medicilor din Franţa.

"Aproximativ 40 la sută dintre anesteziştii înscrişi în 2007 proveneau din spaţiul UE, jumătate dintre aceştia fiind români", confirmă Armelle Drexler într-un raport al Şcolii de Înalte Studii pentru Sănătate Publică.

În aproape zece la sută din cazuri, medicii români se instalează pe cont propriu, deschizând cabinete medicale particulare în zone rurale. În cele mai multe cazuri lucrurile merg bine, dar există şi excepţii. "Am sentimentul că unii medici români sunt obişnuiţi să lucreze într-un sistem etatizat. De aceea, nu îşi dau seama de riscurile pe care le comportă o profesie liberală", afirmă Gérard Feuillette, primarul localităţii Seboncourt.

Diplomele medicale sunt recunoscute automat, pe bază de reciprocitate, în statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, un medic din orice stat UE poate lucra în Franţa cu condiţia cunoaşterii limbii franceze, criteriu verificat de Ordinul Medicilor.

Plecarea medicilor stârneşte preocupare în România. Potrivit Ministerului român al Sănătăţii, citat de La Croix, după 1 ianuarie 2007 au fost depuse cel puţin 11.900 de cereri de recunoaştere a calificării de medic, asistent medical şi farmacist, fiind emise 9.600 de certificate de echivalare, în condiţiile în care doar 2.500 de medici sunt formaţi anual în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici