Peste 10.000 de persoane au contestat noua lege ungară a presei la Budapesta

Peste 10.000 de persoane au manifestat, vineri seara, în apropiere de Parlamentul ungar din Budapesta, aceasta fiind cea mai importantă mobilizare împotriva Guvernului conservator al lui Viktor Orban, pentru a denunţa controversata lege a presei, intrată în vigoare la 1 ianuarie.

41 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de persoane au contestat noua lege ungară a presei la Budapesta

Peste 10.000 de persoane au contestat noua lege ungară a presei la Budapesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această a doua manifestaţie - după cea din 20 decembrie - a fost organizată în ultimele săptămâni de simpli cetăţeni pe reţeaua de socializare Facebook în Ungaria, ţară care asigură preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie.

Manifestanţii, dintre care unii aveau gura lipită cu plasturi, s-au reunit în faţa unei scene.

Reuniunea a început prin concertul unui cântăreţ de rap ungar, Pista Busa, care a scris o piesă despre libertatea presei, menţionându-l pe colegul său american Ice-T.

Un post de radio comercial din Ungaria a fost obiectul unei proceduri a noii autorităţi pentru supravegherea presei pentru că a difuzat o melodie "obscenă" a interpretului american. Deşi cazul a fost clasat fără urmări în cursul săptămânii, rapperul a devenit un fel de simbol al libertăţii presei.

Actriţa ungară Dorka Gryllus a citit apoi revendicările manifestanţilor: "revizuirea legii" prin forţa "cetăţenilor", fără ideologii şi partide politice.

Proclamaţia, care a primit susţinerea a peste 71.000 de ungari pe Facebook, cere, în afară de "revizuirea" legii, ca "presa să fie reprezentată în procesul de modificare a legii", să se "asigure independenţa autorităţilor de supraveghere", "respectarea confidenţialităţii surselor jurnalistice" şi "recunoaşterea independenţei redacţiilor presei publice". Ea solicită, de asemenea, redactarea unui "Cod al presei publice, destinat protejării drepturilor omului şi libertăţii presei".

Ca în decembrie, organizatorii au refuzat susţinerea partidelor politice.

În paralel cu manifestaţia din Budapesta, o reuniune de solidaritate a avut loc la Viena, în faţa ambasadei Ungariei, la iniţiativa Reporters sans frontières (RSF), a nouă organizaţii profesionale ale presei austriece şi a uneia din Berlin.

La Budapesta, principalul prezentator al manifestaţiei a fost jurnalistul Tibor Bakacs, fost disident în timpul regimului comunist, care a afirmat că "istoria se repetă", deoarece se luptă pentru libertatea presei ca în urmă cu 20 de ani.

El a cerut mulţimii de "luptători pentru libertate" să "trimită declaraţia în format electronic la adresa personală a premierului Viktor Orban, orban.viktor@orbanviktor.hu", pentru ca acesta să înţeleagă amploarea protestului.

Tibor Bakacs a plecat de la manifestaţie anunţând o nouă reuniune la 27 ianuarie, după care mulţimea s-a dispersat în calm.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici