Peste 18.000 de conturi ale politicienilor corupţi au fost descoperite într-o bancă elveţiană

  • Până acum, conturile băncilor elveţiene au fost un secret bine păzit în spatele zidurilor groase.
  • O sursă anonimă a scurs o mare comoară de date de la Credit Suisse către SZ.
  • Pentru prima dată se poate arăta cum cleptocraţii, autocraţii şi criminalii şi-au ascuns banii acolo.
10940 afișări
Imaginea articolului Peste 18.000 de conturi ale politicienilor corupţi au fost descoperite într-o bancă elveţiană

Sursa foto: Profimedia

Aproximativ 18.000 de conturi aparţinând clienţilor străini care şi-au ascuns banii la Credit Suisse. Peste 160 de reporteri din 48 de instituţii au petrecut luni de zile analizând datele – şi au descoperit că zeci de conturi aparţin politicienilor corupţi, criminalilor, spionilor, dictatorilor şi altor personaje dubioase.

Până acum, conturile băncilor elveţiene au fost un secret bine păzit în spatele zidurilor groase. O sursă anonimă a scurs o mare comoară de date de la Credit Suisse către SZ. Pentru prima dată se poate arăta cum cleptocraţii, autocraţii şi criminalii şi-au ascuns banii acolo.

Printre clienţii Credit Suisse se numără familia unui şef egiptean de informaţii care a supravegheat torturarea suspecţilor de terorism pentru CIA; un italian acuzat că a spălat fonduri criminale pentru infamul grup infracţional „Ndrangheta”; un executiv german care a mituit oficiali nigerieni pentru contracte de telecomunicaţii; şi regele Iordaniei Abdullah al II-lea, care deţinea un singur cont în valoare de 230 de milioane de franci elveţieni (223 de milioane de dolari) la apogeu, chiar dacă ţara sa a acumulat miliarde de ajutor extern.

Elitele venezuelene acuzate că au jefuit firma petrolieră de stat au canalizat sute de milioane de dolari în conturile Credit Suisse.

Banii au circulat într-o perioadă în care jefuirea pe scară largă din cuferele guvernamentale a precipitat un colaps economic care a determinat şase milioane de oameni să părăsească ţara şi a condus pe alţii aproape de foamete. Banca a păstrat deschise conturile clienţilor săi venezueleni, chiar dacă mass-media globală a dezvăluit cazuri de corupţie împotriva multora dintre aceştia.

Experţii în conformitate care au analizat concluziile OCCRP au spus că mulţi dintre aceşti oameni nu ar fi trebuit deloc să li se permită să opereze banca la Credit Suisse.

„Oamenii nu ar trebui să aibă acces la sistem dacă ceea ce poartă sunt bani corupţi”, a spus Graham Barrow, expert independent în criminalitatea financiară. „Banca are datoria clară de a se asigura că fondurile pe care le gestionează au provenienţă clară şi legitimă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici