Peste un miliard de catolici aşteaptă primul papă de culoare

Peste un miliard de catolici sunt în aşteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie.

1692 afișări
Imaginea articolului Peste un miliard de catolici aşteaptă primul papă de culoare

Cardinalul ghanez Peter Turkson (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Peste 15 la sută din catolici sunt africani, iar numărul acestora creşte constant. Ghanezul Peter Turkson şi nigerianul John Onaiyekan sunt consideraţi potenţiali succesori ai Papei.

"Luând în considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect să avem un papă de culoare", a declarat Rene Legre Hokou, preşedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.

"În comunitatea catolică africană, un papă de culoare ar putea însemna puţină vitalitate şi ar denota caracterul universal al acestei religii", a adăugat preşedintele Ligii.

Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidenţiale din Nigeria şi personalitate a comunităţii catolice locale, recunoaşte că ar fi mândru dacă un african ar fi ales papă.

Potrivit lui Utomi, papa ar trebui să fie "o persoană bună, cu o viziune care corespunde timpului".

În acest sens, Utomi a afirmat că, în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Biserica catolică, Africa este reprezentativă pe mai multe niveluri.

"Ioan Paul al II-lea a fost o replică Uniunii Sovietice", consideră Utomi. "Într-o anumită măsură, scopul Bisericii este de a găsi (...) limbă comună cu islamul şi cu mişcarea penticostală", a adăugat el.

Africanii au aderat în masă la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerând că ele sunt mai conforme cu activităţile cotidiene. Aceasta reprezintă o problemă majoră pentru Biserica catolică.

De asemenea, în ţări precum Nigeria, populată în mare parte de musulmani la nord şi creştini la sud, tensiunile etnice şi religioase sunt însoţite de violenţe.

Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit în octombrie cardinal, încearcă să împace creştinii şi musulmanii din ţara sa.

"Avem nevoie de un lider abil ca Ioan Paul al II-lea, care a reuşit că interacţioneze cu Biserica din Orient şi cu ortodocşii din Est", a declarat Utomi.

Potrivit observatorilor din Vatican, Conclavul poate decide alegerea unui Papă din America Latină, Africa sau Asia.

Alţii consideră că un criteriu important ar putea fi vârsta. Benedict al XVI-lea, care demisionează din cauza vârstei înaintate de 85 de ani, le-ar putea cere cardinalilor alegerea unui papă mai tânăr care să facă faţă mandatului.

Benedict al XVI-lea a vizitat Africa de două ori: în 2011, s-a aflat în Benin şi în 2009 - în Angola şi Camerun.

"Consider că noi ar trebui să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest om (...), care a dat dovadă de solicitudine în ce priveşte Biserica, în special cea africană", a afirmat arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins.

În pofida atitudinii pozitive a Vaticanului faţă de continentul african, unii se îndoiesc că a sosit timpul pentru un papă de culoare.

"Mă îndoiesc că vom avea un papă african, (…) momentul potrivit încă nu a sosit", a declarat Zeb Renardo, parohul bisericii San Antonio da Polana, din Maputo, capitala Mozambicului, la puţin timp după anunţul privind demisia lui Benedict al XVI-lea.

Alegerea unui Papă non-occidental ar fi posibilă, pentru că "în prezent, lumea este multicoloră", afirmă părintele polonez Stanislaw Skuza, rector al bazilicii Notre-Dame de la Paix din oraşul Yamoussoukro (Coasta de Fildeş), sfinţită de Ioan Paul al II-lea în 1990 şi considerată ca fiind cel mai important altar creştin din Africa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici