Petro Poroşenko, huiduit la ceremonia care marchează un an de la începutul revoltei din Kiev

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost huiduit vineri, la Kiev, la ceremonia prin care a fost marcat un an de la începutul protestelor proeuropene din Piaţa Independenţei (Maidan), a căror reprimare violentă a provocat în februarie căderea regimului ucrainean.

364 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko, huiduit la ceremonia care marchează un an de la începutul revoltei din Kiev

Petro Poroşenko, huiduit la ceremonia care marchează un an de la începutul revoltei din Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ruşine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?", au scandat zeci de apropiaţi ai victimelor reprimării din februarie către preşedintele ucrainean, care depunea o coroană de flori pe strada Instituţka, unde au fost ucişi majoritatea manifestanţilor.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care urma să participe împreună cu preşedintele Petro Poroşenko la ceremonie, nu a mai coborât din maşină.

"Datorită sângelui vărsat de copiii noştri ocupaţi acest post", i-au transmis protestatarii preşedintelui ucrainean. "Poroşenko, unde sunt asasinii copiilor noştri?", scria, de asemenea, pe un afiş purtat de manifestanţi.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de la Kiev a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea consolidării cooperării cu Rusia, ceea ce a declanşat mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene şi apariţia mişcării Maidan.

În februarie, reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Independenţei din Kiev s-a soldat cu aproximativ o sută de morţi, în condiţii care nu au fost încă elucidate.

După intervenţiile în forţă asupra manifestanţilor, preşedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fugit în Rusia, iar ulterior a fost demis de Parlament. Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko a fost ales la conducerea Ucrainei în 25 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici