Plângere penală a hackerilor împotriva Guvernului german, pentru ajutarea spionilor străini

Hackeri şi activişti germani au depus o plângere penală împotriva Guvernului Merkel, pe care-l acuză de ajutarea spionilor străini, cu încălcarea legii, prezentând ca probe documente dezvăluite de către fostul consultant NSA Edward Snowden.

187 afișări
Imaginea articolului Plângere penală a hackerilor împotriva Guvernului german, pentru ajutarea spionilor străini

Plângere penală a hackerilor împotriva Guvernului german, pentru ajutarea spionilor străini (Imagine: Shutterstock)

Cea mai mare asociaţie a hackerilor europeni, The Chaos Computer Club (CCC), organizaţia nonguvernamentală Liga Internaţională pentru Drepturile Omului (ILHR) şi organismul de supraveghere online pentru drepturi civile Digitalcourage au anunţat demersul luni, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Aceste grupuri acuză atât Guvernul condus de către Angela Merkel, cât şi serviciile de spionaj că au tolerat spionajul şi că au ajutat, efectiv, Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) şi Cartierul General pentru Informaţii al Guvernului britanic (GCHQ) să-i spioneze pe cetăţenii germani.

Grupurile anunţă, într-un comunicat de presă că au depus plângerea penală cu scopul de a declanşa "o investigaţie, de mult timp aşteptată, a procurorilor federali" asupra unor presupuse încălcări ale legii comise de către oficiali germani şi spioni străini.

Ele solicită totodată ca Edward Snowden să fie adus în Germania, în calitate de martor, în această investigaţie asupra spionajului. Comunicaţiile personale ale lui Merkel au fost spionate de către NSA, potrivit unor documente dezvăluite de către Snowden, acuzat de Washington de spionaj şi refugiat temporar la Moscova.

"Atunci când telefonul mobil al Angelei Merkel este ţinut sub supraveghere, este clar că nu este vorba despre suspiciuni de terorism", a declarat pentru agenţia germană de presă DPA Rena Tangens, de la Digitalcourage.

Procurori federali iau în considerare, de mai multe luni, să lanseze o investigaţie cu privire la activităţile desfăşurate de către NSA pe teritoriul Germaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici