Portrete ale reginei olandeze Maxima, retrase din Palatul de Justiţie de la Haga

Portrete ale noii regine olandeze, argentiniana Maxima, au fost retrase de pe pereţii Palatului de Justiţie de la Haga, după ce judecători au declarat că nu vor să pronunţe hotărâri "în prezenţa sa", deoarece ea nu este şef de stat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt.

319 afișări
Imaginea articolului Portrete ale reginei olandeze Maxima, retrase din Palatul de Justiţie de la Haga

Regina Maxima a Olandei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi nu scrie acest lucru în Constituţie, judecătorii pronunţă hotărâri «în numele şefului statului", iar titlul de regină nu este un titlu oficial. Maxima nu este şef de stat", a declarat pentru AFP Arnoud Boer, un purtător de cuvânt al tribunalului.

Pronunţarea unor hotărâri "în numele şefului de stat" nu mai este o obligaţie, formula fiind retrasă din Constituţie "în urmă cu zeci de ani", a adăugat Boer. Însă un grup de judecători de la tribunal şi din cadrul Curţii de Apel de la Haga pronunţă hotărârile respectând această tradiţie.

"Au anunţat că îi deranjează să aibă fotografii cu Maxima în sala de şedinţe, dat fiind că ea nu este şef de stat", a mai declarat Boer, potrivit căruia administraţia Palatului de Justiţie a decis, în acest context, să retragă portretele.

Willem-Alexander a devenit regele Olandei pe 30 aprilie, după abdicarea mamei sale, regina Beatrix. Conform tradiţiei, portretele reginei Beatrix, în diverse clădiri publice, inclusiv în tribunale, au fost retrase şi înlocuite cu portrete ale regelui sau cuplului regal.

Foarte populară, Maxima Zorreguieta este fiica lui Jorge Zorreguieta, care a fost adjunct al ministrului şi apoi ministrul Agriculturii într-un Guvern al generalului Jorge Rafael Videla, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat, iar în timpul regimului său au "dispărut" numeroşi opozanţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici