Premierul Etiopiei anunţă atacul final asupra capitalei regiunii Tigray: "Ultimatumul a expirat"

  • Premierul Etiopiei a declarat joi că armatei i s-a ordonat să ocupe capitala regiunii Tigray, după ce ultimatumul său de 72 de ore s-a încheiat.
  • EL spune că liderii Tigray au refuzat să se predea şi i-a avertizat pe cei peste o jumătate de milion de locuitori ai oraşului să rămână în interiorul caselor şi să se dezarmeze.
  • Ofensiva militară „a ajuns la stadiul final” după trei săptămâni de lupte, a declarat biroul prim-ministrului Abiy Ahmed. Acest lucru înseamnă că tancurile şi alte arme se vor apropia de Mekele, ai căror locuitori au fost avertizaţi că „nu va exista milă” dacă nu s-au îndepărtat de liderii Tigray, se arată în comunicatul oficial.
  • Acestă formulare a alarmat comunitatea internaţională, grupurile pentru drepturile omului au declarat că o astfel de formulare ar putea încălca dreptul internaţional şi ar putea pune civilii în pericol.
2426 afișări
Imaginea articolului Premierul Etiopiei anunţă atacul final asupra capitalei regiunii Tigray: "Ultimatumul a expirat"
Frontului de Eliberare a Poporului Tigray( TPLF), care controlează Mekelle, a precizat că va continua să lupte.
 
Liderul puternicului partid regional, Debretsion Gebremichael, a declarat că forţele Tigray sunt „gata să moară în apărarea dreptului nostru de a administra regiunea noastră”.
 
Se consideră că luptătorii TPLF, atraşi în cea mai mare parte dintr-o unitate paramilitară şi o miliţie locală bine forată, numără aproximativ 250.000. Unii analişti se tem că situaţia se poate transforma într-un conflict de gherilă.
 
Reuters a citat o sursă diplomatică spunând că TPLF „a mobilizat o mulţime de oameni în Mekelle”. Persoana a adăugat: "Ei sapă tranşee şi toată lumea are un AK-47".
 
Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat persoane care fug de Mekele, dar comunicaţiile şi legăturile de transport rămân întrerupte şi nu este clar câte persoane au primit avertismentele în timp util.
 
„Ceea ce se întâmplă este dincolo de cuvinte şi este sfâşietor să vezi că o ţară grozavă se prăbuşeşte”, a spus un rezident din Mekele miercuri, relatează The Associated Press. 
 

Comunitatea internaţională pledează pentru o descalare imediată, dialog şi acces umanitar

„Ostilităţile din Etiopia reprezintă o preocupare majoră pentru UE. Alături de victime, pericolul unei crize umanitare majore este iminent. Toate părţile au nevoie de o descalare imediată ”, a transmis joi comisarul Uniunii Europene pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.
 
Dar Abiy, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, a respins „interferenţa” internaţională. Guvernul său a declarat că trei trimişi ai Uniunii Africane se pot întâlni cu Abiy, dar nu şi cu liderii Tigray.
 
Biroul lui Abiy, a declarat joi pentru prima dată că o „cale de acces umanitar” se va deschide sub conducerea Ministerului Păcii din ţară, fără detalii. De asemenea, a spus că distribuţia de provizii a început în zonele din Tigray aflate acum sub controlul guvernului.
 
Rămâne dificil de verificat afirmaţiile din luptele care au izbucnit pe 4 noiembrie între forţele etiopiene şi forţele puternic armate ale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care a dominat cândva guvernul Etiopiei, dar a fost exclus sub conducerea lui Abiy. Cele două guverne se consideră acum reciproc ca fiind ilegitime.
 
Sute de oameni ar fi fost ucişi şi mii au fost forţaţi să-şi părăsească casele, în timp ce forţele etiopiene au capturat diferite oraşe din Tigray de la TPLF.

Cine luptă în Etiopia?

Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray.
 
Anul trecut, Abiy a dizolvat coaliţia de guvernământ, formată din mai multe partide regionale etnice, şi le-a fuzionat într-un singur partid naţional, Partidul Prosperităţii, la care TPLF a refuzat să adere.

TPLF vede reformele începute de Abiy ca o încercare de a oferi guvernului său central mai multă putere şi de a slăbi inflenţa regională.

De asemenea TPLF, critică prietenia „fără principii” a prim-ministrului cu preşedintele eritreean Isaias Afwerki.

Abiy a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2019 pentru eforturile sale de a obţine un acord de pace cu Eritreea.

Premierul consideră că oficialii TPLF îi subminează autoritatea.
 
Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a lansat operaţiuni militare în Tigray în data de 4 noiembrie, după ce a acuzat autorităţile locale că au atacat un lagăr militar şi că au încercat să jefuiască bunuri militare. TPLF neagă acuzaţia şi l-a acuzat pe Abiy că a inventat povestea pentru a justifica ofensiva.

Unde este Tigray?

Regiunea se află în colţul muntos de nord-vest al Etiopiei şi se învecinează cu Eritreea şi Sudan. Există aproximativ 7 milioane de locuitori, dintr-o populaţie etiopiană totală de 110 milioane, dar regiunea a jucat un rol important în istoria recentă a ţării.
 

Ce spun cele două părţi?

Fiecare are naraţiuni foarte diferite. În termeni generali, conducerea tigraiană susţine că Abiy este un autoritar orientat spre centralizarea puterii departe de regiuni, care se bucură de un grad semnificativ de autonomie în temeiul constituţiei. Primul-ministru şi susţinătorii săi spun că conducerea Tigrayanului este un partener dur care ameninţă coeziunea ţării.

Analiştii spun că confruntarea ar fi putut fi evitată. TPLF a dominat coaliţia de guvernare a Etiopiei timp de decenii înainte ca Abiy să ajungă la putere în 2018. Abidy a împins schimbări pe scară largă menite să deschidă mass-media şi economia, dar care au stârnit şi tensiunile etnice.

Viitorul Etiopiei

Marea îngrijorare este că conflictul destabilizează Etiopia, care este deja plină de tensiuni etnice, şi ar putea duce la un şoc în regiune. Amplificarea conflictului ar putea fi extrem de dăunătoare uneia dintre cele mai fragile regiuni din Africa. Eritreea este deja implicată în conflict, TPLF lansând atacuri cu rachete asupra capitalei eritreene, Asmara.

Majoritatea analiştilor cred că Sudanul, care se află în mijlocul propriei tranziţii democratice, îl va susţine pe Abiy. Dar există întotdeauna perspectiva ca conflictul să scape de sub control şi să transforme o parte sau întreaga Etiopie într-o „Libia în Africa de Est”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici