Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, constrâns să demisioneze

Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului timp de 18 ani şi veteran al liderilor europeni, a fost constrâns să demisioneze miercuri după pierderea aliaţilor săi socialişti în urma unui scandal legat de serviciul de informaţii.

195 afișări
Imaginea articolului Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, constrâns să demisioneze

Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În timp ce socialiştii au depus o moţiune solicitând disoluţia Camerei deputaţilor şi organizarea alegerilor anticipate în decurs de trei luni, Juncker a anunţat că îşi va înainta demisia şefului de stat joi dimineaţă după un consiliul al guvernului.

"Voi convoca un consiliul al guvernului mâine la ora 10:00 şi voi prezenta demisia guvernului Marelui Duce", a declarat Juncker în faţa deputaţilor după şapte ore de dezbatere.

"Constat că o majoritate a Camerei doreşte alegeri anticipate", a adăugat acesta. Socialiştii, partenerii partidului său creştin social în cadrul coaliţiei , au depus anterior o moţiune solicitând alegeri anticipate, în paralel cu o altă moţiune a opoziţiei.

O comisie de anchetă parlamentară a fost formată în decembrie 2012 după dezvăluirea unor nereguli şi practici frauduloase comise în anii 2004-2009 de către serviciul de informaţii, plasat sub autoritatea premierului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici