Premierul opoziţiei siriene respinge orice formă de dialog cu regimul lui Bashar al-Assad

Ghassan Hitto, premierul sirian interimar nou ales, a afirmat marţi, la Istanbul, în timpul discursului său de inaugurare, că opoziţia siriană nu va dialoga cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

207 afișări
Imaginea articolului Premierul opoziţiei siriene respinge orice formă de dialog cu regimul lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Confirmăm marelui popor sirian că nu va exista dialog cu regimul lui Bashar al-Assad", a declarat Hitto.

După aproximativ 14 ore de discuţii, Hitto a fost ales în noaptea de luni spre marţi de către majoritatea membrilor Coaliţiei Naţionale Siriene.

În prezent, el trebuie să constituie un Guvern însărcinat să administreze regiunile siriene trecute sub contolul rebeliunii, unde acest organ executiv ar trebui să aibă sediul.

Liderul Coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib, s-a declarat pregătit, la sfârşitul lui ianuarie, să înceapă discuţii directe cu reprezentanţi ai regimului care nu au "sânge pe mâini", menţionând printre condiţii eliberarea unor prizonieri şi precizând că orice formă de dialog va trebui în mod necesar să prevadă îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.

Însă al-Khatib a afirmat marţi pentru AFP că uşa a fost de-acum închisă pentru astfel de discuţii.

"Regimul a declinat această propunere (de discuţii), nu opoziţia. Ideea din spatele propunerii era de a uşura suferinţele poporului sirian. Din nefericire, unele ţări au folosit-o pentru a favoriza propria agendă în Siria", a afirmat el.

"Propunerea de discuţii a fost declinată înainte ca noi să alegem premierul interimar", a adăugat al-Khatib.

În discursul său, Hitto a acuzat puterea siriană că este "o bandă care (...) a distrus ţara" şi a enumerat o parte din priorităţile viitorului Guvern.

"Prioritatea noastră principală este să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a îndepărta de la putere regimul lui Bashar al-Assad", a subliniat el, dând asigurări că va acorda "orice ajutor posibil" populaţiei trecute sub controlul rebeliunii.

"Vă promitem că vom înfrunta provocările împreună", a clamat el.

Referindu-se la componenţa viitorului Guvern, Hitto a respins ideea că va fi alcătuit pe interese politice.

"Acest Guvern nu va fi fondat pe interese politice. Vom alege miniştrii şi consilierii pe baza competenţei", a spus el.

El a precizat că Executivul, care ar trebui să fie constituit într-o lună, potrivit unor membri din cadrul Coaliţiei, va "colabora cu Armata Siriană Liberă" (ASL), principala forţă armată a rebeliunii, pentru a asigura "securitatea şi statul de drept" în regiunile aflate sub administraţia sa. Guvernul va "lupta împotriva criminalităţii" şi va "limita proliferarea armelor", a continuat el.

Şeful Statului Major al ASL, Selim Idriss, a anunţat luni, înainte de alegerea lui Hitto, că organizaţia sa va activa sub egida Guvernului interimar.

Ministrul a completat că noul Executiv va "proteja infrastructura şi resursele publice şi private", va administra posturile de frontieră aflate în mâinile rebeliunii şi va coordona ajutorul umanitar internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici