Premierul polonez: UE este pe marginea prăpastiei. Avem de ales între calea comunitară sau cea a egoismelor naţionale

Uniunea Europeană (UE) se află pe "marginea prăpastiei", a apreciat miercuri premierul polonez Donald Tusk în faţa deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg, cărora le-a prezentat un bilanţ al summitului consacrat salvării zonei euro.

641 afișări
Imaginea articolului Premierul polonez: UE este pe marginea prăpastiei. Avem de ales între calea comunitară sau cea a egoismelor naţionale

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot să spun că Europa este mai unită şi nu pot să spun că am depăşit această criză", a declarat Tusk.

"Suntem pe marginea prăpastiei", a avertizat acesta. În opinia sa, UE are de ales între "calea comunitară sau cea a egoismelor naţionale".

La finalul summitului european de la 8 şi 9 decembrie, liderii UE, cu excepţia Marii Britanii, au fost de acord să creeze un nou pact de "uniune de stabilitate bugetară" care să consolideze disciplina în zona euro.

Nouă dintre ţările care nu au adoptat moneda euro, inclusiv Polonia, au subscris la acest pact. Doar Marea Britanie l-a refuzat.

Acest pact ar putea să fie semnat în martie, sub forma unui tratat interguvernamental. Însă el trebuie să fie mai întâi "confecţionat" de juriştii instituţiilor europene, a precizat preşedintele UE, Herman Van Rompuy. PE va fi implicat în acest efort, a subliniat el.

"Am vrea ca această ratificare de către state să fie făcută cât mai repede posibil", şi-a exprimat Tusk dorinţa într-o conferinţă de presă.

"Nu este cea mai bună procedură, iar acordul interguvernamental nu trebuie să fie obiectivul ultim", a adăugat el, afirmând că doreşte încheierea, într-un viitor apropiat, a unui tratat la care să fie parte toate ţările UE.

"UE înseamnă 27 de membri şi Croaţia, nu 27-1 sau 27-10. Nu aşa funcţionează lucrurile", a avertizat el.

De asemenea, Tusk a deplânms situaţia UE. "Dacă suntem în această situaţie de panică, este pentru că tratatele au fost încălcate permanent", a subliniat el, criticând implicit decizia Gemaniei de a încălca regulile impuse în materie de deficit şi îndatorare. Franţa şi alte state au urmat această mişcare, lansându-se într-o spirală a îndatorării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici