Premierul portughez, criticat dur pe Facebook după o postare legată de austeritate: "În mod clar nu aţi încercat să împărţiţi o bucată de carne de porc la trei persoane"

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a fost criticat dur pe Facebook, în zeci de mii de de comentarii de sâmbătă până luni dimineaţă, pentru o postare în care şi-a descris disconfortul de a anunţa noi măsuri de austeritate.

654 afișări
Imaginea articolului Premierul portughez, criticat dur pe Facebook după o postare legată de austeritate: "În mod clar nu aţi încercat să împărţiţi o bucată de carne de porc la trei persoane"

Pedro Passos Coelho (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele 33.000 de comentarii, în majoritate copleşitoare critice, l-au atacat pe premier pentru adoptarea de măsuri de austeritate sau au descris dificultăţi personale, informează Financial Times.

"Domnule premier, mandatul dumneavoastră abia a început, dar se dovedeşte deja un dezastru. Şomajul a devenit un mod permanent de viaţă", se arată în unul dintre comentarii.

Multe dintre acestea sunt lungi şi conţin detalii numeroase, notează Financial Times.

"În mod clar nu v-a fost oferit un loc de muncă de secretariat cu jumătate de normă şi 2 euro pe oră sau nu aţi încercat să împărţiţi o bucată mică de carne de porc la trei persoane", a scris un alt comentator.

"Ar trebui să încercaţi să trăiţi cu salariul minim (de 485 euro pe lună, n.r.), sa plătiţi chirie şi să creşteţi un copil de trei ani", îndeamnă un alt mesaj critic.

Furtuna de comentarii de pe pagina de Facebook a premierului a urmat anunţării din seara de vineri a noilor măsuri de austeritate, care ar trebui să asigure respectarea de către Portugalia a condiţiilor pachetului de ajutor extern de 78 miliarde de euro.

Amploarea şi vehemenţa reacţiilor sugerează că resemnarea cu care majoritatea portughezilor au acceptat măsurile de austeritate de până acum este împinsă la limită, notează cotidianul britanic.

Într-un mesaj în care i-a numit pe votanţi "prieteni" şi pe care l-a semnat doar Pedro, Passos Coelho a afirmat că anunţarea măsurilor la televizor a fost "unul dintre cele mai lipsite de satisfacţii discursuri pe care le poate ţine un premier".

Multe din comentarii au fost grosolane şi pline de insulte, însă unele au exprimat susţinerea pentru premier, iar peste 7.000 de persoane au dat "Like" mesajului acestuia.

Premierul a anunţat vineri o consolidare a măsurilor de austeritate anul viitor pentru că Portugalia, aflată sub asistenţă financiară, nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele de reducere a deficitului public.

Contribuţiile plătite de salariaţi ar urma să urce de la 11% la 18%, iar cele achitate de firme să scadă de la 23,75% la 18%.

În schimbul programului de ajutor extern, Portugalia a promis să aplice un program de reforme şi austeritate în cadrul căruia au fost deja reduse salariile funcţionarilor şi au fost majorate impozitele.

Noi măsuri de austeritate sunt inevitabile, însă anul viitor, după ce Tribunalul Constituţional a respins în iulie eliminarea din 2013 a salariilor al 13-lea şi al 14-lea în cazul funcţionarilor, o măsură din care Guvernul aştepta o economie de aproximativ două miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici