Premierul Theresa May insistă că Marea Britanie va menţine accesul pe piaţa UE şi va avea perspective deschise după Brexit

Premierul Theresa May le cere parlamentarilor să respecte rezultatul referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, promiţând că va încerca să obţină cel mai bun acord în urma negocierilor pe tema Brexit, informează BBC News.

2977 afișări
Imaginea articolului Premierul Theresa May insistă că Marea Britanie va menţine accesul pe piaţa UE şi va avea perspective deschise după Brexit

Premierul Theresa May insistă că Marea Britanie va menţine accesul pe piaţa UE şi va avea perspective deschise după Brexit

"Cred că trebuie să ne amintim cu toţii - inclusiv membrii Parlamentului - că am avut un rezultat clar al referendumului din iunie. Majoritatea britanicilor au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene. Guvernul acţionează în acest sens", a afirmat Theresa May.

De fapt, tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită (cu o majoritate de 51,89%) victoria în referendumul din 23 iunie, iar lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Voi încerca să obţin cel mai bun acord pentru Marea Britanie în momentul ieşirii din Uniunea Europeană, adică cel mai bun acord comercial, care să permită continuarea activităţilor pe piaţa europeană. Dar, în paralel, Marea Britanie va fi o naţiune plină de încredere, cu perspective deschise, având locul său pe scena mondială, în încercarea de a construi relaţii pe glob", susţine Theresa May.

Guvernul Scoţiei şi probabil ale altor naţiuni din cadrul Marii Britanii se vor alătura la instanţa supremă iniţiativei contra planului Londrei de gestionare a ieşirii din UE, a anunţat duminică activista Gina Miller, care a câştigat deja la Înalta Curte, denunţând tendinţele dictatoriale ale Guvernului May. "Ne aşteptăm ca anumite guverne să ni se alăture", a declarat activista Gina Miller, un manager de investiţii care a câştigat deja disputa cu Guvernul Theresa May la Înalta Curte de Justiţie de la Londra, referindu-se la Guvernul Scoţiei şi, probabil, la cele ale Irlandei de Nord şi Ţării Galilor, entităţi care, alături de Anglia, alcătuiesc Marea Britanie. "Dar cazurile lor vor fi diferite de al nostru. Se vor concentra pe interesele particulare", a subliniat Gina Miller.

Activista britanică a subliniat că decizia Înaltei Curţi de Justiţie prin care Parlamentul trebuie consultat pe tema Brexit a împiedicat Guvernul Theresa May să se comporte în mod "dictatorial". "Guvernul merge în direcţia greşită. Decizia arată că (Theresa May - n.red.) nu poate recurge la clauza care se numeşte prerogativă regală, pentru că nu trăim într-un sistem dictatorial ieftin", a argumentat Gina Miller, o activistă în vârstă de 51 de ani născută în Guyana, dar care a crescut în Marea Britanie.

Curtea Supremă de Justiţie britanică va analiza în decembrie contestaţia Guvernului Theresa May depusă după decizia Înaltei Curţi de Justiţie. La sesizarea Ginei Miller, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenţia Guvernului Theresa May de a declanşa procedura formală de scoatere a ţării din Uniunea Europeană. Theresa May este încrezătoare că decizia judiciară privind necesitatea aprobării de către Parlament a procedurii Brexit va fi anulată de instanţa supremă, transmiţându-le liderilor europeni că va respecta calendarul scoaterii ţării din Blocul comunitar. May a semnalat că va declanşa procedura de ieşire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.

Membri ai Guvernului de la Londra elaborează planuri pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate, în contextul demisiei unui deputat conservator, Stephen Philips, care a acuzat Cabinetul Theresa May că, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE, tinde spre politici de dreapta. Membrii Guvernului britanic pregătesc alegeri parlamentare anticipate după demisia parlamentarului conservator Stephen Philips ca protest faţă de gestionarea procesului de ieşire din Uniunea Europeană, au afirmat sâmbătă surse politice citate de cotidianul The Telegraph. După demisia deputatului Stephen Philips, colegi conservatori, cei mai mulţi eurofili, au ameninţat că ar putea renunţa la mandate pentru a intensifica presiunile asupra premierului Theresa May, ajunsă în funcţie fără votul Parlamentului după retragerea lui David Cameron ca reacţie la înfrângerea din referendumul pe tema Brexit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici