Presa franceză, preocupată de "confruntarea majoră" dintre Nicolas Sarkozy şi UE

Presa franceză era preocupată vineri de "confruntarea majoră" survenită cu o zi înainte între Nicolas Sarkozy şi Uniunea Europeană pe tema politicii de expulzare în masă a romilor de către Franţa, apreciind că Parisul este "izolat" şi a suferit o pierdere de credibilitate.

18 afișări
Imaginea articolului Presa franceză, preocupată de "confruntarea majoră" dintre Nicolas Sarkozy şi UE

Presa franceză, preocupată de "confruntarea majoră" dintre Nicolas Sarkozy şi UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La nivel oficial, locatarul de la Palatul Elysee venise să clarifice dezbaterea privind expulzările romilor. El a provocat în final o confruntare majoră, în cursul căreia nu a fost susţinut - contrar celor spuse de el - nici măcar de omologii săi", scrie ziarul regional Republicain lorrain.

Publicaţia Dernieres Nouvelles d'Alsace a calificat Consiliul European drept o luptă de interese, evocând dezacordul dintre Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. "Circulara ministerială a cabinetului Hortefeux, desemnând nominal minoritatea etnică a romilor, a făcut mai mult decât să perturbe acest Consiliu European", continuă el. "Ea a izolat Franţa", a cărei "credibilitate politică suferă serioase prejudicii (...), din cauza unor reacţii precipitate şi de natură electorală".

Potrivit Midi Libre, summitul european a degenerat într-o "criză majoră", plasând Franţa "în centrul unei polemici internaţionale".

Nicolas Sarkozy iese din această dispută "zguduit şi izolat", notează Sud-Ouest. "Faptul că doar Berlusconi i-a sărit în ajutor spune multe despre situaţia sa şi despre calitatea aliaţilor săi", adaugă cotidianul regional. "Sarkozy şi Berlusconi împotriva restului lumii! În final, marile spirite se întâlnesc", scrie, ironic, ziarul Dauphine Libere.

Le Figaro (conservator) apreciază "regretabil că o controversă provocată de aplicarea legii într-o ţară membră (UE) a monopolizat atâtea energii, în condiţiile în care locul Europei în lume este ameninţat".

Cotidianul susţine că "polemica între Comisia Europeană şi Franţa nu va opri continuarea desfiinţării taberelor ilegale de romi".

"Vedem de două luni în ce parte se uită şeful statului pentru a reconstitui nucleaul dur al electoratului său", comentează l'Humanite (comunist). "Cu un oarecare succes, dacă ne încredem într-un sondaj recent care indică faptul că el a recâştigat 20 la sută din nivelul «popularităţii» în rândul electoratului de extremă-dreaptă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici