Preşedintele CE şi unii comisari, printre care şi Corina Creţu, petrec weekenduri prelungite în ţările de origine

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, şi mai mulţi comisari europeni, între care şi Corina Creţu, obişnuiesc să petreacă weekenduri prelungite în ţările de origine, unde îşi stabilesc întâlniri lunea sau vinerea, informează blogul european al publicaţiei Wall Street Journal.

239 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CE şi unii comisari, printre care şi Corina Creţu, petrec weekenduri prelungite în ţările de origine

Corina Cretu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Jean-Claude Juncker este acuzat adesea că ar fi un preşedinte mai mult absent al Comisiei Europene. Există plângeri că ar delega prea mult din munca sa şi că ar fi prezent la biroul său din Bruxelles doar două-trei zile pe săptămână, stabilind "dejunuri de lucru" în ţara sa de origine, Luxemburg, lunea şi vinerea.

Potrivit blogului european al Wall Street Journal, Real Time Brussels, agenda de săptămâna trecută a lui Juncker pare să susţină aceste acuzaţii. Luni s-a aflat în Luxemburg, unde s-a întâlnit cu preşedintele Curţii de Audit, iar vineri a revenit în ţara sa pentru un dejun de lucru cu Luc Frieden, fostul său ministru de Finanţe şi actual vicepreşedinte al Deutsche Bank.

Întrebată despre obiceiul lui Juncker de a se întâlni cu prietenii pe cheltuiala contribuabililor europeni, purtătoarea sa de cuvânt a precizat că Frieden "contribuie cu idei la dezbaterile actuale privind reforma uniunii economice şi monetare". Ea a sugerat de asemenea că alţi comisari petrec weekenduri mai lungi în ţările de origine decât preşedintele CE.

Real Time Brussels a realizat un top pornind de la numărul zilelor de luni şi vineri în care comisarii au întâlniri în ţările de origine, pe primul loc fiind comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici. Din cele 24 de weekenduri de când Comisia şi-a început activitatea, la 1 noiembrie, el şi-a petrecut întreaga zi de luni sau vineri la Paris de 13 ori.

Comisarul pentru Concurenţă, daneza Margrethe Vestager, s-a clasat pe locul al doilea, având discursuri sau întâlniri la Copenhaga într-o zi de vineri sau luni de opt ori de la începutul mandatului.

Juncker este pe locul al treilea, cu şase weekenduri prelungite. Dintre acestea, în două zile de luni el a călătorit din Luxemburg direct la Strasbourg, unde a participat la reuniuni ale Parlamentului European.

Comisarul român pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a fost la Bucureşti de cinci ori, în unul dintre cazuri sosind încă de miercuri. În martie, ea a fost într-o misiune de trei zile în România, de marţi până joi. Ea nu a avut programată nicio întâlnire la Bruxelles vinerea următoare.

Comisarul spaniol Miguel Arias Cañete, responsabil cu Politica Energetică, a ţinut discursuri sau întâlniri oficiale la Madrid în trei zile de vineri şi două zile de luni.

Andrus Ansip şi Cecilia Malmström, comisarii eston şi suedez, au folosit "metoda weekendului prelungit" de patru ori, în timp ce slovena Violeta Bulc a mers la Ljubljana în două zile de vineri. În februarie, ea a ţinut un discurs în Parlamentul sloven într-o vineri şi a avut întâlniri în lunea următoare.

Italianca Federica Mogherini, britanicul Jonathan Hill şi letonul Valdis Dombrovskis au avut câte două weekenduri prelungite, în timp ce restul comisarilor au avut câte unul sau niciunul.

Dacă au întâlniri oficiale în străinătate, comisarii europeni pot solicita decontarea cheltuielilor de călătorie şi o alocaţie zilnică între 50 şi 100 de euro, în funcţie de ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici