Preşedintele CIO îndeamnă Ucraina să renunţe la ameninţarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice din 2024

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările de boicotare a Jocurilor Olimpice din 2024 din cauza participării sportivilor ruşi şi bieloruşi.

1416 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CIO îndeamnă Ucraina să renunţe la ameninţarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice din 2024

Ucraina speră să obţină un sprijin internaţional larg pentru interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi după ce CIO le-a deschis uşa pentru a concura sub un steag neutru la Paris.

Sportivii din Rusia şi din ţara vecină Belarus, care a ajutat invazia Moscovei în Ucraina în urmă cu un an, au fost interzişi de atunci la multe competiţii internaţionale.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut CIO să interzică Rusiei să participe la Jocurile Olimpice, iar organismele olimpice şi legislatorii din regiunile nordice şi baltice au susţinut Ucraina.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comitetului Naţional Olimpic (CNO) al Ucrainei, Vadym Huttsait, citată de Reuters, Bach a declarat că afirmaţiile potrivit cărora permiterea revenirii sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocuri ar promova invazia sunt "defăimătoare".

CIO a declarat că se încalcă printr-un eventual boicot Carta Olimpică şi că includerea ruşilor şi bieloruşilor se bazează pe o rezoluţie a ONU împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice.

"Participarea sportivilor neutri cu paşaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nici măcar nu a fost discutată în termeni concreţi până acum", a declarat Bach.

"Prin urmare, scrisoarea dvs.... adresată colegilor dvs. CNO, federaţiilor internaţionale, membrilor CIO şi viitoarelor gazde olimpice, prin care faceţi presiuni asupra lor în încercarea de a le influenţa în mod public procesul de luare a deciziilor, a fost percepută de marea majoritate a acestora ca fiind, cel puţin, extrem de regretabilă.

"Este responsabilitatea fiecărui CNO... să susţină principiile fundamentale ale Cartei Olimpice".

CIO a anunţat luna trecută că atleţilor din cele două ţări li s-ar putea permite să câştige locuri pentru Jocurile Olimpice prin calificări asiatice şi să concureze ca neutrali, fără steaguri sau imnuri.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că este de neconceput ca sportivii ruşi să mărşăluiască în delegaţie în timp ce "bombele continuă să plouă în Ucraina".

"Nu există niciun plan pentru o delegaţie rusă sau belarusă sau pentru steagurile acestor ţări la Jocurile Olimpice de la Paris 2024", a precizat joi CIO într-o declaraţie separată.

"Singura opţiune care ar putea fi luată în considerare sunt sportivii individuali, neutri".

Organizatorii Paris 2024 au declarat că vor respecta decizia CIO în această privinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici