Preşedintele pakistanez i-a predat premierului controlul operaţional al armei nucleare

Preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, i-a predat sâmbătă premierului Yusuf Raza Gilani responsabilitatea controlului operaţional al armei nucleare, o iniţiativă menită să consolideze prerogativele Parlamentului, a anunţat preşedinţia.

14 afișări
Imaginea articolului Preşedintele pakistanez i-a predat premierului controlul operaţional al armei nucleare

Preşedintele pakistanez i-a predat premierului controlul operaţional al armei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa prezidenţială face parte dintr-o serie de 28 de ordonanţe republicate de preşedintele Zardari şi însoţite de unele amendamente, după ce Curtea Supremă a invalidat deciziile predecesorului său, Pervez Musharraf, luate în cadrul stării de urgenţă.

Ea intervine în timp ce Zardari este afectat de numeroase critici şi de expirarea, sâmbătă, a unei amnistii privind presupuse cazuri de corupţie care îl proteja.

Sfârşitul aministiei, acordată în octombrie 2007 de Musharraf, dar invalidată vara trecută de Curtea Supremă, generează temeri privind o nouă criză politică în Pakistan, ţară deja afectată de violenţe şi atentate.

Anunţul transferului conducerii Autorităţii naţionale a comandamentului (NCA), responsabilă cu armele nucleare, de la preşedinţie la premierul Yusuf Raza Gilani, a fost făcut de un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Farhatullah Babar. Acest transfer a fost confirmat de Gilani.

"După amendarea ordonanţei privind Autoritatea naţională a comandamentului, toate prerogativele şi funcţiile (sale) vor rezida în Autoritatea naţională a comandamentului, în numele căreia aceste puteri şi funcţii vor fi exercitate de premier", a declarat Babar.

El nu a menţionat explicit armele nucleare, dar experţii şi analiştii au confirmat că NCA înglobează arsenalul atomic al Pakistanului.

"Această ordonanţă priveşte armele nucleare şi resursele strategice", a confirmat Akram Sheikh, un jurist de renume.

Pakistanul a efectuat şase teste nucleare în mai 1998, în replică la testele Indiei din aceeaşi lună. Islamabadul a anunţat însă un moratoriu unilateral asupra unor noi teste, dacă India nu procedează la alte experimente.

"Transferul preşedinţiei NCA către premier este un pas uriaş spre consolidarea Parlamentului ales şi a premierului", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Zardari este într-o poziţie foarte delicată din cauza nepopularităţii sale, chiar şi în cadrul partidului său, şi a relaţiilor tensionate cu armata foarte puternică. Potrivit unor analişti, el nu se va putea menţine la putere decât dacă oferă garanţii precum aplicarea unor promisiuni electorale vizând consolidarea puterilor Parlamentului.

"Preşedintele vrea să dea impresia că îşi consolidează premierul", dar "acest transfer este în mod fundamental cosmetic", a apreciat Sheikh.

Cunoscută drept "ordonanţă de reconciliere naţională" (NRO), amnistia care expira sâmbătă avea ca scop să permită înlăturarea acuzaţiilor de corupţie vizându-l pe fostul premier Benazir Bhutto, asasinată în decembrie 2007, pe soţul său Asif Ali Zardari şi alţi oameni politici de prim-plan, într-un gest de reconciliere faţă de opoziţia de la acea vreme.

Preşedintele pakistanez a încercat fără rezultat să o prelungească, dar a trebuit să cedeze în faţa opoziţiei Parlamentului, dar şi a presei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici