Preşedintele Statelor Unite a acuzat pentru prima dată Rusia de genocid în Ucraina. "Dovezile sunt tot mai multe"

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat marţi pentru prima dată că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un genocid, apoi a nuanţat declaraţia spunând că un proces juridic internaţional va da un verdict.
  • Biden a folosit termenul de genocid într-un discurs ţinut la o fabrică de etanol din Iowa, iar mai târziu şi-a menţinut descrierea în timp ce se pregătea să urce la bordul Air Force One.
1065 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Statelor Unite a acuzat pentru prima dată Rusia de genocid în Ucraina. "Dovezile sunt tot mai multe"

"Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine ideea de a putea fi ucrainean şi dovezile sunt tot mai multe", a declarat Biden reporterilor.

El a adăugat: "Îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie aşa mi se pare cu siguranţă", potrivit Reuters.

Anterior, Biden l-a numit în repetate rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin un criminal de război, dar nu a declarat că Rusia a comis un genocid în Ucraina.

"Bugetul familiilor voastre, capacitatea voastră de a vă umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război şi comite un genocid la o jumătate de lume distanţă", a declarat Biden la un eveniment din Iowa privind preţurile la carburanţi. 

Definiţia genocidului 

Conform dreptului internaţional, genocidul este o intenţie de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.

Potrivit convenţiei ONU, acest lucru include, printre altele, prin ucidere; vătămări corporale sau psihice grave; impunerea de condiţii letale şi măsuri de împiedicare a naşterilor.

Genocidul, considerat cea mai gravă infracţiune internaţională, a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie Holocaustul nazist. Acesta a fost stabilit în 1948 ca infracţiune de drept internaţional printr-o convenţie a Naţiunilor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Departamentul de Stat a folosit în mod oficial termenul de şapte ori. Acestea au fost pentru a descrie masacrele din Bosnia, Rwanda, Irak şi Darfur; atacurile Statului Islamic asupra Yazidiţilor şi a altor minorităţi; tratamentul aplicat de China uigurilor şi a altor musulmani şi, anul acesta, cu privire la persecuţiile armatei din Myanmar împotriva minorităţii Rohingya.

La Departamentul de Stat, o astfel de determinare urmează în mod normal un proces intern meticulos. Cu toate acestea, decizia finală aparţine secretarului de stat, care cântăreşte dacă mişcarea ar promova interesele americane, au declarat oficialii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici