Procesul în apel al Iuliei Timoşenko a început în absenţa acesteia

Procesul în apel al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în prezent în opoziţie şi condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie, a început joi la Curtea de Apel din Kiev, în absenţa acesteia, care invocă probleme de sănătate.

141 afișări
Imaginea articolului Procesul în apel al Iuliei Timoşenko a început în absenţa acesteia

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Audierea s-a deschis", a anunţat judecătoarea Olena Sitailo.

"Condamnata nu a fost adusă la tribunal. Iulia Volodimirivna a depus o declaraţie potrivit căreia nu poate asista la proces din cauza stării sale de sănătate", a continuat ea.

Aceasta este o audiere "preliminară", în care vor fi examinate probleme de procedură, în special cererea avocaţilor ca acuzata să fie pusă în libertate pe durata procesului, au explicat avocaţii.

Timoşenko suferă de dureri puternice de spate şi nu poate merge, potrivit avocaţilor săi, care evocă şi probleme cardiace.

Autorităţile au declarat iniţial că Timoşenko nu suferă de nicio boală gravă şi poate rămâne în celula sa. Marţi, opozanta a fost transferată la infirmeria închisorii, pentru a primi îngrijiri.

Jurnaliştii au fost autorizaţi să urmărească procesul într-o sală a tribunalului în care audierea era transmisă în direct.

Încarcerată în august, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie pentru că în perioada în care era premier a încheiat acorduri cu Rusia privind furnizarea de gaze care au fost considerate defavorabile ţării sale.

Timoşenko a făcut apel la această hotărâre judecătorească pe care o consideră motivată politic. Ea este vizată de o serie de alte anchete judiciare.

Acest caz a provocat o criză gravă între Ucraina şi Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici