Procurorul Curţii Penale Internaţionale va cere trei mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii în Libia

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno-Ocampo a anunţat, miercuri, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că va cere trei mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia.

310 afișări
Imaginea articolului Procurorul Curţii Penale Internaţionale va cere trei mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii în Libia

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno-Ocampo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moreno-Ocampo nu a identificat persoanele vizate de mandate de arestare, dar mai mulţi diplomaţi au indicat că liderul libian Muammar Kadhafi va fi probabil pe listă.

Procurorul a afirmat că "dovezile strânse sunt suficiente pentru a crede că atacuri extinse şi sistematice împotriva populaţiei civile au fost şi continuă să fie comise în Libia, inclusiv omoruri şi persecuţii, care sunt crime împotriva umanităţii".

El a adăugat în faţa celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate că numărul morţilor de la începutul conflictului este de ordinul miilor.

"Eforturile pentru disimularea crimelor au făcut dificilă numărarea victimelor", a adăugat Moreno-Ocampo. "Morţii au fost luaţi de pe străzi şi din spitale", a precizat el.

Procurorul a adăugat că anchetează de asemenea moartea a zeci de africani în capitala rebelilor libieni, Benghazi, ucişi de o "mulţime furioasă" care credea că este vorba despre mercenari plătiţi de liderul libian Muammar Kadhafi.

Procurorul a explicat că Guvernul libian a început să se pregătească să contracareze manifestaţiile cu mai multe săptămâni înaintea începutului lor, pe fondul revoltelor din Egipt şi Tunisia.

"Încă din ianuarie, mercenari au fost recrutaţi şi conduşi în Libia", a precizat el.

Moreno-Ocampo a adăugat că va cere mandatele de arestare în săptămânile următoare şi a afirmat că deţine declaraţiile unor martori, înregistrări video şi fotografii, ca dovezi pentru a susţine acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici