PROTESTE ÎN EGIPT: Egiptenii au atacat sedii ale unor instituţii. 110 persoane au fost rănite - GALERIE FOTO

Mii de manifestanţi protestau vineri în Piaţa Tahrir, la Cairo, faţă de preşedintele islamist Mohamed Morsi şi reclamau o "nouă revoluţie", cu ocazia aniversării a doi ani de la revolta populară în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere.

445 afișări
Imaginea articolului PROTESTE ÎN EGIPT: Egiptenii au atacat sedii ale unor instituţii. 110 persoane au fost rănite - GALERIE FOTO

Mii de oameni protestează în Egipt cu ocazia aniversării a doi ani de la plecarea lui Mubarak de la putere (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Aceasta va fi o zi mare (...) pentru că egiptenii s-au săturat", avertizează un manifestant, Mohammed Abdallah, referindu-se la profunda criză politică şi economică ce afectează ţara.

De dimineaţă, mii de persoane au început să se îndrepte spre emblematica Piaţă Tahrir, situată în centrul oraşului Cairo, unde alţi egipteni au petrecut noaptea.

Pe o stradă care duce către Piaţa Cairo, tineri egipteni aruncau pietre asupra unui perete din blocuri de beton fortificat de către forţele de ordine cu o zi înainte. Poliţia răspundea sporadic cu tiruri de gaze lacrimogene, potrivit unui jurnalist al AFP.

Protestatarii egipteni au atacat sedii ale unor instituţii

Protestatarii egipteni au atacat mai multe sedii ale instituţiilor, în cursul manifestaţiilor organizate la doi ani de la violenţele care au condus la înlăturarea lui Hosni Mubarak.

Manifestanţii au atacat sediul guvernoratelor din oraşul Ismaïliya şi din regiunea Delta Nilului. Guvernoratul din localitatea Kafr el-Sheikh a fost atacat cu pietre.

O filială a mişcării islamiste Fraţii Musulmani din oraşul egiptean Ismailiya a fost incendiată vineri de manifestanţi ostili preşedintelui Mohamed Morsi.Incendiul a cuprins sediul local al Partiduilui Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani.

Aproximativ 110 persoane au fost rănite

Aproximativ 110 persoane au fost rănite, vineri, în Egipt, în manifestaţiile împotriva regimului Mohamed Morsi.

Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în faţa palatului prezidenţial din Heliopolis, o suburbie a capitalei Cairo.

Confruntări între poliţişti şi manifestanţi s-au produs, de asemenea, la Alexandria (nord), potrivit unor martori.

Joi după-amiază şi seara, ciocniri sporadice s-au produs, în apropiere de Piaţa Tahrir, între poliţie şi manifestanţi, care încercau să dărâme peretele din blocuri de beton pentru a putea circula liber în centrul oraşului. Potrivit unei surse medicale, aproximativ 20 de persoane au fost rănite.

"Jos cu puterea Ghidului" Fraţilor Musulmani, din rândul cărora provine preşedintele islamist Mohamed Morsi, scandau vineri manifestanţii.

"Sunt aici ca să cer libertate şi justiţie. Egiptul are nevoie de o nouă revoluţie pentru tineri şi pentru o adevărată democraţie", afirma Chawki Ahmed, în vârstă de 65 de ani.

Opoziţia, compusă din mişcări în majoritate de stânga şi liberale, care afişează o unitate încă precară, a îndemnat la manifestaţii în toată ţara împotriva preşedintelui Morsi şi Fraţilor Musulmani, reluând sloganul "Pâine, libertate, justiţie socială", scandat în urmă cu doi ani.

"Ieşim în pieţe pentru a finaliza obiectivele revoluţiei", a îndemnat pe Twitter Mohamed ElBaradei, lider al opoziţiei laice.

"Fie ca Dumnezeu să protejeze ţara", se ruga, vineri, cotidianul independent Al-Chourouq, în timp ce publicaţia guvernamentală Al-Gomhouriya îndemna la calm, cerând manifestanţilor să "fie de partea naţiunii".

Manifestaţii sunt prevăzute în Piaţa Tahrir, în faţa Palatul prezidenţial din Heliopolis, în suburbia capitalei, precum şi în mai multe oraşe de provincie ca Alexandria (nord) şi Assiut (centru).

Forţele de ordine au planificat să îşi consolideze prezenţa, potrivit unei surse din domeniul securităţii.

- Egiptenii, îndemnaţi să sărbătorească în mod "paşnic"

Joi seara, Morsi şi-a îndemnat compatrioţii să celebreze "în mod paşnic şi civilizat" cea de-a doua aniversare a revoltei.

Morsi este, începând din iunie 2012, primul preşedinte civil şi democratic ales al ţării şi a promis să guverneze "pentru toţi egiptenii".

În schimb, opoziţia îl acuză că reproduce un sistem autoritar, inechitabil social şi privilegiază ideologia islamistă în detrimentul interesului general.

La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a solicitat egiptenilor să ţină cont de "principiile universale ale dialogului paşnic şi nonviolenţei".

Fraţii Musulmani s-au abţinut să participe la manifestaţii. Pentru a marca aniversarea, ei au lansat o iniţiativă intitulată "Împreună vom construi Egiptul", prin care efectuează o serie de acţiuni sociale şi de caritate.

În plus, climatul este tensionat de aşteptarea verdictului, care va fi pronunţat sâmbătă, în procesul unor presupuşi responsabili de mortea a 74 de persoane la sfârşitul unui meci de fotbal la Port-Said (nord-est) în februarie 2012.

"Ultraşii" clubului Al-Ahly Cairo, din rândul cărora provin majoritatea victimelor, ameninţă cu manifestaţii violente şi o "nouă revoluţie", dacă nu li se vor face dreptate.

La doi ani după seismul politic produs de revoltă, ţara încearcă din greu să îşi găsească echilibrul între o putere care se bazează pe legitimitatea obţinută la urne şi adversarii săi care denunţă emergenţa unui sistem autoritar dominat de către Fraţii Musulmani.

Egiptul trebuie, de asemenea, să înfrunte o gravă criză economică, însoţită de prăbuşirea investiţiilor străine, scăderea veniturilor din turism şi un deficit bugetar în creştere.

Hosni Moubarak, în vârstă de 84 de ani, bolnav şi condamnat la închisoare pe viaţă, este în aşteptarea rejudecării, în timp ce o mare parte a populaţiei este indiferentă, pentru că el aparţine trecutului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici