Proteste la Madrid: Mii de spanioli au ieşit în stradă şi se opun vizitei Papei Benedict al XVI-lea - FOTO şi VIDEO

Mii de susţinători ai laicităţii au manifestat la Madrid împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea, despărţiţi de cordoane de poliţie de un grup numeros de pelerini catolici care strigau "Trăiască Papa" sau se rugau.

1702 afișări
Imaginea articolului Proteste la Madrid: Mii de spanioli au ieşit în stradă şi se opun vizitei Papei Benedict al XVI-lea - FOTO şi VIDEO

Proteste la Madrid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Membrii celor două grupuri, despărţiţi de importante efective de poliţie, s-au insultat reciproc în piaţa Puerta del Sol, aflată în centrul capitalei spaniole, iar în momentul în care poliţia a reţinut un manifestant a avut loc o scurtă confruntare.

Sute de pelerini care participă la Zilele Mondiale ale Tineretului şi care îl aşteaptă joi pe Papa Benedict al XVI-lea i-au întâmpinat pe manifestanţi strigând "Trăiască Papa" sau "Acesta este tineretul Papei", cântând şi rugându-se.

Protestatarii au răspuns scandând, în unele ocazii, "Pederaştilor, atenţie la copii" sau "Papa este un nazist".

Un tânăr manifestant în vârstă de 18 ani a relatat că "a primit un pumn în faţă din partea catolicilor".

Susţinătorii laicităţii - 4.000, potrivit poliţiei - s-au adunat în cursul serii în spatele unei pancarte pe care scria "Din impozitele mele, 0 cenţi pentru Papa. Stat laic", răspunzând unui apel lansat de 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, creştini progresişti, militanţi ai stângii sau pentru drepturile homosexualilor. Ei au strigat sloganuri şi au purtat pancarte cu cuvintele "Acest tineret nu este al Papei", "Stop, transfobie, sexism, homofobie", "Cerem un adevărat stat laic, libertatea de conştiinţă este un drept".

Manifestanţii au purtat un fals papamobil, la bordul căruia se afla o marionetă înfăţişând un Papă care dansa, cu cap de diavol, urmat de un mic alai.

La defilare au participat şi manifestanţi din mişcarea "indignaţilor", în jurul a două fotografii uriaşe ale Papei şi scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului "Indignaţi-vă". Cele două portrete purtau legenda "Şocul titanilor".

"Li se oferă un ajutor de care nu mai beneficiază nimeni, din simplul motiv că sunt credincioşi. Acesta include deschiderea de şcoli publice şi săli sportive şi reducerea preţului la metrou", a afirmat Irene, o studentă de 20 de ani, care purta un drapel republican roşu, galben şi violet. "Poate să creadă fiecare în ce vrea, dar când vine liderul lor, să plătească", a adăugat ea.

Papa Benedict al XVI-lea va fi primit joi la Madrid cu o manifestaţie în cursul căreia numeroase persoane de acelaşi sex se vor săruta, organizată de o asociaţie de apărare a drepturilor homosexualilor şi transsexualilor, după modelul evenimentelor flashmob care au avut loc la vizita precedentă în Spania a Suveranului Pontif, în noiembrie 2010.

Spania, unde căsătoriile homosexuale au fost legalizate în 2005 de guvernul socialist, este una dintre ţările unde tradiţia catolică înregistrează un recul puternic. Susţinătorii laicităţii au calculat că diferitele administraţii au cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, unde sunt aşteptaţi duminică până la un milion de pelerini.

Aceştia denunţă şi costurile legate de asigurarea securităţii, cazare, deschiderea şcolilor şi a sălilor de sport publice pentru pelerini, precum şi reducerile acordate pelerinilor pentru transport, într-un moment în care preţul biletului de metrou a crescut de la 1 euro la 1,5 euro.

Organizatorii Zilelor Mondiale ale Tineretului afirmă însă că evenimentul, cu un cost estimat la 50,5 milioane de euro, va fi autofinanţat prin contribuţiile pelerinilor şi donaţiile făcute de companii şi evaluează la 100 de milioane de euro profitul pentru economia locală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici