Proteste violente în Afganistan, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului

Mii de afgani manifestează violent marţi în faţa celei mai mari baze militare americane din Afganistan, situată în apropiere de Kabul, acuzând trupele străine că au ars exemplare ale Coranului, a anunţat poliţia.

476 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în Afganistan, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului

Proteste violente în Afganistan, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO, generalul american John Allen, a prezentat scuze "poporului nobil al Afganistanului", în urma informaţiilor care susţin că "soldaţi de la baza Bagram s-au debarasat în mod necuviincios, în cursul nopţii, de un număr important de documente islamice, inclusiv (exemplare ale) Coranului". El a ordonat efectuarea unei anchete.

"Am avut cunoştinţă de aceste acte, am intervenit imediat şi le-am oprit. Documentele recuperate vor fi preluate imediat de autorităţile religioase competente", a continuat generalul Allen.

Cazurile de profanare a cărţii sfinte a islamului de către militari străini, care se înregistrează periodic în Afganistan, declanşează în mod sistematic manifestaţii violente.

Mii de afgani au înconjurat baza Bagram, situată la nord de Kabul, lansând cocteiluri Molotov care au incendiat una dintre intrări, potrivit unui fotoreporter al AFP prezent la locul protestului.

"Sunt cel puţin 2.000 de persoane, ele manifestează pentru că exemplare ale Coranului au fost incendiate în interiorul bazei", a declarat un ofiţer de poliţie.

"Anchetăm în manieră aprofundată acest incident şi luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă niciodată. Vă asigur... vă promit... că acest act nu a fost intenţionat", se arată în comunicatul generalului Allen.

"Vreau să le mulţumesc afganilor care ne-au ajutat să dezvăluim această eroare şi care ne-au ajutat imediat să o corectăm", conchide textul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici