PROTESTE în Tunisia: Zeci de mii de manifestanţi au cerut demisia guvernului - FOTO

Zeci de mii de manifestanţi din partea opoziţiei s-au adunat marţi seară în faţa Adunării naţionale constituante tunisiene pentru a cere demisia guvernului condus de islamiştii Ennahda.

265 afișări
Imaginea articolului PROTESTE în Tunisia: Zeci de mii de manifestanţi au cerut demisia guvernului - FOTO

PROTESTE în Tunisia: Zeci de mii de manifestanţi au cerut demisia guvernului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În jurul orei locale 22:20 (00:20, ora României), aproximativ 40.000 de mii de manifestanţi se aflau deja la faţa locului, conform declaraţiilor unui poliţist aflat sub anonimat. Coaliţia heteroclită a opoziţiei care a organizat această manifestaţie pe timpul nopţii din cauza Ramadanului a declarat pentru presă că între 100.000 şi 200.000 de oameni au participat la adunare.

Protestatarii purtau drapele naţionale şi scandau "poporul vrea înlăturarea regimului" sau "guvernul va cădea astăzi".

Numeroşi manifestanţi aveau de asemenea portrete ale deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi, al cărui asasinat la 25 iulie se află la originea crize, şi ale opozantului Chokri Belaid, ucis acum şase luni, la 6 februarie.

"Chokri Belaid ne-a lăsat o mare realizare, dragostea sa pentru acest popor care astăzi a venit cu miile pentru a îi onora memoria", a declarat, în cadrul acestei manifestaţii, Besma Khalfaoui, văduva opozantului.

"Este o adunare (...) pentru speranţă într-o a doua republică în care obiectivele revoluţiei (din ianuarie 2011) să fie realizate", a apreciat la rândul său Mohsen Marzouk, unul dintre liderii partidului Nidaa Tounes.

Opozanţii Ennahda, partidul islamist aflat la putere, solicită în special demisia guvernului. O parte dintre aceştia vor şi dizolvarea Adunării naţionale constituante ale căror lucrări sunt paralizate de mai multe luni.

Islamiştii au respins în bloc aceste revendicări, propunând în schimb mărimea coaliţiei guvernamentale şi alegeri în decembrie.

Preşedintele ANC, Mustapha Ben Jaafar, a anunţat marţi seară suspendarea lucrărilor Constituantei până când forţele opozante se vor aşeza la masa negocierilor.

Partidul islamist Ennahda nu a reacţionat în cursul serii, în timp ce în rândurile opoziţiei s-a vorbit despre o decizie pozitivă dar insuficientă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici