Războiul din Ucraina, ziua 385. Rusia face mici progrese în apropiere de Bahmut / Zelenski a demis trei şefi ai administraţiilor militare regionale / Senatori americani presează Pentagonul să trimită F-16 în Ucraina / Evenimentele de pe cerul Mării Negre reaprind fitilul între SUA şi Rusia

În timp ce, la Kiev, sirenele au sunat marţi de 4 ori, situaţia s-a precipitat, după ce avioanele ruseşti au doborât o dronă americană, deasupra Mării Negre.

10082 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 385. Rusia face mici progrese în apropiere de Bahmut / Zelenski a demis trei şefi ai administraţiilor militare regionale / Senatori americani presează Pentagonul să trimită F-16 în Ucraina / Evenimentele de pe cerul Mării Negre reaprind fitilul între SUA şi Rusia

UPDATE 22:15 Nouă ţări vor furniza Ucrainei peste 150 de tancuri de tip Leopard

"Coaliţia ţărilor care donează tancuri Leopard Ucrainei continuă să se extindă. Nouă ţări s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste 150 de tancuri Leopard", a afirmat Lloyd Austin, conform cotidianului Le Monde.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a declarat "optimist" în legătură cu rezultatele reuniunii Grupului de contact şi a salutat angajamentele coaliţiei anti-Kremlin.

UPDATE 21:30 Rusia face mici progrese în apropiere de Bahmut

Rusia face mici progrese în apropiere de oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar acest lucru a fost făcut cu un cost mare, comandantul Statului Major al SUA.

"Ruşii fac progrese mici, tactice, dar cu costuri mari", a declarat presei generalul Mark Milley.

UPDATE 20:45 Miniştrii apărării din Rusia şi SUA au avut o convorbire telefonică

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat la telefon cu omologul său american Lloyd Austin, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit presei de stat Interfax.

Conversaţia a avut loc "la iniţiativa părţii americane", a adăugat acesta.

Deşi nu au fost oferite detalii despre ce s-a discutat, convorbirea are loc în contextul în care Washingtonul şi Moscova îşi intensifică retorica de confruntare în legătură cu o dronă de supraveghere americană care s-a prăbuşit în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o ilegal.

SUA au declarat că avioanele ruseşti au lovit elicea dronei, în timp ce Moscova afirmă că nu a existat niciun contact şi a dat vina pe "manevrele bruşte" ale aeronavei americane pentru incident.

UPDATE 19:30 FMI afirmă că sunt "progrese foarte bune" în discuţiile privind un nou împrumut pentru Ucraina

Fondul Monetar Internaţional a declarat că personalul său a purtat discuţii productive cu oficialii ucraineni la Varşovia şi a înregistrat "progrese foarte bune" în ceea ce priveşte un set de politici care ar putea sta la baza unui nou program de împrumut al FMI pentru această ţară devastată de război.

Vahram Stepanyan, reprezentantul rezident al FMI în Ucraina, a declarat că personalul FMI s-a întâlnit cu oficialii ucraineni la Varşovia, în perioada 8-15 martie, cu privire la cererea acestora pentru un program sprijinit de Fond, iar discuţiile ar trebui să se încheie în "zilele următoare".

UPDATE 18:45 Zelenski a demis trei şefi ai administraţiilor militare regionale

Conform unor decrete publicate pe site-ului Preşedinţiei de la Kiev, Volodimir Zelenski a decis destituirea şefului Administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai.

De asemenea, au fost demişi şefii administraţiilor militare regionale din Odesa şi Hmelniţki - Maksim Maraşcenko şi Serhii Gamali.

Preşedinţia Ucrainei nu a precizat motivele demiterilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a insistat, marţi, pentru intensificarea rezistenţei militare pe frontul din estul ţării. "În est sunt lupte foarte dure. Trebuie să distrugem forţa militară a inamicului şi vom reuşi. Bilohorivka şi Mariinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamyanka - viitorul nostru este decis aici şi în toate celelalte locuri", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de publicaţia The Hill.

UPDATE 18:15 DeSantis, invitat în Ucraina după ce a catalogat conflictul drept "dispută teritorială"

Administraţia de la Kiev l-a invitat, miercuri, pe Ron DeSantis, guvernatorul statului american Florida, să efectueze o vizită în Ucraina, după ce politicianul republican a catalogat războiul drept "dispută teritorială", sugerând că Statele Unite ar trebui să reducă asistenţa.

"Noi suntem siguri că guvernatorul Ron DeSantis, un fost ofiţer militar care a fost mobilizat într-o zonă beligerantă, cunoaşte diferenţa dintre o dispută şi un război. Îl invităm să vină în Ucraina, pentru a înţelege mai profund invazia totală a Rusiei şi ameninţările pe care le generează pentru interesele Statelor Unite", a declarat miercuri Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, citat de postul de televiziune BBC News.

UPDATE 17:30 Assad îşi exprimă sprijinul pentru Rusia în timpul vizitei la Moscova

Preşedintele sirian Bashar Al Assad şi-a exprimat sprijinul pentru Rusia în războiul din Ucraina în timpul discuţiilor cu omologul său rus la Kremlin.

În cadrul unei întâlniri televizate cu Putin, Assad a declarat că Rusia luptă împotriva neonaziştilor şi a "vechilor nazişti" din Ucraina, potrivit unei traduceri ruseşti.

Liderul sirian a spus că Occidentul a primit "vechii nazişti" şi că acum îi susţine.

Sprijinul militar al Rusiei pentru Assad a fost un punct de cotitură crucial în războiul civil brutal din 2011, care a început ca o mişcare pro-democratică.

UPDATE 16:30 ZelenskI mulţumeşte Danemarcei pentru fondul de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

ZelenskI şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Danemarca după ce guvernul danez a declarat că va constitui un fond de şapte miliarde de coroane daneze (1,01 miliarde de dolari) pentru ajutor militar, civil şi de afaceri pentru Ucraina.

Pe Twitter, preşedintele ucrainean a declarat: "Sincere mulţumiri parlamentului Danemarcei, premierului Mette Frederiksen şi guvernului pentru crearea Fondului de sprijin pentru Ucraina. Mai mult de 1 miliard de dolari în ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina este o garanţie a apropierii victoriei noastre comune asupra agresorului şi a revenirii păcii în Europa!"

UPDATE 15:30 Papa Francisc cere „respectarea” locurilor religioase

Papa Francisc a cerut „respectarea” locurilor religioase după ce autorităţile din Ucraina au ordonat bisericii ortodoxe, acuzată de legături cu Rusia, să-şi părăsească sediul.

În discursul său săptămânal din Piaţa Sf. Petru, Francisc a cerut „părţilor aflate în conflict să respecte locurile religioase” şi a lăudat oamenii care îşi dedică viaţa rugăciunii, „indiferent de confesiune”, potrivit Sky News.

UPDATE 14:55 Rusia intenţionează să angajeze 400.000 de soldaţi profesionişti - surse din media rusească

Ministerul rus al Apărării va începe o nouă campanie de recrutare la 1 aprilie, urmând să încheie contracte cu 400.000 de soldaţi profesionişti, a anunţat serviciul rusesc al Radio Free Europe/Radio Liberty, citând mai multe instituţii media regionale. 
 
Ministerul a trimis ordine către regiunile Rusiei, indicând numărul de persoane cu care trebuie semnate contractele militare, a scris RFE/RL.
 

UPDATE 14:00 Danemarca va înfiinţa un fond de un miliard de dolari pentru Ucraina

Guvernul danez şi majoritatea parlamentară au convenit să aloce şapte miliarde de coroane daneze (aproximativ un miliard de dolari) în plus pentru ajutor civil, de apărare şi economic pentru Ucraina, arată un comunicat de presă publicat de Ministerul danez de Finanţe.
 
Majoritatea fondurilor vor fi cheltuite pentru asistenţă militară constând în arme, alte echipamente militare şi eforturi de instruire, a scris ministerul, miercuri. 
 

UPDATE 13:00 Polonia spune că mai multe ţări sunt dispuse să trimită avioane MiG-29 în Ucraina

Varşovia a primit „declaraţii clare” din partea mai multor ţări dispuse să furnizeze Ucrainei avioane de luptă MiG-29, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, citat de Bloomberg. 

 

UPDATE 12:00 Trei morţi şi 20 de răniţi în urma atacurilor Rusiei asupra a 8 regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore

UPDATE 11:00 Forţele ruseşti au atacat Kurakhove, regiunea Doneţk

 
„Ruşii au bombardat Kurakhove cu artilerie seara târziu - potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko.  Potrivit lui Kyrylenko, atacul rusesc a avariat opt clădiri înalte şi o staţie de transformare. 
 
Ca urmare, peste 1.000 de gospodării au rămas fără electricitate.
 

UPDATE 10:00: Senatori americani presează Pentagonul să trimită F-16 în Ucraina

Un grup bipartizan format din opt senatori face presiuni asupra şefului Pentagonului pentru a furniza mai multe informaţii cu privire la ceea ce este necesar pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a relatat Politico, citând o scrisoare a senatorilor adresată secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. 
 
„După ce am vorbit cu lideri americani, ucraineni şi străini care lucrează pentru a sprijini Ucraina la Conferinţa de Securitate de la Munchen de luna trecută, credem că SUA trebuie să analizeze cu atenţie furnizarea de avioane F-16 Ucrainei”, au scris senatorii, citaţi de Politico. 
 

UPDATE 9:20 Statul Major General: Rusia a pierdut 161.520 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

UPDATE 8:30 Statul Major General: armata rusă a lansat 12 rachete şi 40 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore

 
De asemenea, forţele ruseşti au efectuat peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă. Potrivit Statului Major General, atacurile au provocat victime civile şi distrugeri în Kramatorsk, în regiunea Doneţk. 
 
Atacurile din Zatoka, oblastul Odesa, şi Ivanivka, oblastul Kherson, au avariat infrastructura civilă, inclusiv o grădiniţă. 
 
Forţele ucrainene au respins peste 90 de atacuri inamice în cursul zilei trecute. 
 
Forţele aeriene ucrainene au vizat nouă baze temporare, trei locaţii ale sistemelor antiaeriene şi alte trei locaţii inamice importante.
 
Forţele ucrainene de rachete şi artilerie au lovit trei baze temporare, trei posturi de comandă şi o poziţie de apărare aeriană inamică. 
 

UPDATE 7:10 Atacurile ruşilor au rănit 4 persoane în regiunea Kherson

 

UPDATE 00:30 Ambasadorul Rusiei: Pentru Moscova, prăbuşirea dronei americane este o provocare

„Federaţia Rusă a considerat incidentul cu drona americană de deasupra Mării Negre o provocare”, spune ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, convocat de urgenţă la raport de americani.

UPDATE 23:20 Ambasadorul Moscovei: Rusia nu caută o confruntare cu SUA

„Rusia nu caută o confruntare cu Statele Unite”, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, după ce tocmai a fost chemat la Departamentul de Stat al SUA, ca urmare a ciocnirii dintre o dronă americană şi un avion rusesc deasupra Mării Negre. Antonov a spus că s-a întâlnit cu secretarul adjunct al SUA, Antony Blinken.

UPDATE 00:00 Arme la Kiev: întâlnire în format Ramstein azi

Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Resnikov, a anunţat pe Facebook că miercuri va avea loc o nouă întâlnire în aşa-numitul format Ramstein pentru livrarea de arme la Kiev. Anunţul a fost făcut după întâlnirea cu ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, la Odesa, în timpul căreia a promis că va livra Ucrainei două nave Alkmaar până în 2025. Ţările de Jos oferă, de asemenea, pregătire militară.

UPDATE 00:00 Pentagonul: Avioanele ruseşti au zburat lângă dronă timp de 40 de minute

Avioanele ruseşti au zburat aproape de drona americană deasupra Mării Negre timp de aproximativ 30 până la 40 de minute, înainte de a se ciocni. Astfel, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a reconstituit interceptarea dronei americane de către ruşi. „Continuăm să evaluăm exact ce s-a întâmplat”, a adăugat generalul, în cadrul unei conferinţe de presă, fără a putea clarifica dacă a fost sau nu un accident.

UPDATE 00:00 Pentagon: avionul rusesc, probabil avariat în urma coliziunii

Avionul de vânătoare rusesc Su-27 „probabil a fost avariat” în coliziunea cu drona americană MQ-9 în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, a declarat generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Un avion de luptă rusesc a lovit o aeronavă americană fără pilot în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre. Generalul forţelor aeriene americane James Hecker a spus acest lucru, explicând că „drona noastră MQ-9 desfăşura operaţiuni de rutină în aeronava internaţională spaţială când a fost interceptată şi lovit de o aeronavă rusă, rezultând o prăbuşire şi pierderea completă a MQ-9”. Este, a adăugat generalul american, o „acţiune nesigură şi neprofesională din partea ruşilor” care „aproape a provocat prăbuşirea ambelor avioane”. Argumentând că „aeronavele americane şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional”, Hecker a adăugat că „le cerem ruşilor să se comporte într-un mod profesionist şi sigur”.

UPDATE 00:00 Rusia: drona americană a încălcat regulile spaţiului aerian

Drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit în Marea Neagră „încălca regulile de utilizare a spaţiului aerian”. Dar „nu a existat niciun contact între drona americană şi avioanele ruseşti” care „nu au folosit arme”, susţine Ministerul rus al Apărării într-o notă relansată de agenţia de presă RIA Novosti. „Drona americană, în urma unei manevre bruşte, a pierdut controlul în zbor, a pierdut altitudine şi s-a prăbuşit în apă”, a spus ministerul. „Drona zbura în direcţia graniţei Federaţiei Ruse”, se mai spune în comunicat.

 

 

UPDATE 12:00 Trei morţi şi 20 de răniţi în urma atacurilor Rusiei asupra a 8 regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici