LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 458. Ucraina face ultimele pregătiri pentru contraofensivă / Zelenski va da comanda / Explozii la Mariupol, morţi la Belgorod şi la Kursk / După plecarea din Bahmut, Prigojin îşi oferă serviciile în altă parte

  • Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina face "tot posibilul" pentru a obţine o apărare antiaeriană mai avansată.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia plănuieşte să simuleze un accident major la centrală nucleară Zaporojie în încercarea de zădărnici contraofensivă ucraineană.
  • Ucraina cere Germaniei rachete de croazieră Taurus
5347 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 458. Ucraina face ultimele pregătiri pentru contraofensivă / Zelenski va da comanda / Explozii la Mariupol, morţi la Belgorod şi la Kursk / După plecarea din Bahmut, Prigojin îşi oferă serviciile în altă parte

UPDATE 22:30 Avans ucrainean de 450 de metri în zona Bahmut

Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă 450 de metri în unele poziţii de lângă Bahmut. În acelaşi timp, Kievul a declarat că a observat o scădere a activităţii Rusiei faţă de oraş. Acest lucru a fost susţinut într-un program de televiziune de către reprezentantul grupului estic al forţelor armate ucrainene, Serghei Cerevati, după cum a raportat Rbc Ucraina. „În timpul contraatacurilor noastre, unităţile noastre au reuşit să avanseze cu 350-450 de metri în unele poziţii”, a spus Cerevati, adăugând că atacurile ruseşti sunt „un număr mult mai mic decât comportamentul inamicului în toate lunile precedente”.

UPDATE 22:00 Opoziţia din Belarus: Lukaşenko spitalizat într-o clinică din Moscova după întâlnirea cu Putin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost internat la o clinică din Moscova după o întâlnire cu uşile închise cu Vladimir Putin. Vestea vine de la Valeri Ţepkalo, adversarul dictatorului din Belarus, candidat la preşedintele ţării, fost ambasador în Statele Unite. El este soţul Veronikei Ţepkalo, una dintre cele trei femei candidate împotriva lui Lukaşenko la alegerile din august 2020.

UPDATE 21:00 Podoliak: începutul contraofensivei va fi decis de Zelenski

„În momentul de faţă se desfăşoară pregătirea contraofensivei cu regruparea armelor şi intensificarea bombardamentelor, pentru a le scădea capacităţile ruşilor. Despre când şi în ce direcţie, asta va decide preşedintele Zelenski”. Acest lucru a declarat Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean.

UPDATE 20:30 Viaţa lui Prigojin în umbra lui Putin

UPDATE 20:20 Moscova: 12 drone ale Kievului, doborâte în 24 de ore

Rusia a doborât 12 drone ucrainene, în ultimele 24 de ore, a raportat de Ministerul rus al Apărării, adăugând că vehiculele aeriene fără pilot au fost lovite în autoproclamata Republică Populară Lugansk şi Republica Populară Doneţk şi în regiunea Zaporojie. Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat, de asemenea, două rachete de croazieră „Storm Shadow” cu rază lungă de acţiune şi 19 rachete de la lansatoare de rachete multiple Himars, a mai anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 20:10 Podoliak: Putin şi clica lui nu sunt reprezentanţi legitimi ai Rusiei

„Lumea civilizată trebuie să recunoască că Putin şi clica lui, acuzaţi de crime de război, nu mai sunt reprezentanţii legitimi ai Rusiei în lume şi, prin urmare, nu mai este nimic de discutat cu ei. Autorităţile ruse de astăzi ar trebui îndepărtate din toate instituţiile internaţionale, inclusiv din Consiliul de Securitate al ONU”. Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, a scris pe twitter „Când se va schimba regimul, vom vorbi cu succesorii. În special, despre reparaţii şi programul de dezarmare nucleară”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Trei explozii la Mariupol

Trei explozii au fost raportate la Mariupol, un oraş din sudul Ucrainei ocupat de Rusia, susţine CNN, citând autorităţile locale. Petro Andrişcenko, consilierul primarului ucrainean al oraşului, a indicat pe Telegram că una dintre explozii a fost cauzată de sistemele ruseşti de apărare aeriană din Nikolske, o aşezare situată la nord-vest de oraş.

UPDATE 19:50 Rusia: doi morţi în atacurile asupra Belgorod şi Kursk

Focul de artilerie care a lovit zona de graniţă cu Rusia în această dimineaţă a făcut două victime. Autorităţile locale au raportat-o. Iniţial, nu au fost prezentate victime: morţi sau răniţi. În oraşul Shebekino, o persoană a fost ucisă. Era un agent de securitate care se afla în aer liber în momentul atacului", a declarat guvernatorul regional al Belgorod, Viacheslav Gladkov. O altă persoană a fost ucisă la Kursk de o schijă, a declarat guvernatorul local Roman Starovoit pe reţelele de socializare. Printre răniţi - dintre care numărul este necunoscut - doi băieţi de 15 şi de 17 ani.

UPDATE 19:30 Kremlin: Vestul, din ce în ce mai implicat în conflict

Ţările occidentale sunt din ce în ce mai implicate în conflictul din Ucraina, în fiecare zi, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, într-un interviu acordat televiziunii ruse. „Este greu de spus unde este limita – a spus Peskov – Limita, în teorie, ar trebui să ghideze minţile ţărilor din Occident, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă. Este evident că gradul de implicare directă şi indirectă a ţărilor din Occident în acest conflict creşte în fiecare zi”. "Toate acestea - a spus din nou purtătorul de cuvânt al Kremlinului - pot prelungi conflictul în timp, dar nu pot schimba radical situaţia. Nu pot schimba deloc situaţia. Rusia va continua operaţiunea militară specială şi îşi va garanta interesele, într-un fel sau altele, şi va atinge obiectivele enunţate”.

UPDATE 19:00 Zelenski: sancţiuni împotriva a 220 de companii ruseşti şi belaruse împreună cu 51 de ruşi, inclusiv oameni de ştiinţă şi directori de fabrici

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pus în aplicare decizia Consiliului Naţional de Securitate privind noi sancţiuni împotriva a 51 de persoane fizice şi 220 de persoane juridice, inclusiv companii ruseşti şi belaruse. Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, cu referire la decretul preşedintelui Ucrainei. Printre cei 51 de ruşi sancţionaţi se numără oameni de ştiinţă şi directori generali ai fabricilor, în timp ce printre companiile sancţionate se numără companiile feroviare şi firmele de reparaţii ruse.

UPDATE 18:30 Prigojin: după ieşirea din Bahmut vom decide ce să facem, 15-20.000 de oameni sunt gata să lupte în fiecare zonă a lumii

„Lăsăm Bahmut, mergem la câmp, ne facem ordine, ne perfecţionăm, ne completăm şi, în funcţie de situaţia din Ucraina, în funcţie de situaţia din lume, decidem ce să facem în continuare”, a spus liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, care susţine acest lucru pe Telegram. El mai afirmă: „Ca şi în Republica Centrafricană, când era urgent necesară salvarea ţării, aproximativ 15-20.000 de oameni sunt pregătiţi cu veste antiglonţ, cu arme personale şi colective şi muniţie pentru câteva zile de luptă pentru a ateriza oriunde în lume şi a lupta”.

UPDATE 18:00 Primii paşi ai contraofensivei ucrainene

Operaţiunile preliminare au început deja pentru a deschide calea pentru o contraofensivă împotriva forţelor de ocupaţie ruse. Acest lucru a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean Mikailo Podoliak, într-un interviu pentru The Guardian, explicând că este un „proces complicat şi că nu este vorba de o zi sau de o anumită dată sau de o anumită oră. „Intensitatea creşte, dar va dura destul de mult timp”, a adăugat consilierul lui Zelenski, prezicând că, pe măsură ce contraofensiva va câştiga avânt, vor exista mai multe incursiuni în Rusia ale grupurilor rebele ruseşti, cum a fost raidul din regiunea Belgorod, de la începutul acestui an. 

UPDATE 17:50 Explozie puternică în Berdiandsk-ul ocupat de ruşi

O explozie puternică a fost raportată astăzi pentru a doua oară în zona Berdiansk ocupată de ruşi. Acest lucru a fost raportat de Rbc Ucraina citând canalele locale Telegram. Imaginile din oraş sunt publicate online care arată un nor gros de fum care se ridică după noua explozie. Potrivit Rbc, administraţia militară a oraşului Berdiansk raportează că poziţiile ruseşti au fost lovite.

UPDATE 17:40 Comandantul RAF: o înfrângere ar lăsa Rusia răzbunătoare, chiar dacă Putin ar dispărea

Înfrângerea în războiul său împotriva Ucrainei ar lăsa Rusia „răzbunătoare” şi „brutală” şi ar reprezenta o ameninţare pentru ţările NATO. Şeful RAF în funcţie, mareşalul şef al aviaţiei britanice Sir Mike Wigston a declarat pentru Telegraph, precizând că forţele aeriene, marina de suprafaţă şi forţele submarine ale Rusiei reprezintă o ameninţare pentru Marea Britanie şi NATO. Ameninţarea Moscovei ar putea chiar să se agraveze, dacă preşedintele rus Vladimir Putin este alungat, a adăugat Wigston.

UPDATE 17:30 Propaganda Rusiei vrea să trimită racheta Poseidon asupra Marii Britanii

UPDATE 17:00 Ucraina a distribuit un mesaj de luptă

UPDATE 16:00 Surse UE: China nu s-a exprimat cu privire la zonele ocupate ale Ucrainei”

Trimisul special al guvernului chinez pentru afacerile eurasiatice, Li Hui, n-a spus că Rusia ar trebui lăsată în posesia teritoriilor ocupate ale Ucrainei. „Nu a spus-o şi nici nu a lăsat să se înţeleagă”, a asigurat pentru agenţia Ansa un înalt oficial european informat despre detaliile întâlnirii.

UPDATE 15:40 Rusia: Pentru o pace durabilă, Kievul trebuie să renunţe la NATO şi la UE

„Pentru a realiza o pace cuprinzătoare, justă şi de durată, Ucraina trebuie să revină la un statut neutru şi nealiniat, stabilit în Declaraţia de suveranitate a statului din 1990, şi să refuze aderarea la NATO şi UE”. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ruse Tass. „Noile realităţi teritoriale care s-au dezvoltat în urma realizării dreptului popoarelor la autodeterminare trebuie recunoscute”, a adăugat Galuzin.

UPDATE 15:10 Lavrov: Mă astept la sancţiuni asupra Kievului, pentru ameninţări la adresa lui Putin

„Nu mă îndoiesc că păpuşarii din Washington şi Londra încep să se îngrijoreze de cât de stabili mental sunt aceşti oameni”. Aşa s-a afirmat, cu referire la declaraţiile şefilor serviciilor secrete de la Kiev, care au spus recent că îl consideră pe Vladimir Putin o ţintă principală, a fost ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu citat de Tass. „Sper că vor urma sancţiuni împotriva acestor aşa-zişi oficiali. Occidentul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aceste cuvinte”.

UPDATE 15:00 O dansatoare de balet din Odesa care a devenit soldat a fost ucisă pe linia frontului lângă Bahmut

UPDATE 14:00 Zelenski impune noi sancţiuni împotriva entităţilor ruseşti şi belaruse

La 27 mai, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a aprobat o propunere a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni împotriva a 51 de persoane şi 220 de entităţi ruseşti şi belaruse.

UPDATE 13:00 Rusia vrea ca Ucraina să renunţe la teritoriile ocupate, la apartenenţa la NATO şi la UE pentru a începe negocierile de pace

Viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri TASS, controlată de statul rus, că Ucraina trebuie să recunoască "noile realităţi teritoriale", ceea ce înseamnă că trebuie să renunţe la teritoriile ocupate de Rusia. Şeful biroului preşedintelui, Andriy Yermak, a declarat că Kievul nu va purta niciun fel de discuţii de pace cu Rusia atât timp cât trupele ruseşti se află pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 11:00 Explozie raportată în Berdiansk, oraşul ocupat de ruşi

Presa ucraineană a relatat că o explozie puternică a avut loc în oraşul Berdiansk, situat în sudul regiunii ucrainene Zaporizhzhia, ocupat de Rusia, în dimineaţa zilei de 27 mai.

UPDATE 10:00 Rusia atacă 16 aşezări din regiunea Zaporizhzhia, provocând moartea unei persoane

Trupele ruseşti au bombardat 16 aşezări din regiunea Zaporizhzhia în ultima zi, ucigând o femeie de 73 de ani şi rănind alte două persoane, a anunţat guvernatorul Iurii Malashko pe 27 mai.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 206.200 de soldaţi în Ucraina

Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 3.799 de tancuri, 7.442 de vehicule blindate de luptă, 6.172 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.406 sisteme de artilerie, 572 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 329 de sisteme de apărare aeriană, 310 avioane, 296 de elicoptere, 2.941 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00  - Statul Major: Ucraina a doborât şapte drone ruseşti în ultimele 24 de ore 

Forţele ucrainene au interceptat cinci drone Orlan-10 şi două drone Zala, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 04:15 -Mass-media: Ucraina cere Germaniei rachete de croazieră Taurus

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a confirmat că Ucraina a înaintat o cerere prin care cere Germaniei să furnizeze rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, a informat Spiegel.

UPDATE 02:34 -Rusia bombardează şapte comunităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au vizat comunităţile Seredyna-Buda, Novoslobidske, Velyka Pysarivka, Shalyhyne, Yunakivka, Myropillia şi Bilopillia, a declarat administraţia militară a regiunii Sumy pe 26 mai.

UPDATE 01:28  -Senatorul american se întâlneşte cu Zelensky, solicită furnizarea ATACMS Ucrainei

Senatorul american Lindsey Graham sa întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe 26 mai şi a cerut furnizarea de rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune şi muniţii cu dispersie Ucrainei, a informat agenţia de presă Interfax-Ukraine.

UPDATE 12:59  -UE condamnă plasarea de către Rusia a armelor nucleare în Belarus

Diplomatul şef al UE, Josep Borrell, a lansat o declaraţie pe 26 mai în care condamnă decizia Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus, numind-o „un pas care va duce la o escaladare  extrem de periculoasă”.

 

 

Zelenski: Ucraina face tot posibilul pentru a obţine apărare antiaeriană mai avansată

Preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri seara, în urma ultimului atac cu rachete al Rusiei, că Ucraina face "tot posibilul" pentru a obţine o apărare antiaeriană mai avansată.

Există deja "progrese substanţiale" în eforturile în curs de desfăşurare pentru a convinge aliaţii occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă moderne, care vor deveni o "componentă cheie" a apărării Ucrainei, a transmis Zelenski.

"Ne mişcăm mai repede în modernizarea apărării decât s-ar fi putut prevedea acum şase luni", a declarat Zelenski.

Ucraina solicită de luni de zile avioane de luptă pentru a-şi apăra cerul şi pentru a maximiza eficienţa forţelor sale de arme combinate în timpul unei viitoare contraofensive.

Dintre toate modelele disponibile, Ucraina a manifestat cel mai mare interes pentru F-16, construit în SUA, care se află în serviciu din anii 1970 şi este operat de peste 20 de naţiuni.

Criticii susţin că reticenţa aliaţilor de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, Typhoon şi Dassault şi rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă şi să elibereze teritoriul ucrainean.

Au fost raportate explozii în Mariupol ocupat de Rusia

Vineri seară au fost raportate explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, potrivit unor înregistrări video pe reţelele de socializare. Nu este clar ce anume a cauzat exploziile.

Consiliul municipal al oraşului Mariupol a declarat într-o postare pe Telegram că au avut loc lovituri la uzina siderurgică Azovstal, care se află acum sub control rusesc.

Între timp, vineri seară au avut loc bombardamente venite dinspre partea controlată de Ucraina, potrivit Centrului comun de control şi coordonare al Republicii Populare Doneţk (RPD), susţinută de Rusia.

Centrul a declarat că armata ucraineană a lansat două rachete cu rază lungă de acţiune asupra Mariupol dinspre nord-vest în jurul orei 20:10.

Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseş din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare trec frecvent pe acolo.

Bilanţul copiilor morţi din cauza războiului este din ce în ce mai mare

Cel puţin 483 de copii au fost ucişi şi aproape 1.000 au fost răniţi, potrivit cifrelor biroului procurorului general al Ucrainei.

Între timp, UNICEF afirmă că aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni sunt expuşi riscului de depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic şi alte probleme de sănătate mintală, cu efecte de durată.

Aproape 1.500 de copii ucraineni au rămas orfani, a declarat Serviciul Social Naţional al Ucrainei.

Cel mai mare număr de copii răniţi provine din Doneţk, epicentrul multor bătălii, unde 462 de copii au fost ucişi sau răniţi, potrivit oficialilor ucraineni.

Această cifră nu include victimele din oraşul Mariupol, ocupat de ruşi, care face de asemenea parte din provincia Doneţk, unde oficialii ucraineni au întâmpinat dificultăţi în verficarea numărului morţilor şi răniţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei într-o zonă controlată de Rusia, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona a fost lovită în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se acuză reciproc, informează agenţia Reuters.

Direcţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, în timpul căreia toate ostilităţile ar fi oprite.

Ministerul a adăugat că Rusia a întrerupt rotaţia planificată a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care se află la centrală.

Săptămâna trecută, martorii au declarat că forţele militare ruse au consolidat poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei în aşteptarea contraofensivei.

În februarie, Rusia a declarat că Ucraina plănuia să organizeze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a arunca vina pe Moscova.

Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni "sub steag fals" cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Niciun astfel de atac nu s-a materializat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici