Războiul din Ucraina, ziua 106. Continuă bombardamentele / Moscova pregăteşte un atac-surpriză / Militarii ucraineni rezistă cu greu în estul ţării / La Mariupol, pensiile se plătesc în monedă rusească / Pro-ruşii din Doneţk i-au condamnat la moarte prin împuşcare pe străinii capturaţi / Când va avea loc procesul luptătorilor de la Azovstal / Zelenski, decret anti-Putin

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că apărătorii din oraşului Sievierodoneţk au provocat pierderi majore trupelor ruse
  • Armata rusă controlează cea mai mare parte a oraşului strategic Sievierodonetsk şi bombardează puternic oraşul alăturat, Lysychansk
  • Rusia bombardează cu precădere depozitele agricole
23117 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 106. Continuă bombardamentele / Moscova pregăteşte un atac-surpriză / Militarii ucraineni rezistă cu greu în estul ţării / La Mariupol, pensiile se plătesc în monedă rusească / Pro-ruşii din Doneţk i-au condamnat la moarte prin împuşcare pe străinii capturaţi / Când va avea loc procesul luptătorilor de la Azovstal / Zelenski, decret anti-Putin

UPDATE 22:30 Mass-media: 42.000 de cereri către Kremlin privind soldaţii „dispăruţi”

În aprilie, Kremlinul a primit aproape 42.000 de solicitări de informaţii despre soldaţii dispăruţi sau capturaţi în Ucraina de la prieteni sau de la familiile lor. Informaţiile sunt furnizate de portalul rus de investigaţii IStories, citat de Moscow Times, precizând că nu există dovezi cu privire la câte dintre aceste rapoarte au fost examinate sau au primit răspuns. Ultimul bilanţ oficial al Moscovei datează din 25 martie şi a fost de 1.351 de soldaţi căzuţi.

UPDATE 22:00 Estimare independentă despre pierderile Rusiei pe front

UPDATE 21:30 Ruşii sunt iritaţi de atacurile cibernetice cărora le-au căzut victimă

UPDATE 21:00 Şcolile din Doneţk şi Lugansk vor primi manuale ruseşti

„Toate şcolile din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk vor primi noi manuale ruseşti până la 1 septembrie”, a anunţat ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, potrivit Tass.

UPDATE 20:00 Recolta de anul viitor, dijmuită zdravăn de război

UPDATE 19:30 Zelenski semnează un decret de sancţiuni personale împotriva lui Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat decretul de punere în aplicare a deciziei Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de la Kiev de a impune sancţiuni mai multor oficiali ruşi înalţi, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE 19:00 Pro-rus: procesul militarilor de la Azovstal, până la sfârşitul verii

După ce i-a judecat şi condamnat la moarte prin împuşcare pe cei 3 luptători străini capturaţi, preşedintele autoproclamatei republici pro-ruse Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că procesul soldaţilor ucraineni la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol „va avea loc de către sfârşitul verii”, a raportat agenţia Tass.

UPDATE 18:30 Putin le-a vorbit astăzi tinerilor antreprenori ruşi

UDPATE 18:10 Mercenarii străini care lupta pentru cauza Ucrainei, prinşi de pro-ruşi în Mariupol, au fost condamnaţi la moarte prin împuşcare

UPDATE 18:00 În Mariupolul cucerit de ruşi, pensiile se plătesc în ruble

UPDATE 17:30 Rusia anunţă că nu va opri gazele pentru restul Europei

UPDATE 17:00 Von der Leyen: vom reconstrui Ucraina, este de datoria noastră

„În această după-amiază vom avea o dezbatere între primarul din Mariupol şi arhitecţii ucraineni pentru că vom reconstrui Ucraina: trebuie să o facem şi o vom face pentru că este obligaţia noastră morală”. Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deschis festivalul New European Bauhaus International, care are loc la Maxxi din Roma.

UPDATE 16:40 Johnson: „Ar fi respingător să forţezi Kievul să se predea”

„A împinge Ucraina la un compromis prost, la un acord de pace impus de Rusia, ar fi” respingător şi Occidentul nu trebuie să o facă”. Premierul britanic Boris Johnson a spus asta în intervenţia publică din regiunea Lancashire, în cadrul căreia a prezentat un proiect de sprijinire a locuinţelor naţionale şi posibilitatea de a cumpăra case în Regatul Unit. În discursul său, liderul conservator a atribuit apoi o parte din responsabilitatea pentru creşterea inflaţiei în Regat şi „la nivel global” „efectelor agresiunii lui Vladimir Putin”.

UPDATE 16:10 Imagini crude postate pe Telegram de gruparea Wagner

UPDATE 16:00 Doi mercenari britanici, judecaţi de pro-ruşi

UPDATE 15:30 Premier League nu se mai vede în Rusia

UPDATE 14:50 Trupurile a încă 58 de militari ucişi de la Azovstal sunt aduse la Kiev

UPDATE 13:30 Încep luptele pentru Sloviansk

Oraşul este pregătit să reziste ocupanţilor ruşi. Convoaiele de echipament militar se îndreaptă spre linia frontului, aducând arme şi echipamente mai mult sau mai puţin sofisticate. 

 UPDATE 12:00 Evacuare imposibilă în Severodoneţk. 10.000 de civili au rămas în regiune 

UPDATE 11:00 Forţele de ocupaţie ruse au continuat să tragă asupra unor localităţi din regiunea Lugansk şi să caute puncte slabe în apărarea ucraineană din Sievierodonetsk. Cel puţin patru civili şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor ruseşti, de pe urma cărora s-au înregistrat şi daune mari pentru infrastructura regiunii. 

Riscul ca Rusia să lanseze un alt atac asupra Mykolaiv şi Zaporizhzhia încă există, spune Vitalii Kim, şeful administraţiei regiunii Mykolaiv. 
 
Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Sievierodonetsk rămâne epicentrul confruntării din Donbas. În discursul său la finalul celei de 105-a zi de rezistenţă ucraineană împotriva invaziei ruse, Zelenski a spus ca asoarta Donbasului se decide acum în Sievierodonetsk.
 
UPDATE 10:00 În 105 zile de rezistenţă împotriva agresiunii ruse, aviaţia ucraineană a efectuat cel puţin 1.100 de raiduri asupra convoaielor cu echipamente, asupra poziţiilor, centrelor logistice şi a trupelor angrenate de Putin în războiul pe scară largă din Ucraina. 
 
UPDATE 9:00 În Regiunea Herson, invadatorii ruşi continuă să pregătească condiţiile preliminare pentru un pseudo-referendum privind potenţiala „integrare” a regiunii cu Federaţia Rusă

UPDATE 8:10  Teritoriul instalaţiei de producţie a amoniacului de la Azovstal a fost bombardat de ruşi

 

UPDATE 06:02 

ONU va livra ajutoare umanitare în Ucraina prin intermediul Uber.

Au fost dezvoltate aplicaţii online speciale, care vor permite coordonarea şi expedierea de vehiculele mici autonome, necesare pentru a livra provizii din depozite.

Graţie acestei cooperări, au fost livrat deja alimente în Dnepr.

UPDATE 05:00

În Ucraina va fi lansat un nou mecanism rapid de confiscare a proprietăţilor politicienilor, oficialilor sau pur şi simplu a oamenilor bogaţi care au devenit colaboratori sau au lucrat direct pentru Rusia sau sunt oficiali ruşi.

Acest lucru a fost anunţat de ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Malyuska, în cadrul unui telejurnal de informare.

"Un mecanism real care să permită confiscarea efectivă şi legală a activelor cetăţenilor, colaboratorilor sau ruşilor, ale întreprinderilor ruseşti care sponsorizează un stat terorist, un stat agresor. A apărut în Ucraina doar recent, în urmă cu câteva săptămâni. Iar acum un astfel de mecanism începe să fie implementat pe scară largă", a spus Malyuska.

UPDATE 04:00 Iulia Timoşenko: „Putin vrea să intre în istorie alături de Stalin şi Petru cel Mare. Dar există o şansă istorică pentru a ucide acest rău”

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”. Ea susţine că Putin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare, dar că există o şansă istorică pentru a-l opri.

UPDATE 03:00 Antonio Guterres: Efectele negative ale invaziei ruse în Ucraina se extind şi se agravează 

Efectele negative ale invaziei militare ruse în Ucraina se extind şi se agravează, afectând 1,6 miliarde de oameni, afirmă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, conform cotidianului Le Figaro.

UPDATE 01:00

Canada dovedeşte că sancţiunile împotriva Rusiei pot şi ar trebui să fie consolidate şi ar trebui să devină un exemplu pentru alţi aliaţi ai Ucrainei.

Andriy Yermak, şeful Biroului preşedintelui, a declarat următoarele:

"Canada a făcut un pas important în ceea ce priveşte sancţiunile. Restricţiile la export au fost impuse pentru 28 de servicii vitale pentru funcţionarea industriilor de petrol, gaze şi produse chimice, inclusiv servicii tehnice, de management, de contabilitate şi de publicitate", se arată în comunicat.

UPDATE 00:20 Inflaţia pare să se stabilizeze în Rusia, iar economia ar putea scădea cu 15% anul acesta

Inflaţia pare să înceapă să se stabilizeze în Rusia, dar se menţine la un nivel ridicat, iar valoarea PIB-ului ar putea scădea cu 15% anul acesta, în contextul sancţiunilor occidentale.

Rezumatul zilei

  • Rusia neagă vehement acuzaţiile de crime de război
  • Doi britanici şi un marocan care au fost capturaţi de ruşi în timp ce luptau pentru Ucraina ar putea fi pedepsiţi cu moartea după ce au pledat vinovaţi
  • Peste 1.000 de soldaţi ucraineni care s-au predat în oraşul Mariupol au fost transferaţi în Rusia pentru anchetă
  • Turcia l-a găzduit pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru discuţii care vizează reluarea procesului blocat de pace cu Ucraina
  • În urma discuţiilor, Turcia susţine că un plan propus al ONU de redeschidere a porturilor ucrainene este rezonabil, dar sunt necesare mai multe negocieri
  • Lavrov insistă că Ucraina va trebui să elimine minele din porturile sale pentru a le permite redeschiderea
  • Lavrov a subliniat că o întâlnire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi Zelenski ar putea avea loc numai după reluarea discuţiilor de pace
  • Reprezentanţii Rusiei din provincia ocupată Zaporizhzhia au anunţat planurile de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia până la sfârşitul anului
  • Ucraina ar putea exporta maxim doar două milioane de tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocarea porturilor din Marea Neagră
  • Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat finanţare suplimentară în valoare de 1.49 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la plata salariilor guvernamentale şi ale asistenţilor sociali

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici