Războiul din Ucraina, ziua 117. Linia frontului a rămas neschimbată / Volodimir Zelenski se aşteaptă ca atacurile să se intensifice / Ucraina primeşte întăriri din partea Australiei / Ruşii vor regiunea Lugansk până pe 26 iunie / ONU: 4.569 de civili ucişi în Ucraina / După Germania, şi Olanda mizează pe cărbune / Moscova: americanii, trataţi ca mercenari, nu ca prizonieri

  • Ruşii controlează partea centrală a oraşului Sievierodoneţk
  • Conform unor rapoarte britanice, ruşii şi ucrainenii se bombardează deopotrivă pentru a deţine controlul oraşului
  • Progresul trupelor ruse a stagnat, se dau lupte crâncene pentru mutarea liniei frontului
  • Australia a trimis patru dintre cele 14 transportoare blindate promise armatei ucrainene
  • Kiev: Ruşii vor regiunea Lugansk până pe 26 iunie
18211 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 117. Linia frontului a rămas neschimbată / Volodimir Zelenski se aşteaptă ca atacurile să se intensifice / Ucraina primeşte întăriri din partea Australiei / Ruşii vor regiunea Lugansk până pe 26 iunie / ONU: 4.569 de civili ucişi în Ucraina / După Germania, şi Olanda mizează pe cărbune / Moscova: americanii, trataţi ca mercenari, nu ca prizonieri

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Moscova: Îi tratăm pe americani ca pe mercenari, nu ca pe prizonieri

Americanii capturaţi în Ucraina sunt „mercenari” care trebuie să plătească preţul „crimelor” lor şi „nu pot conta pe protecţia Convenţiei de la Geneva” privind prizonierii de război. Asta a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat MSNBC, preluat de Ria Novosti.

UPDATE 21:30 Guvernatorul regiunii Lugansk: Ucraina a pierdut controlul asupra Severodoneţk

Guvernatorul de la Lugansk a declarat că forţele ucrainene au pierdut controlul asupra Severodoneţkului şi adaugă că ruşii au suficiente rezerve pentru a continua cu atacul asupra regiunii.

UPDATE 21:00 Michel susţine Ucraina, Moldova şi Georgia

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În paralel, vom continua să oferim Ucrainei resurse umanitare şi militare puternice, sprijin economic şi financiar”, subliniază preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, în scrisoarea de invitaţie adresată celor 27 de lideri europeni în vederea summitului de joi şi vineri.

UPDATE 20:40 Zelenski îl primeşte pe Ben Stiller la Kiev

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit la Kiev cu actorul şi regizorul de la Hollywood Ben Stiller, ambasadorul de bunăvoinţă al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care se afla ieri în vizită în Ucraina. „Apreciem că sunteţi aici chiar acum”, a spus preşedintele. Stiller a ajuns ieri la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, apoi a vizitat Liov, unde a adus ajutor umanitar. Astăzi a mers la Irpin şi la Makariv.

UPDATE 20:20 Ţările de Jos au ridicat restricţiile asupra cărbunelui

Ţările de Jos ridică restricţiile privind producerea de energie pe bază de cărbune pentru a compensa reducerile în aprovizionarea cu gaze ruseşti din cauza războiului din Ucraina, a nunţat de ministrul Energiei şi Mediului Rob Jetten. „Guvernul a decis să ridice imediat restricţiile de producţie pentru centralele pe cărbune din 2022 până în 2024. Aceasta înseamnă că centralele pe cărbune pot funcţiona din nou la capacitate maximă în loc de maximum 35%”, a anunţat ministrul într-o conferinţă de presă. Şi Germania va miza pe cărbune, pentru a rezolva problemele din domeniul energetic.

UPDATE 20:00 Orban este în favoarea acordării statutului de candidat la UE

Premierul ungar Viktor Orban ar fi în favoarea acordării Ucrainei şi Republicii Moldova a statutului de ţară candidată la UE. El a spus acest lucru în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi un grup de alţi lideri ai UE.

UPDATE 19:50 „Rezervele de gaze trebuie umplute dincolo de nivelurile impuse de Uniunea Europeană”

Ministrul olandez al Energiei a spus că „rezervele noastre de gaze trebuie să fie umplute dincolo de nivelurile impuse de Uniunea Europeană”. Anunţul urmează activării unui plan guvernamental de a face faţă crizei gazelor, în urma sancţiunilor impuse de Occident din cauza invaziei ruse.

UPDATE 19:30 Biden: peste 100 de milioane de persoane strămutate de război în lume

„Ca urmare” a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, „trista piatră de hotar a celor peste 100 de milioane de persoane strămutate” a fost atins recent în lume. Preşedintele american Joe Biden subliniază acest lucru în mesajul lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, menţionând că acesta este un număr „niciodată atins” în istorie. În plus, continuă preşedintele SUA, Washingtonul „îşi reînnoieşte angajamentul” de a desfăşura „eforturile diplomatice” necesare pentru a aborda cauzele fenomenului şi „să pună capăt conflictelor în desfăşurare care îi împing pe refugiaţi să caute siguranţă prin trecerea graniţelor”.

UPDATE 19:20 ONU: 4.569 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a înregistrat 10.260 de victime civile în Ucraina de la începutul invaziei ruse, inclusiv 4.569 de morţi şi 5.691 de răniţi. În special, printre cei ucişi se numără 1.769 de bărbaţi, 1.182 de femei, 126 de fete şi 137 de băieţi, precum şi 41 de copii şi 1.314 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut. Printre răniţi s-au numărat 1.157 de bărbaţi, 805 de femei, 126 de fete şi 167 de băieţi, precum şi 174 de copii şi 3.262 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut. Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive, inclusiv bombardamentele de artilerie grea şi sistemele de rachete multiple, rachete şi atacuri aeriene.

UPDATE 19:00 Zelenski, în secret Lysychansk

„Preşedintele ucrainean Zelenski a fost în secret la Lysychansk”, susţine deputatul ucrainean Mariana Bezugla, care publică o fotografie a liderului ucrainean împreună cu militarii. Potrivit lui Bezugla, Zelensko s-a dus la Lysychansk, care continuă să fie subiectul unor bombardamente puternice, pentru a „vedea singur cum evoluează situaţia”.

UPDATE 18:50 Letonia trimite mai multe arme la Kiev decât Italia, deşi are mai puţini locuitori decât Milano

Letonia trimite mai multe arme la Kiev decât Italia, dezvăluie de un studiu al unui think tank german autoritar care denunţă decalajul imens dintre promisiuni şi realitate, anume că marile ţări europene oferă foarte puţin ajutor militar Ucrainei.

UPDATE 18:40 Summit german pe tema siguranţei alimentelor

Guvernul german organizează un summit privind urgenţa alimentară cauzată de războiul din Ucraina, intitulat „Uniting for Global Food Security”, care va avea loc la Berlin, vinerea viitoare, în ajunul G7 de la München. La summit va participa secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al guvernului la Berlin. Summit-ul este promovat de Ministerele de Externe ale Dezvoltării şi Agriculturii.

UPDATE 18:00 Ruşii vor regiunea Lugansk până pe 26 iunie

Un oficial al Ucrainei susţine că Moscova a stabilit un termen-limită pentru cucerirea unei regiuni importante. „În regiunea Severodoneţk au loc în prezent bătălii decisive. Planurile inamicului sunt să ajungă la graniţele regiunii Lugansk până la aproximativ 26 iunie”, a anunţat de ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Anna Malyar.

UPDATE 17:00 Ungaria a întors armele împotriva Rusiei. Măsură salvatoare luată de autorităţile maghiare

Ungaria îşi oferă teritoriul ca rută de export de cereale din Ucraina. Totul din cauza cauza perturbării rutelor normale peste Marea Neagră din cauza intervenţiei armate ruseşti.

UPDATE 15:00 Ambele tabere anunţă momente grele pe frontul din Ucraina

„Peste 100.000 de oameni care se află încă în Mariupol nu au acces la apă potabilă. Locuitorii iau apă o dată pe săptămână. Oamenii trebuie să stea la coadă 4-8 ore. Este o catastrofă umanitară. Trebuie făcut totul, pentru a deschide un coridor verde şi a salva oamenii. Oraşul este fără electricitate, gaze şi sisteme de evacuare a apelor uzate”, scrie primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, pe Telegram.

UPDATE 14:00 Ben Stiller a mers la Makariv, lângă Kiev

Actor la Hollywood şi ambasador al ONU, Ben Stiller, a sosit astăzi în satul Makariv, din regiunea Kiev, după ce ieri s-a aflat la Lvov în misiune de a oferi ajutor umanitar, scrie Ukrinform.

UPDATE 13:00 Luptele pentru stabilirea controlului deplin asupra oraşului Sievierodonetsk continuă.

Pe frontul Sievierodonetsk, forţele ruse au desfăşurat artilerie, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă, pentru a lovi obiective din opt localităţi din zonă. Două avioane ruseşti Su-25 au efectuat atacuri în jurul localităţilor Bila Hora şi Myrna Dolyna. 

UPDATE 11:00 Australia se ţine de cuvânt: a trimis patru dintre cele 14 transportoare blindate promise armatei ucrainene 

Ajutorul promis de către Australia se ridică la o valoare de 285 milioane de dolari. Ca parte din pachetul de ajutor, patru din cele 14 transportoare blindate promise au fost deja trimise Ucrainei, informează agenţia de ştiri australiană Crikey.

UPDATE 10:00 Volodimir Zelenski se aşteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia îşi va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene analizează dacă vor susţine sau nu candidatura ţării sale la aderarea la blocul comunitar, scrie Reuters.

UPDATE 06:30 Transportatorul japonez low-cost Zipair Tokyo a decis să renunţe la logo-ul cu litera „Z”

Compania este îngrijorată că oamenii ar putea asocia imaginea transportatorului low-cost cu invazia rusă din Ucraina.

UPDATE 05:00 

Olaf Scholz a cerut reforme în Uniunea Europeană care să faciliteze admiterea de noi membri în comunitate.

"UE trebuie să-şi modernizeze structurile şi procesele de luare a deciziilor. Nu va fi întotdeauna posibil să se decidă în unanimitate asupra a tot ceea ce trebuie să fie decis în unanimitate astăzi".

UPDATE 04:20 Războiul îşi pune amprenta pe moralul ucrainenilor. Tot mai mulţi civili părăsesc zonele bombardate, după aproape patru luni de război

UPDATE 03:00

Papa Francis i-a îndemnat pe credincioşi să nu uite de războiul din Ucraina.

"Mă rog? Fac ceva? Încerc să înţeleg? Ce fac astăzi pentru poporul ucrainean? Fiecare să răspundă cu inima", s-a adresat Francisc mulţimii de pelerini.

UPDATE 02:00 Rusia a folosit peste 200 de tipuri de arme interzise împotriva Ucrainei

Ocupanţii au folosit preponderent muniţii cu dispersie, inclusiv submuniţiile lor, care au reprezentat un pericol pentru civili timp de decenii după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza folosirii armelor interzise, ​​civili ucraineni, inclusiv copii, au fost ucişi şi răniţi. În plus, au fost distruse infrastructuri critice.

"Utilizarea de către Rusia a acestui tip de arme nu a fost limitată. De fapt, de la începutul invaziei, ele au stat la baza strategiei militare a ţării", au delcarat oficialii ucraineni.

UPDATE 01:00 Ucraina adoptă un nou set de interdicţii privitoare la cultura rusă. Ce au interzis 

Parlamentul ucrainean a votat duminică două legi care vor impune restricţii severe asupra cărţilor şi muzicii ruseşti, în timp ce Kievul încearcă să rupă multe dintre legăturile culturale rămase între cele două ţări după invazia Moscovei, potrivit Reuters.

UPDATE 00:00 Promisiunile conducătorului Forţelor Armate Britanice 

Generalul Patrick Sanders şi-a asumatsă pregătească ţara pentru război în Europa şi să creeze o armată capabilă să învingă Rusia.

Potrivit lui Sanders, invazia rusă din Ucraina evidenţiază principalul obiectiv al armatei britanice: „de a proteja Marea Britanie, fiind gata să lupte şi să câştige războaie pe uscat”.

„Suntem generaţia care trebuie să pregătească din nou armata pentru război în Europa”, a adăugat el.

Rezumatul zilei

 

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că războiul din Ucraina „ar putea dura ani de zile”, dar sprijinul acordat Kievului nu trebuie diminuat
  • Premierul britanic Boris Johnson susţine efortul trupelor lui Zelenski: „Ucraina primeşte arme, echipamente, muniţie şi antrenament mai rapid decât invadatorul”
  • Armata rusă controlează cea mai mare parte a oraşului Sievierodoneţk
  • La Harkov, rachetele ruseşti Iskander au distrus un depozit plin cu armament furnizat recent de ţările occidentale
  • Linia frontului nu a suferit modificări, în continuare se dau lupte grele
  • Ambele tabere se bombardează reciproc de la distanţă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici