Ucraina adoptă un nou set de interdicţii privitoare la cultura rusă. Ce au interzis

Parlamentul ucrainean a votat duminică două legi care vor impune restricţii severe asupra cărţilor şi muzicii ruseşti, în timp ce Kievul încearcă să rupă multe dintre legăturile culturale rămase între cele două ţări după invazia Moscovei, potrivit Reuters.

3379 afișări
Imaginea articolului Ucraina adoptă un nou set de interdicţii privitoare la cultura rusă. Ce au interzis

Sursa foto: Profimedia

Una dintre legi va interzice tipărirea de cărţi de către cetăţenii ruşi, cu excepţia cazului în care aceştia renunţă la paşaportul rusesc şi iau cetăţenia ucraineană. Interdicţia se va aplica doar celor care au deţinut cetăţenia rusă după prăbuşirea regimului sovietic în 1991.

De asemenea, va interzice importul comercial de cărţi tipărite în Rusia, Belarus şi pe teritoriul ucrainean ocupat, fiind necesară, de asemenea, o autorizaţie specială pentru importul de cărţi în limba rusă din orice altă ţară.

O altă lege va interzice difuzarea de muzică de către cetăţenii ruşi de după 1991 în mass-media şi în transportul public, crescând în acelaşi timp cotele de vorbire în limba ucraineană şi de conţinut muzical în emisiunile TV şi radio.

Legile trebuie să fie semnate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare şi nu există niciun indiciu că acesta s-ar opune vreuneia dintre ele. Ambele au primit un sprijin larg din partea Legislativului, inclusiv din partea unor parlamentari care au fost în mod tradiţional consideraţi pro-Kremlin de către majoritatea mass-mediei şi a societăţii civile din Ucraina.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkaşenko, a declarat că este „bucuros să salute” noile restricţii.

„Legile sunt concepute pentru a-i ajuta pe autorii ucraineni să împărtăşească conţinut de calitate cu un public cât mai larg posibil, care, după invazia rusă, nu acceptă niciun produs creativ rusesc la nivel fizic”, a declarat acesta, citat pe site-ul cabinetului ucrainean, potrivit Reuters.

Noile norme reprezintă cel mai recent capitol din lungul drum al Ucrainei pentru a se debarasa de moştenirea a sute de ani de dominaţie din partea Moscovei. Ucraina susţine că acest proces, pe care îl numeşte „derusificare”.

Moscova nu este de acord, afirmând că politicile Kievului de a consolida limba ucraineană în viaţa de zi cu zi oprimă numărul mare de vorbitori de limbă rusă din Ucraina, ale căror drepturi pretinde că le apără în ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici