Războiul din Ucraina, ziua 164. O navă sub pavilion străin soseşte în Ucraina / Risc real de dezastru nuclear / Rusia şi Ucraina sunt în pragul unui dezastru nuclear. Bombardamentele pot lovi oricând o atomocentrală. Ambele tabere se acuză reciproc. Mai multe victime după bombardarea unei clădiri rezidenţiale din Kostyantynivk

  • Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc după ce au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa
  • Se dau lupte grele în regiunea Donbas, unde trupele ucrainene şi ruse se bat pentru fiecare metru de pământ
  • Compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele de la centrala Zaporojie
  • Obuzele au lovit o linie electrică de înaltă tensiune iar o scurgere de radiaţii a fost evitată doar prin noroc
33410 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 164. O navă sub pavilion străin soseşte în Ucraina / Risc real de dezastru nuclear /  Rusia şi Ucraina sunt în pragul unui dezastru nuclear. Bombardamentele pot lovi oricând o atomocentrală. Ambele tabere se acuză reciproc. Mai multe victime după bombardarea unei clădiri rezidenţiale din Kostyantynivk

UPDATE 23:50 Preşedintele Voldomir Zelenski a transmis un nou mesaj

„Aş dori în primul rând să aduc un omagiu tuturor luptătorilor noştri, care se descurcă extrem de bine - şi în cele mai fierbinţi puncte ale frontului, cu un efort cu adevărat supraomenesc - pentru a învinge inamicul. Pe parcursul acestui an, forţele armate ucrainene şi serviciul nostru de informaţii au obţinut rezultate semnificative în distrugerea logisticii armatei ruse şi a bazelor invadatorilor.

Reluarea exporturilor noastre maritime a fost posibilă datorită soldaţilor noştri - toţi cei care au apărat Odessa şi au asigurat retragerea lui Zmijnyj.

Mulţumesc partenerilor - tuturor celor care aprovizionează Ucraina cu armele de care are nevoie. În special, în acest an a fost convenit un pachet major de sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv muniţie pentru Haimars.

Pe parcursul anului, oportunităţile Ucrainei pe dimensiunea africană s-au extins considerabil - au existat noi contacte cu lideri de state şi comunicare cu jurnaliştii. Vom continua această activitate săptămâna viitoare - este planificată o altă serie de discuţii.

Situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporizhia se agravează semnificativ. Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care folosesc o centrală nucleară pentru teroare. Cel mai mare din Europa! Haideţi să atragem atenţia lumii asupra acestui lucru şi să facem presiuni pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea acestei ameninţări globale.

Noi sancţiuni sunt impuse în acest an de Canada şi Statele Unite. Elveţia a luat o decizie importantă de a sprijini pachetul de sancţiuni rămas în vigoare al UE.

Trei luni de muncă a celor de la UNITED24 au fost sintetizate în acest an. Peste 6 miliarde de grivne au fost colectate pentru alimente, echipamente medicale şi achiziţionarea de ambulanţe. Primul utilaj pentru acoperişuri este deja în funcţiune. A fost mobilizată asistenţă din peste o sută de ţări.

Una dintre cele mai solicitante activităţi pentru septembrie şi toamnă este implementarea Planului nostru de redresare rapidă. Ce trebuie făcut pe teritoriul retras de la inamic pentru a oferi oamenilor condiţii pentru o viaţă normală şi pentru a se pregăti pentru sezonul de toamnă-iarnă. În total, 1.060 de aşezări au fost deja relocate”, a declarat Zelenski.

UPDATE 22:45 O navă sub pavilion străin soseşte în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului 

O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului, în februarie, şi va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, conform Reuters. 
 

UPDATE 22:00 Risc real de dezastru nuclear în Ucraina. Agenţia Internaţională de Energie cere încetarea acţiunilor militare 

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este "extrem de îngrijorat" de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
 
Declaraţia vine în contextul în care Ucraina a declarat că părţi ale instalaţiei au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse.
 
Rusia a ocupat centrala în luna martie şi a păstrat angajaţii ucraineni, dar Kievul acuză forţele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind "tactici de teroare".
 
Loviturile de vineri subliniază "riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul înconjurător în Ucraina şi nu numai", a declarat Grossi într-un comunicat.
 
"Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalaţie ar însemna o joacă cu focul, cu consecinţe potenţial catastrofale", a adăugat el.
 
Personalul ucrainean trebuie să îşi poată îndeplini sarcinile importante "fără ameninţări sau presiuni", a spus el, adăugând că agenţiei sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic.
 
"De dragul protejării oamenilor din Ucraina şi din alte părţi de un potenţial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toţii deoparte diferenţele noastre şi să acţionăm, acum. AIEA este pregătită", a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost "complet scăpată de sub control". 
 

UPDATE 21:00 Energoatom: Centrala nuclear-electrică Zaporojie este grav avariată

 
De astăzi, centrala funcţionează cu riscul de a încălca normele de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu.
 
Ocupanţii ruşi au deteriorat grav unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară combinată de la centrala nuclear-electrică Zaporojie, în urma unor atacuri succesive derulate vineri. Există riscul scurgerii de hidrogen şi al emisiilor de substanţe radioactive, ca şi riscul de incendiu. ţ
 
 

UPDATE 20:10 Ruşii fac război cu aproape un miliard de dolari pe zi

 
Analişti militari americani estimează că Rusia are cheltuieli de cel puţin 900 de milioane de dolari, pe zi, pentru susţinerea aşa-zisei „operaţii militare speciale” din Ucraina. 
 
Veterani ai Forţelor pentru Operaţii Speciale ai SUA au estimat că nota de plată zilnică de aproape un miliard de dolari include plăţile către militari, muniţia, dar şi cheltuielile de înlocuire sau reparare a echipamentului militar pierdut ori deteriorat. 
 

UPDATE 18:00 Temeri pentru securitatea nucleară după un bombardament la centrala atomică Zaporojie

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a acuzat forţele ruseşti că au lovit centrala Zaporojie şi că au folosit complexul ca punct de pregătire pentru a lovi ţinte din apropiere, scrie CNN.  î
 

Groaza copiilor din Ucraina poartă semnătură rusă

Peste 1.063 de copii din Ucraina au suferit în mod direct de la declanşarea de către Putin a agresiunii armate pe scară largă împotriva ucrainenilor. Din total, cel puţin 361 de copii şi-au pierdut viaţa în „operaţia militară specială” condusă de la Kremlin.

Cel mai mare număr de copii afectaţi s-a consemnat în regiunile Doneţk (371), Harkov (197) şi Kiev (116).

SUA: Războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situaţia de a nu-şi putea asigura hrana şi că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, potrivit Reuters.

Mai multe victime după bombardarea unei clădiri rezidenţiale din Kostyantynivk

Salvatorii au scos şapte persoane de sub dărâmături şi apartamente blocate după ce o clădire rezidenţială din Kostyantynivka a fost bombardată în timpul nopţii. Acest lucru a fost raportat de şeful OVA din Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

El a mai spus că, în urma bombardamentelor din timpul nopţii, au fost avariate 5 clădiri rezidenţiale în Krasnohorivka, o şcoală şi clădiri rezidenţiale în Kurakhove, o şcoală în Kurakhove şi 5 clădiri rezidenţiale în Druzhkivka. Nu au existat informaţii despre victime.

SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Noua tranşă de ajutor militar se ridică la un miliard de dolari americani şi va fi anunţată luni, 8 august. Pachetul va include muniţii pentru lansatoare de rachete multiple HIMARS, muniţie pentru sistemul de rachete sol-aer NASAMS şi 50 de vehicule blindate pe şenile.

Este cea mai mare tranşă de sprijin militar, ca valoare, de până acum, care se adaugă ajutorului militar de 8,8 miliarde de dolari pe care SUA l-a trimis Ucrainei după ce Rusia a declanşat invazia în 24 februarie 2022.

Rusia grăbeşte pasul ocupaţiei în Ucraina

Rusia continuă să pregătească regiunile ocupate temporar ale Ucrainei pentru referendumuri false şi anexări de teritorii, paşaportizarea rapidă a populaţiei din aceste teritorii, impunerea rublei ca monedă de circulaţie şi înlocuirea administraţiei ucrainene cu una adusă din Rusia, susţin experţi americani ai Institutului pentru Studierea Războiului.

UPDATE 04:00 Platforma UNITED24 a strâns peste şase miliarde de grivne

Cu ajutorul fondurilor strânse prin intermediul platformei, a fost achiziţionat pentru prima dată un elicopter MI-2AM-1, care este folosit în principal pentru evacuarea răniţilor de pe câmpul de luptă. Este capabil să transporte doi răniţi grav şi trei medici sau încărcături cu o greutate de până la 1.200 kg la o distanţă de până la 600 km şi o viteză de până la 200 km/oră.

Dronele militare profesioniste au fost, de asemenea, trimise pe front. Acestea sunt primele achiziţii în cadrul proiectului Army of Drones. Au fost achiziţionate 78 de multicoptere Matrice, 20 de drone FlyEye 3.0 şi două complexe Warmate cu 40 de drone kamikaze.

UPDATE 03:31 Ucraina propune confiscarea a peste 900 de proprietăţi aparţinând Federaţiei Ruse

"Oficialii au raportat că în Ucraina au fost deja confiscate cu forţa bunuri în valoare de 28 de miliarde de grivne. Această activitate continuă. Se propune confiscarea a încă peste 900 de instalaţii aparţinând în mod special statului rus. Iar dacă estimăm pachetul de bunuri nu doar al statului terorist, ci şi al locuitorilor săi, vorbim de 36.000 de obiecte care trebuie confiscate. Toate acestea vor avea ca scop compensarea pierderilor pe care Rusia le provoacă prin război şi teroare", a subliniat Zelenski.

UPDATE 02:05 

Comisia Europeană a dezvoltat un nou proiect al asistenţei financiare deja promise în valoare de 8 miliarde de euro: 5 miliarde vor fi acordate sub formă de împrumuturi, 3 miliarde sub formă de granturi nerambursabile, relatează Politico

Noul proiect de propunere a venit după ce Germania a refuzat să ofere garanţii pentru a sprijini împrumuturile acordate Ucrainei în valoare de până la 9 miliarde de euro.

Plăţile sunt de aşteptat să înceapă în octombrie.

UPDATE 01:23 Federaţia Rusă trimite în Belarus un nou lot de rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-300/400

O aeronavă de transport militar a Forţelor Aerospaţiale Ruse cu numărul de înregistrare RA-76604 a zburat din Pskov şi a aterizat la Gomel, Belarus.

„După 1.5 ore, nu departe de aeroportul Gomel, în zona agro a oraşului Krasnoye (regiunea Gomel), au fost observate două traule care transportau rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-300/400, arată rapoartele ucrainene.

Rezumatul zilei

  • Autorităţile ucrainene din oraşul Mykolaiv încearcă să prindă colaboratorii ruşi
  • Următorul pachet de arme livrat din Statele Unite către Ucraina conţine muniţii pentru arme cu rază lungă de acţiune şi vehicule blindate de transport medical. Costul se ridică la 1 miliard de dolari
  • Un consilier prezidenţial turc susţine că lumea nu poate pune capăt războiului din Ucraina ignorând Moscova
  • Trei nave care transportă un total de 58.041 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească porturile din Ucraina, ca parte a înţelegerii dintre Kiev şi Moscova ca Rusia să ridice blocada asupra exporturilor ucrainene

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici