LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 259. Rusia îşi va retrage trupele din oraşul-cheie ucrainean Herson / Minele lăsate de ruşi ucid civili / Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus liderilor mondiali că nu vor putea aborda criza climatică decât dacă invazia Rusiei în ţara sa va lua sfârşit.

7232 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 259. Rusia îşi va retrage trupele din oraşul-cheie ucrainean Herson / Minele lăsate de ruşi ucid civili / Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

UPDATE 23:00 Un britanic a murit luptând în Ucraina, confirmă Ministerul de Externe

Un britanic a murit luptând în Ucraina, au anunţat miercuri familia sa şi Ministerul de Externe.

UPDATE 22:00 Oficialul rus instalat în regiunea Herson, care a murit într-un accident, a fost omagiat de Putin

Moartea lui Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei locale instalate de Rusia, a fost confirmată de şeful său, Vladimir Saldo, guvernatorul interimar al Khersonului, susţinut de Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a omagiat pe oficialul instalat de Moscova în regiunea ucraineană.

UPDATE 21:00 Oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite au planificat să se întâlnească vineri la Geneva cu membrii unei delegaţii ruseşti la nivel înalt pentru a discuta despre acordul privind cerealele din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

„Aceştia vor continua consultările în curs de desfăşurare în sprijinul eforturilor depuse de secretarul general Antonio Guterres privind punerea în aplicare deplină a celor două acorduri semnate la 22 iulie la Istanbul", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

UPDATE 20:00 Jens Stoltenberg spune că este "încurajator" că forţele ucrainene se retrag

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "încurajator" faptul că forţele ucrainene reuşesc să elibereze o mai mare parte din teritoriul ţării, după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă din Herson.
 
Vorbind la Londra, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, Stoltenberg a declarat:
 
„Victoriile, câştigurile pe care le obţin forţele armate ucrainene aparţin soldaţilor ucraineni curajoşi şi curajoşi, dar, desigur, sprijinul pe care îl primesc din partea Marii Britanii, a aliaţilor şi partenerilor din NATO este, de asemenea, esenţial”.

UPDATE 19:00 Deşi Rusia nu a declarat în mod oficial că abandonează oraşul-cheie Herson, toate semnele indică o retragere a Moscovei din singura capitală regională pe care a capturat-o după ce a invadat-o în februarie.

UPDATE 18:00 Un consilier de rang înalt al preşedintelui Ucrainei a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre o retragere a trupelor ruseşti din oraşul Herson din sudul ţării.

„Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusă", a declarat Mykhailo Podolyak pentru Reuters.

UPDATE 17:00 Rusia îşi va retrage trupele din oraşul-cheie ucrainean Herson

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul vestic al râului Nipru, în faţa atacurilor ucrainene din apropierea oraşului Kherson din sudul ţării, a anunţat agenţia de presă Reuters.

Ruşii distrug poduri în regiunea ocupată Herson şi se retrag din unele sate, a anunţat miercuri un oficial ucrainean, potrivit CNN.

UPDATE 16.00 Comunitatea de informaţii a Marii Britanii confirmă datele părţii ucrainene conform cărora Rusia mai are acum doar 120 de rachete Iskander şi câteva zeci de rachete Kalibr.

UPDATE 14:35 Ministerul britanic al Apărării: „Eforturile Rusiei de a repara podul din Crimeea continuă, dar este puţin probabil ca acesta să fie complet operaţional până cel puţin în septembrie 2023”

 

Serviciile de informaţii spun că podul rutier a fost închis marţi pentru a permite deplasarea şi instalarea unui spaţiu de înlocuire de 64 de metri. Vor fi necesare încă trei deschideri pentru a înlocui secţiunile deteriorate. "Deşi oficialii din Crimeea au afirmat că aceste deschideri suplimentare vor fi puse în funcţiune până la 20 decembrie, o informare furnizată preşedintelui Putin a adăugat că lucrările la cealaltă cale de rulare vor provoca întreruperi ale traficului rutier până în martie 2023."

 

UPDATE 14:30 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-a întâlnit miercuri, la Teheran, cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, a anunţat agenţia de presă Interfax

Cei doi au discutat despre Ucraina şi despre acuzaţiile de "interferenţă occidentală" în afacerile lor interne.
 

UPDATE 14:00 Incendiu uriaş în urma unui atac cu drone în oraşul Dnipro: patru răniţi 

Un incediu de proporţii a izbucnit miercuri în oraşul ucrainean Dnipro în urma unui atac cu drone lansat de ruşi. Mai multe persoane sunt rănite, potrivit CNN.  
 

UPDATE 13:10 VIDEO  Actorul american Sean Penn îi oferă Oscarul lui Zelenski: Va rămâne la Kiev până la victorie

Actorul american Sean Penn se află pentru a treia oară în Ucraina în timpul războiului şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, căruia i-a dăruit una dintre statuetele sale Oscar. 
 
 

UPDATE 12:20 Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

În condiţiile în care forţele ruseşti continuă să vizeze infrastructura critică a Ucrainei, reţeaua electrică şi centralele termice, ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni care va veni odată cu lunile de iarnă, relatează Reuters.

UPDATE 09:30 Minele terestre continuă să provoace daune majore civililor care se străduiesc să restabilească un sentiment de normalitate în Harkov, pe care forţele ucrainene l-au recucerit de la trupele ruseşti în luna mai

 
Doi muncitori de la serviciul rutier - de 21 şi 51 de ani - au fost ucişi ieri când echipamentul lor special a lovit o mină în timpul lucrului în districtul Chuguyiv, a declarat Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii Harkov, pe Telegram. Un bărbat de 55 de ani şi unul de 34 de ani au fost, de asemenea, răniţi în incident.
 
"Pericolul minelor din regiunea Harkov va rămâne una dintre cele mai mari probleme pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Synyehubov. "Ocupanţii ruşi au minat absolut totul".
 
Unitatea pirotehnică a serviciului de urgenţă de stat a dezamorsat ieri 635 de obiecte explozive, a adăugat Synyehubov. 
 

UPDATE 06:00 Armata ucraineană distruge 2 depozite de muniţii ruseşti în sudul Ucrainei

Comandamentul operaţional "Sud" al Ucrainei a raportat că armata ucraineană a ucis, de asemenea, 55 de soldaţi ruşi şi a distrus patru tancuri, un sistem de rachete antiaeriene Tor-М2, un obuzier autopropulsat Akatsiya, două mortiere şi nouă vehicule blindate pe 8 noiembrie.

UPDATE 03:00 SUA vor oferi asistenţă suplimentară de 25 de milioane de dolari

Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat pe 8 noiembrie că fondul este destinat să-i ajute pe ucraineni să supravieţuiască iernii aspre.

"Cu aceste noi fonduri, Statele Unite îşi vor extinde eforturile existente de planificare şi de răspuns pentru iernare, mărind asistenţa pentru aproape 75.000 dintre cele mai afectate gospodării, în principal în estul Ucrainei, unde invazia neprovocată a lui Putin a decimat infrastructura şi serviciile esenţiale", se arată în comunicat.

Ştirea iniţială

"Nu poate exista o politică eficientă în domeniul climei fără pace", a declarat el într-un discurs video la summitul COP27 al ONU privind clima, desfăşurat marţi în Egipt. "Războiul rusesc a provocat o criză energetică care a forţat zeci de ţări să reia producţia de energie pe bază de cărbune pentru a reduce preţurile la energie pentru populaţia lor, pentru a reduce preţurile care cresc în mod şocant din cauza acţiunilor deliberate ale Rusiei."

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, unul dintre cei mai mari producători de combustibili fosili din lume, s-a folosit de poziţia dominantă a ţării sale în furnizarea de gaze către Europa pentru a intensifica presiunile asupra ţărilor UE şi a altora din cauza războiului, scrie The Guardian.

Zelenski nu a numit ţări individuale, dar a declarat la summit: "Există încă multe persoane pentru care schimbările climatice reprezintă doar retorică sau marketing, nu o acţiune reală. Ei sunt cei care împiedică punerea în aplicare a obiectivelor climatice; ei sunt cei care, în birourile lor, îşi bat joc de cei care luptă pentru a salva viaţa pe planetă... Ei sunt cei care declanşează războaie de agresiune atunci când planeta nu-şi poate permite un singur foc de armă, pentru că are nevoie de o acţiune comună la nivel mondial".

Putin a refuzat să participe la summitul de la Sharm el-Sheikh, unde peste 100 de şefi de stat şi de guvern, precum şi alţi 45.000 de delegaţi, s-au reunit în aceste zile pentru a discuta despre criza climatică. 

Rezumatul zilei 258 de război

  • Administraţia de la Kiev a semnalat, marţi, că ar accepta reluarea negocierilor cu Rusia dacă ar avea ca obiectiv restabilirea suveranităţii ucrainene asupra întregului teritoriu.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut marţi Statelor Unite să rămână unite, în timp ce există întrebări asupra sprijinului american pentru ţara sa în urma alegerilor la mijlocul mandatului pentru a determina controlul asupra Congresului SUA
  • Rusia nu pune condiţii pentru reluarea negocierilor cu Ucraina, este nevoie doar de bunăvoinţa Kievului, a declarat Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse
  • Rusia şi Statele Unite nu poartă negocieri cu privire la Ucraina, a spus viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, ca răspuns la o întrebare a TASS. „Nu, nu avem discuţii”
  • Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea „participa probabil prin canale virtuale” la următorul summit G20 care va avea loc la Bali
  • Forţele separatiste ucrainene pro-Moscova aflate în fruntea regiunii anexate Herson au promis 100.000 de ruble (1.630 de euro) pentru „fiecare rezident evacuat” care se mută în Rusia
  • Aproape 90% dintre cetăţeni cred că Ucraina va fi o „ţară prosperă a UE” în ​​10 ani
  • În Rusia, numărul susţinătorilor continuării operaţiunilor militare în Ucraina a scăzut de la 25% la 16%

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici