LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 273. Explozii în Kiev şi alte oraşe / UE declară Rusia drept stat sponsor al terorismului / Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit la Istanbul cu o delegaţie a ruşilor / Soldaţii lui Putin continuă să tragă asupra spitalelor: un nou-născut a fost ucis / Marea Britanie trimite elicoptere şi muniţie armatei

  • Rusia bombardează toate localităţile aflate în proximitatea teritoriilor ocupate
  • Ucraina pune presiune pe Uniunea Europeană să impună sancţiuni mai drastice Kremlinului pentru a opri producţia rusească de rachete
  • Contraofensiva ucrainenilor a intrat în faza de stagnare
24713 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 273. Explozii în Kiev şi alte oraşe / UE declară Rusia drept stat sponsor al terorismului / Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit la Istanbul cu o delegaţie a ruşilor / Soldaţii lui Putin continuă să tragă asupra spitalelor: un nou-născut a fost ucis / Marea Britanie trimite elicoptere şi muniţie armatei

FOTO AP/MEDIAFAX

 

UPDATE 18:30 - Casa Albă: SUA vor oferi Ucrainei 400 de milioane de dolari în ajutor de apărare

Preşedintele american Joe Biden a anunţat noul pachet de ajutor într-un memorandum.


UPDATE 18:16-BERD va oferi Ucrainei 372 milioane EUR pentru reparaţii de urgenţă

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va injecta 372 de milioane de euro în compania de transport a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, în încercarea de a menţine sistemul energetic al ţării stabil în timpul iernii. Fondurile vor acoperi reparaţiile de urgenţă ale daunelor cauzate de bombardamentele ruseşti.


UPDATE 18:14-Primar: Apărarea aeriană a doborât 21 din 31 de rachete trase asupra Kievului

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat, de asemenea, că trei persoane, inclusiv o fată de 17 ani, au fost ucise.
 

UPDATE 18:07-Bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei a ucis şase persoane

Şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klymenko, a declarat la televizor că bombardamentul masiv al Rusiei din 23 noiembrie asupra Ucrainei a ucis şase persoane şi a rănit cel puţin alte 36. El a adăugat că informaţiile furnizate sunt exacte la momentul lansării, în timp ce numărul real de victime este de aşteptat să fie mai mare.  

UPDATE 17:30-Ucraina returnează 36 de prizonieri, inclusiv apărătorii Azovstal, din captivitatea Rusiei

Treizeci şi cinci de soldaţi ucraineni şi un civil au fost eliberaţi din captivitatea rusă, a informat pe 23 noiembrie şeful de stat major al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.


UPDATE 17:04-Primar: Aprovizionarea cu apă a fost suspendată la Kiev din cauza atacurilor ruseşti

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că specialiştii lucrează la refacerea sistemului de distribuire a apei cât mai curând posibil.

 
UPDATE 17:00- Centralele nucleare ucrainene au fost închise după atacurile ruseşti

Trei centrale nucleare ucrainene – Rivne, Sudul Ucrainei şi Khmelnytskyi – au fost deconectate de la reţeaua energetică a Ucrainei după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei, a informat compania de energie nucleară Energoatom. După o scurtă oprire de urgenţă, centralele nucleare au revenit în funcţiune, dar sunt încă deconectate de la reţea.


UPDATE 16:46- Poliţie: Cel puţin o persoană a murit în atacul cu rachete ruseşti asupra Oblastului Kiev

Andriy Nebytov, şeful poliţiei din regiunea Kiev, a mai spus că 20 de persoane au fost rănite în regiunea Kiev, care este separată de oraşul Kiev.


UPDATE 16:10- Bilanţul morţilor după atacul cu o rachetă a Rusiei din 23 noiembrie asupra Kievului creşte la trei

Informaţia a fost furnizată de guvernul militar al oraşului Kiev. Atacul a avariat o clădire cu două etaje, potrivit guvernului. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că nouă persoane au fost rănite în urma atacului Rusiei asupra Kievului.

UPDATE 14:50 Cel puţin o persoană a fost rănită de ultimul atac rusesc asupra Kievului, potrivit administraţiei militare a oraşului

UPDATE 14:40  Ruşii continuă atacurile cu rachete asupra zonelor rezidenţiale. Explozii au fost auzite în Kiev, dar şi în regiunile Dnipro, Mykolaiv şi Dnipropetrovsk

 
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat o lovitură asupra infrastructurii critice. Explozii urmate de întreruperi de energie electrică.
Şi consilierul Anton Gerashchenko declară că ruşii atacă cu rachete.

 

UPDATE 14:30 Ucraina propune un proiect de lege pentru interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse 

Parlamentarii vor ca Biserica Ortodoxă Rusă să nu mai poată acţiona pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, proiectul include o interdicţie completă a oricăror organizaţii religioase care sunt aliniate cu Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit Sky News.
 
Marţi, serviciile de securitate ucrainene au efectuat un raid la sediul aripii susţinute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.
 
Oficialii ucraineni au anunţat că suspectează „activităţi subversive ale serviciilor speciale ruseşti" la complexul Pechersk Lavra din Kiev.
 

UPDATE 14:15 Alertă de raid aerian în toată ţara

UPDATE 14:00 UE declară Rusia drept stat sponsor al terorismului 

 
Parlamentul European a desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, potrivit Sky News.
 
Măsura, care este în mare parte simbolică, a fost justificată prin atacurile militare ale Moscovei asupra unor ţinte civile, cum ar fi infrastructura energetică, spitale, şcoli şi adăposturi. 
 

UPDATE 13:30 Dramele războiului. Schimb de cadavre ale militarilor ucişi în război între ucraineni şi ruşi

 

Oficialii ucraineni şi ruşi au făcut un schimb de cadavre ale militarilor ucişi în timpul războiului. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului.
 
 

UPDATE 12:45 Papa Francisc compară războiul din Ucraina cu Foametea ucraineană, Holomodor

 
Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii suferă mult din cauza ruşilor, asemenea unor martiri, şi a comparat războiul cu „genocidul teribil” din anii 1932-1933, când liderul sovietic Iosif Stalin a condamnat la moarte circa 10 milioane de oameni din Ucraina, prin politica agricolă de colectivizare: ruşii au luat toate grânele, alimentele şi animalele ucrainenilor. Cine era prins luând de pe jos boabe de grâu era împuşcat în cap. Iar cine scăpa de gloanţele ruşilor, avea o soartă sigură: murea de foame.
 
Suveranul Pontif a vorbit la finalul audienţei sale generale în faţa a mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru.
 
„Sâmbăta viitoare este comemorarea teribilului genocid... provocat de Stalin în Ucraina. Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atâţia ucraineni, copii, femei şi bătrâni, bebeluşi, care astăzi suferă martiriul agresiunii”, a declarat Papa.
 
 

UPDATE 11:35 Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre siguranţa la centrala nucleară Zaporizhzhia, deţinută de Rusia în Ucraina

UPDATE 10:20 Ucraina înfiinţează mii de centre de urgenţă pentru civilii care au nevoie de provizii de bază 

Ucraina va înfiinţa mii de centre speciale pentru civilii care au nevoie de provizii şi de servicii de bază pe parcursul iernii. Centrele vor fi deschise în permanenţă, iar serviciile şi produsele vor fi gratuite.
 

UPDATE 9:30 FOTO VIDEO Un nou-născut a fost ucis în ultimele bombardamente ale ruşilor în Ucraina. Doi medici, răniţi 

 
Ruşii continuă atacurile asupra spitalelor din Ucraina. Cea mai nouă victimă a invadatorilor: un nou-născut. 

UPDATE 8:40 Marea Britanie trimite elicoptere în Ucraina

Ministerul Apărării a anunţat că va trimite elicoptere în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului.
 
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că va fi prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise în această naţiune devastată de război de la invazia Rusiei.
 
Potrivit BBC, vor fi furnizate trei foste elicoptere Sea King. Primul dintre ele a ajuns deja în Ucraina.
 

UPDATE 7:30 Republica Moldova va plăti pentru gazele „reţinute” în Ucraina, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu

 
Acuzând Ucraina că a reţinut volume de gaze care erau destinate Moldovei, Gazprom a declarat că ar putea începe să reducă livrările de gaze către Moldova prin Ucraina începând cu 28 noiembrie.
 
"Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de ceva ce nu se întâmplă. Tot gazul furnizat destinat Moldovei va fi plătit de Moldova", a declarat Spînu pe aplicaţia de mesagerie Telegram."
 

UPDATE 05:00 Rachetele ruseşti lovesc o maternitate

Maternitatea Spitalului Vilnianska din Zaporojie a fost lovită de rachetele ruşilor. Un nou-născut a fost ucis în atac.

UPDATE 03:30 Serviciul de Securitate al Ucrainei a luat cu asalt o mânăstire istorică. Razia viza colaboratorii ruşi

UPDATE 01:10 Locuitorii din Herson sunt mutaţi în zone unde problemele de încălzire sunt mai puţin grave

Cetăţenii din oraşul Herson, recent eliberat, situat în sudul ţării, unde Kievul spune că trupele ruseşti au distrus infrastructura critică, sunt în prezent mutaţi în zone unde problemele de securitate şi de încălzire sunt mai puţin grave, scrie Sky News.

UPDATE 00:50 Un fost ministru ucrainean este acuzat de trădare

Dmytro Tabachnyk a fost ministrul educaţiei în timpul mandatului de preşedinte a lui Viktor Yanukovych. Tabachnyk este suspectat de organizarea şi coordonarea activităţilor agenţilor ruşi în părţile ocupate ale regiunilor Herson şi Zaporojie.

Rezumatul zilei

  • Mai mulţi primari din regiunea Herson au fost răpiţi de trupele ruse şi sunt ţinuţi prizonieri contrar voinţei lor.
  • Mai mulţi senatori americani doresc ca administraţia Biden să trimită la luptă în Ucraina celebrele drone de luptă MQ-1C Gray Eagle.
  • Uniunea Europeană pune sub sechestru bunurile celor care eludează sancţiunile împotriva Rusiei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici