LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 323. Lupte intense în estul ţării / Imagini apocaliptice din Soledar / Gerasimov, părintele „războiului hibrid”, preia comanda în Ucraina

Rusia consideră că tentativa sa de capturare a oraşului contestat Soledar din estul Ucrainei este un instrument de propagandă prin care îşi menţine sprijinul intern pentru efortul său de război, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski.

8846 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 323. Lupte intense în estul ţării / Imagini apocaliptice din Soledar / Gerasimov, părintele „războiului hibrid”, preia comanda în Ucraina

 


UPDATE 21:03 - Statul Major: armata ucraineană loveşte trei centre de control ruseşti

În actualizarea din 12 ianuarie, Statul Major al Forţelor Armate a mai raportat că forţele de rachete şi artilerie ale Ucrainei au lovit trei baze temporare ale trupelor ruse, un sistem de rachete S-300 şi trei depozite de muniţie.


UPDATE 21:00 - Ministrul german: Berlinul nu ar trebui să se opună transferului tancurilor poloneze Leopard în Ucraina 

„Există o diferenţă între a lua o decizie pentru tine şi a-i împiedica pe alţii să ia o decizie”, a spus Habeck, citat de ziarul german Die Welt. „În consecinţă, Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte ţări iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de decizia pe care o ia Germania”.


UPDATE 20:33 - Armata Ucrainei: Rusia bombardează Soledar lângă Bakhmut de 91 de ori în ultima zi

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că Rusia îşi continuă ofensiva în zona Soledar, încercând să spargă apărarea ucraineană şi să captureze oraşul.

 

UPDATE 18:10 Peskov: Putin va vorbi cu directorul AIEA, dacă va fi necesar

Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, dacă va fi nevoie, dar o astfel de întâlnire nu este în prezent în programul de lucru al preşedintelui rus, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov.

UPDATE 18:00 Peskov: Nu avem informaţii despre britanicii dispăruţi

Kremlinul „nu deţine informaţii” despre cei doi cetăţeni britanici care, după cum a raportat Ministerul de Externe, sunt dispăruţi în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat asta într-o conferinţă de presă, răspunzând la o întrebare despre Christopher Parry, 28 de ani, şi Andrew Bagshaw, 48 de ani. Grupul Wagner a declarat astăzi, pe Telegram, că a găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari văzuţi ultima dată. 

UPDATE 17:30 Kiev: întreruperi de urgenţă introduse în 9 regiuni

Sistemul energetic ucrainean continuă să aibă un deficit „semnificativ”, întrucât consumul a crescut din cauza frigului. Acest lucru a fost raportat de operatorul de reţea de stat ucrainean Ukrenergo, citat de Kyiv Independent. Ukrenergo a spus că au fost instituite limite de consum în toate regiunile ucrainene, pentru a gestiona presiunea asupra sistemului. În plus, au fost introduse întreruperi de urgenţă în nouă regiuni ucrainene în care limitele de consum au fost depăşite.

UPDATE 17:10 Un veteran al Marinei SUA a plecat din Rusia

Taylor Dudley, un veteran al Marinei SUA care a fost reţinut în Rusia din aprilie trecut, a fost eliberat, scrie CNN.

UPDATE 17:10 Kiev: bătălii aprige la Lugansk

Şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai, într-un briefing, a raportat că în regiune au loc „bătălii crâncene”, în special pe direcţia Svatove-Kreminna. Satul Bilogorivka, de lângă Lisiceansk, a fost complet distrus. „Pe acest teritoriu au loc ostilităţi serioase”, a spus Gaidai, „forţele noastre de apărare îşi menţin poziţiile acolo, chiar le-au îmbunătăţit puţin şi nu oferă forţelor de ocupaţie posibilitatea de a avansa”. „Treptat, pas cu pas, ei eliberează regiunea Lugansk”, a subliniat Gaidai.

UPDATE  16:40 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: după ce a capturat Donbasul, armata rusă va încerca să ocupe Zaporojie

Dacă trupele ruse reuşesc să preia complet controlul asupra regiunii Doneţk a Ucrainei, următorul lor pas va fi o încercare de a ocupa Zaporojie, a declarat luni la un briefing .Oleksiy Gromov, şef adjunct al Direcţiei Operaţionale Principale a Statului Major al Ucrainei.

Potrivit acestuia, Kievul se aşteaptă ca în viitorul apropiat armata rusă să-şi intensifice încercările de a captura acele puţine aşezări din Donbass care rămân încă sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei, după care, dacă va avea succes, luptele vor depăşi partea stângă a regiunii Zaporojie.

 

UPDATE 16:30 Comandantul rus vizitează soldaţii staţionaţi în Belarus

Comandantul Forţelor Terestre ruse, Oleg Salyukov, a vizitat astăzi soldaţii moscoviţi staţionaţi în Belarus, pentru a inspecta pregătirea pentru luptă, a declarat de Ministerul Apărării din Minsk, după cum a raportat The Guardian. Saliukov a fost anunţat ieri în calitate de comandant al unităţii militare ruse din Ucraina.

UPDATE 15:50 Clarissa Ward, reporter la CNN, merge în Ucraina, deşi este însărcinată

Mamă a doi băieţi, femeia are în spate un curriculum de războaie documentate în toată lumina, din Siria până în Afganistan, din Irak până în Liban. Clarissa Ward, 42 de ani, corespondent internaţional pentru CNN, stârneşte discuţii, fiind însărcinată.

UPDATE 15:40 Explozie la Berdiansk în regiunea Zaporojie

Explosion au zguduit în ceastă dimineaţă oraşul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie, a fost anunţat pe Telegram de consilierul primarului Mariupolului, Petro Andrişcenko, după cum a reportat Ukrinform. „Primele trei (explozii) au avut loc în jurul orei 11:00-12:00. Acum, exploziile au fost reluate”, a scris Andriuschenko. Totodată, un reporter de la UKrinform informează că 39 de case avariate la primele ore ale dimineţii deplasării la Zaporojie, la ora atacului rusesc.

UPDATE 15:11: Poliţiştii de frontieră ucraineni trag în mercenarii ruşi din Soledar

Poliţia de frontieră a Ucrainei a declarat pe 12 ianuarie că a lovit cu obuziere mercenarii infamului grup Wagner din Rusia în oraşul Soledar, regiunea Doneţk. 

UPDATE 15:00 Kremlinul laudă „munca eeroică şi altruistă a grupului Wagner în Soledar”

„La Soledar s-a făcut o muncă cu adevărat colosală, acestea sunt fapte eroice absolut altruiste”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre treaba mercenarilor din grupul Wagner în Soledar, unde se desfăşoară lupte aprige, relatează mai multe surse. „Ostilităţile continuă”, a adăugat Peskov, citat de agenţia Interfax. Imaginile din satelit, realizate de Maxar Technologies, dezvăluie că oraşul este profund devastat.

UPDATE 14:30 ONU, 8 milioane de refugiaţi ucraineni în Europa de la începutul războiului

Aproape 8 milioane (7.967.409) de refugiaţi ucraineni au sosit în ţările europene din 24 februarie 2022, ziua invaziei ruse a Ucrainei, sunt datele Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), conform celei mai recente actualizări, de pe 10 ianuarie.

UPDATE 14:00 Kremlinul: Obiectivele noastre rămân pe agendă în Ucraina

Toate obiectivele operaţiunii militare ruse din Ucraina „rămân pe agendă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Interfax. Printre acestuia, Peskov a citat-o ​​pe cea de „eliberare” a tuturor teritoriilor autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 13:30 Pro-ruşi: în Soledar, doar „buzunare de rezistenţă” ale ucrainenilor

În oraşul Soledar, din regiunea Doneţk din Ucraina, au mai rămas doar câteva „buzunare de rezistenţă” ale forţelor de la Kiev, în timp ce trupele ruse au preluat deja controlul total asupra raioanelor vestice. Acest lucru a fost declarat de miliţiile autoproclamatei Republici Doneţk, citate de agenţia de presă Tass.

UPDATE 13:00 Moscova primeşte un nou lot de tancuri T-90M Proryv

Ministerul rus al Apărării a primit încă un lot de tancuri T-90M Proryv de la compania Uralvagonzavod a grupului Rostec, potrivit RIA Novosti. „Uralvagonzavod a încheiat cu succes un alt contract pentru furnizarea tancurilor T-90M Proryv. Un lot de vehicule blindate a fost deja trimis la Ministerul rus al Apărării”, se arată în comunicat. T-90M este o versiune îmbunătăţită a tancului T-90A. Noua versiune a transportorului de personal blindat are un motor mai puternic, o nouă turelă, o nouă generaţie de protecţie dinamică şi un sistem de comunicaţii mai modern.

UPDATE 12:30 Kiev: mai sunt 523 de civili în Soledar

Peste 500 de civili încă locuiesc în Soledar, unde forţele ruse şi ucrainene continuă să lupte pentru controlul oraşului, a declarat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk. Vorbind la televiziunea ucraineană în această dimineaţă, el a spus că „în prezent sunt 523 de oameni acolo”.

UPDATE 12:00 A doua mobilizare rusească va avea limita superioară crescută cu 3 ani

UPDATE 11:40 Soledar, pus la pământ

UPDATE 11:30 Gerasimov, generalul care a inventat „războiul hibrid”

Gerasimov a urcat în vârful ierarhiei ruse în urma războiului din Cecenia, fiind considerat teoreticianul aşa-numitului „război hibrid”, adică un conflict nu doar cu avioane, tancuri şi trupe terestre, ci ţi prin intruziuni computerizate şi atacuri cibernetice. Valeri Gerasimov este generalul care a fost fost şef de stat major al tuturor forţelor moscovite, ministru adjunct al apărării şi care de astăzi a fost numit de Putin ca şef direct al operaţiunilor în Ucraina.

UPDATE 11:20 Grupul Wagner: a fost găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici dispăruţi în Ucraina

Grupul Wagner a declarat că a găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici dispăruţi în Ucraina, Christopher Parry, în vârstă de 28 de ani, şi Andrew Bagshaw, în vârstă de 48 de ani, văzuţi ultima dată vineri, când plecau din Kramatorsk spre Soledar. Într-un mesaj de pe Telegram, grupul Wagner precizează că pe cadavru au fost găsite documentele ambilor voluntari daţi dispăruţi. „Susţinem familiile a doi britanici care au dispărut în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de Skynews.com. „Suntem la curent cu informaţiile recente şi suntem în contact cu autorităţile ucrainene”.

UPDATE 12:50 Kiev: peste o sută de soldaţi ruşi ucişi în Soledar

Autorităţile militare ucrainene au emis un mesaj de la Soledar care vorbeşte despre „cel puţin o sută” de soldaţi ruşi ucişi. Preşedintele Zelenski a negat în briefingul său că forţele ruse şi miliţiile Wagner au înconjurat şi au capturat centrul. „Statul terorist şi propagandiştii săi încearcă să pretindă că o parte a oraşului nostru Soledar este un fel de cucerire a Rusiei”. Ruşii, a spus el, „vor prezenta – şi îl prezintă deja – societăţii lor în aşa fel încât să susţină mobilizarea şi să dea speranţă celor care susţin agresiunea. Dar lupta continuă. Conducerea Doneţk rezistă”.

UPDATE 12:40 Pentagonul nu confirmă că Soledar se află sub controlul Rusiei

Autorităţile americane nu au date care să confirme că oraşul ucrainean Soledar, la câţiva kilometri de Bakhmut, este complet sub controlul forţelor ruse, a afirmat secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, explicând că există „confruntări în evoluţie în zonă” şi vorbind despre un „context foarte fluid” cu „lupte cu adevărat violente”.

UPDATE 10:00 Ofensiva ruşilor, pusă în pericol de un element propriu

 
Incapacitatea Rusiei de a rezolva problema lipsei de muniţii va frustra probabil capacitatea soldaţilor ruşi de a susţine operaţiuni ofensive în estul Ucrainei în acest an, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului din Ucraina.
 
Artileria ruşilor a scăzut „dramatic faţă de nivelul său maxim din timpul războiului”, în unele locuri cu 75%, a raportat CNN marţi, citând oficiali americani şi ucraineni.
 
Deşi oficialii ucraineni nu au o explicaţie clară a motivelor acestei schimbări, printre motivele posibile au fost enumerate aprovizionarea redusă cu cartuşe de artilerie sau schimbarea tacticii pe fondul contraofensivei ucrainene de succes.
 
Purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe din estul Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a declarat că forţele ruseşti şi-au epuizat rezervele de obuze de artilerie de 122 mm şi 152 mm şi alte rezerve în vara anului 2022, considerând că un foc de artilerie excesiv va duce la rezultate mai rapide, a relatat sursa citată.
 
Cherevaty mai spune că Rusia este forţată fie să transfere obuze din zone mai îndepărtate din Rusia, fie să achiziţioneze muniţii suplimentare din ţări străine, ceea ce duce la o rată redusă a focului de artilerie.
 
De asemenea,  Institutul pentru Studiul Războiului din Ucraina a menţionat că ruşii „recunosc din ce în ce mai mult faptul că lipsa muniţiilor şi a aprovizionării Rusiei împiedică în mod decisiv capacitatea invadatorilor de a avansa”.
 
Dacă Rusia nu îşi rezolvă problemele fundamentale legate de aprovizionarea efortului său de război în Ucraina, campaniile sale de mobilizare nu vor reuşi să afecteze cursul războiului, a conchis institutul.
 
 

UPDATE 9:30 Ruşii au bombardat Zaporizhzhia miercuri seară

UPDATE 9:00 Politico: Peste 2.000 de atacuri cibernetice au vizat Ucraina în 2022

UPDATE 8:10 Autorităţile ucrainene spun că aliaţii SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva petrolului rusesc

Ministerul britanic al Apărării: Rusia nu îşi atinge obiectivele strategice

Decizia Ministerului rus al Apărării de a-l înlocui pe generalul Serghei Surovokin cu şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, în funcţia de comandant al războiului Rusiei din Ucraina este un semn că Kremlinul este conştient că nu reuşeşte să îşi atingă obiectivele în Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

"Aceasta este o evoluţie semnificativă în abordarea preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte gestionarea războiului", a scris ministerul pe Twitter.

"Desfăşurarea şefului Statului Major General în calitate de comandant de teatru de operaţiuni este un indicator al seriozităţii crescânde a situaţiei cu care se confruntă Rusia şi o recunoaştere clară a faptului că această campanie nu reuşeşte să atingă obiectivele strategice ale Rusiei".

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, este puţin probabil ca această decizie să îi mulţumească pe ultranaţionaliştii ruşi şi pe bloggerii militari care l-au acuzat pe Gherasimov pentru eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina.

Primarii din Varşovia, Praga, Bratislava şi Budapesta au vizitat Kievul

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a primit pe 11 ianuarie pe primarii a patru capitale europene, membre ale Pactului oraşelor libere - Varşovia, Praga, Budapesta şi Bratislava.

Klitschko le-a mulţumit primarilor pentru sprijinul pe care l-au oferit deja Kievului, în condiţiile în care oraşul continuă să fie ţinta atacurilor cu rachete şi drone ale Rusiei, în contextul războiului total al Moscovei împotriva Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit administraţiei de stat a oraşului Kiev, Rafał Trzaskowski, primarul Varşoviei, a promis că va furniza 60 de vagoane de metrou pentru Kiev. În acelaşi timp, Bratislava intenţionează să trimită 25 de autobuze urbane în capitala ucraineană.

Zelenski spune oraşul Soledar este instrument de propagandă pentru Rusia

"Acum, statul terorist şi propagandiştii săi încearcă să pretindă că o parte din oraşul nostru Soledar, un oraş care a fost aproape complet distrus de invadatori, ar fi un fel de realizare a Rusiei", a declarat el.

"Ei vor prezenta, şi prezintă deja, acest lucru societăţii lor în aşa fel încât să susţină mobilizarea şi să dea speranţă celor care susţin agresiunea", a adăugat preşedintele Ucrainei.

Un soldat ucrainean din Soledar a declarat miercuri pentru CNN că tovarăşii săi "rezistă", dar că situaţia este "foarte dificilă".

"Luptele continuă", a spus Zelenski. "Direcţia Doneţk rezistă. Iar noi facem totul, fără să ne oprim nicio zi, pentru a întări apărarea ucraineană. Potenţialul nostru este în creştere. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care ne ajută în acest sens".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici