Războiul din Ucraina, ziua 352. Rachetele ruseşti ar fi survolat spaţiul aerian al României, versiune negată de Bucureşti / Rusia a lansat un atac masiv cu rachete şi cu drone / Răniţi în Harkov, unde Moscova a cucerit un sat / Alarmă în toată Ucraina

  • Iranul şi-a modificat dronele pe care le furnizează Rusiei în război pentru a spori pagubele
  • Ruşii bombardează multiple localităţi ucrainene într-un raid al terorii
  • Peste 600 de oficiali ai Forţelor Armate ucrainene vor fi urmăriţi penal în urma auditului intern care a relevat fapte de corupţie
14188 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 352. Rachetele ruseşti ar fi survolat spaţiul aerian al României, versiune negată de Bucureşti / Rusia a lansat un atac masiv cu rachete şi cu drone / Răniţi în Harkov, unde Moscova a cucerit un sat / Alarmă în toată Ucraina

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:15 Joe Biden se va deplasa în Polonia şi va participa la o reuinune în Formatul "Bucureşti Nouă"

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua o vizită în Polonia, în perioada 20-22 februarie, şi va participa la o reuniune în Formatul "Bucureşti Nouă" (B9), a anunţat vineri seară Preşedinţia de la Washington.

UPDATE 19:30 Niciun indiciu de ameninţare militară directă la adresa Republicii Moldova sau a României, afirmă SUA

SUA nu au "niciun indiciu" privind o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a României în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, după ce Ucraina a declarat că două rachete de croazieră ruseşti au intrat în această dimineaţă în spaţiul aerian al celor două ţări.

Patel a adăugat: "Menţinem un contact şi o comunicare strânsă cu partenerii noştri moldoveni şi aliaţii noştri români"

UPDATE 18:00 35 de ţări cer interzicerea Jocurilor Olimpice din 2024 pentru Rusia şi Belarus

Un grup de 35 de ţări va cere ca sportivilor ruşi şi belaruşi să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, potrivit ministrului lituanian al sporturilor, Jurgita Šiugždinienė.

SUA, Germania şi Australia se numără printre ţările ai căror miniştri au participat astăzi la o întâlnire online pentru a discuta despre solicitarea de interzicere, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului lituanian.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la convorbirea de astăzi împreună cu 35 de miniştri, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 16:30 Rusia a pierdut probabil "cel puţin 30" de vehicule blindate în apropiere de Vuhledar

Forţele ruseşti au pierdut probabil "cel puţin 30" de vehicule blindate într-un singur atac eşuat în apropierea oraşului Vuhledar din estul Ucrainei la începutul acestei săptămâni, au declarat vineri serviciile secrete britanice.

"Trupele ruseşti au fugit probabil şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eşuat", a declarat Ministerul britanic al Apărării într-un briefing zilnic.

Luna trecută, Rusia a lansat un nou asalt rusesc în jurul oraşului Vuhledar din sudul Donbasului, în timp ce Moscova şi-a intensificat asaltul pe frontul de est.

UPDAE 15:00 Moscova a cucerit un sat din regiunea Harkov

Forţele ruse au capturat satul Dvurechnoie, din regiunea Harkov, potrivit unor anunţuri ale Ministerului Apărării de la Moscova citate de agenţiile ruse.

UPDATE 14:40 Kiev: Am distrus 61 din cele 71 de rachete împotriva noastră

Forţele ucrainene au distrus astăzi 61 din cele 71 de rachete folosite în atacul masiv al Rusiei asupra ţării, spune generalul Valeri Zhalujnîi, şeful statului major ucrainean inter-arme.

UPDATE 14:10 Kremlin: nu există niciun plan de destabilizare a Republicii Moldova

Nu există un plan rusesc de destabilizare a Moldovei, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la ceea ce a declarat ieri liderul Kievului, Volodimir Zelenski. „Nu ştim despre ce vorbeşte”, a adăugat el.

UPDATE 13:30 România nu confirmă survolul cu rachete ruseşti deasupra ţării

Ministerul român al Apărării nu confirmă informaţiile furnizate de Ucraina cu privire la survolarea unei rachete ruseşti deasupra teritoriului ţării. „Informaţiile despre o rachetă rusă care a survolat spaţiul aerian românesc nu sunt confirmate”, a spus ministerul. Într-o declaraţie suplimentară, el a spus că sistemele de supraveghere au detectat ceea ce părea a fi o rachetă de croazieră lansată de pe o navă rusă în apropierea Crimeei, dar nu a traversat spaţiul aerian românesc.

UPDATE 13:00 Times, Kievul - gata să lovească Crimeea cu rachete GB cu rază lungă de acţiune

Ucraina urmează să folosească rachete britanice cu rază lungă de acţiune pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ceea ce ar reprezenta o potenţială escaladare a implicării occidentale în conflict. The Times o scrie, citând surse de apărare ucrainene. Ziarul subliniază că prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a promis că va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei, în urma vizitei-surpriză a preşedintelui ucrainean la Londra, de miercuri. Discuţiile sunt acum în desfăşurare, pentru a stabili dacă acest ajutor ar trebui să includă sau nu rachete anti-navă Harpoon sau rachete sol-aer Storm Shadows, potrivit Times.

UPDATE 12:50 Kiev: rachete ruseşti au trecut în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova

Două rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian românesc şi moldovenesc înainte de a intra astăzi în Ucraina. A declarat Valeri Zaluzhnîi, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, potrivit căruia două rachete Kaliber lansate din Marea Neagră au pătruns în spaţiul aerian moldovenesc, apoi au zburat în spaţiul aerian românesc, înainte de a reveni în Ucraina, în punctul în care graniţele trei ţări se întâlnesc. The Guardian relatează că Ministerul român al Apărării a declarat că nu a putut confirma încă informaţia. Ukrainska Pravda citează purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene spunând că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele, dar nu a făcut-o, pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din ţări străine.

UPDATE 12:40 Putin către diplomaţi: datorită vouă, Rusia nu este izolată

Preşedintele rus Vladimir Putin a mulţumit diplomaţilor ruşi în ziua dedicată personalului diplomatic, spunând că au blocat planurile occidentale de a izola Rusia. „Mulţumită în mare măsură eforturilor voastre, a fost deja posibilă nu numai să contracarăm planurile Occidentului de a ne izola ţara, ci şi să intensificăm cooperarea cu majoritatea membrilor comunităţii mondiale - statele spaţiului eurasiatic, Mijlociu. Est, regiunea Asia-Pacific, Africa şi America Latină”, se arată în comunicatul raportat de agenţia de presă rusă Tass, care explică că este o telegramă de felicitare a şefului statului către angajaţii Ministerului de Externe al Rusiei.

UPDATE 12:35 Medvedev împotriva lui Biden: Există riscul ca un al treilea război mondial să înceapă din cauza distragerii atenţiei

„În mod evident, demenţa senilă progresivă nu este un obstacol pentru a fi reales preşedinte al Statelor Unite”. Există însă riscul ca „din cauza distragerii atenţiei să înceapă un al treilea război mondial”. Astfel, pe Telegram, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat un posibil al doilea mandat al preşedintelui american Joe Biden. „Bătrânul Biden – a scris Medvedev – pare să fie pregătit pentru un al doilea mandat”. Dar în primul său „s-a observat că încurcă numele, prenumele, datele şi se pierde în biroul său”. În plus, continuă loialul lui Vladimir Putin, „păstrează documente secrete în garajul casei personale” şi, referindu-se la Ucraina, spune că „a cheltuit peste o sută de miliarde de dolari într-o ţară în colaps, necunoscută americanilor de rând”. Medvedev îl acuză apoi pe Biden că „descărcă asupra Rusiei toate problemele economice ale Statelor Unite” cu riscul ca „un al treilea război mondial să poată începe din cauza distragerii atenţiei”.

UPDATE 12:30 MApN neagă că o rachetă rusească ar fi survolat spaţiul României

Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă.

UPDATE 12:00 Atacul rusesc asupra Harkovului: 7 răniţi

Şapte persoane au fost rănite, în această dimineaţă, în urma atacului forţelor ruse din districtul Harkov: guvernatorul regiunii, Oleg Siniehubov, a anunţat pe Telegram, potrivit The Guardian.

Trupele ruse au tras noaptea trecută un număr record de 35 de rachete S-300 în regiunile Ucrainei Zaporizhzhia şi Harkiv, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ignat. Oraşul Zaporojie, care a fost lovit de 17 ori, a suferit cel mai mare atac peste noapte de la începutul invaziei, a scris secretarul consiliului municipal Anatoli Kurtiev, pentru Telegram.

UPDATE 11:00 Atac masiv rusesc cu rachete şi drone, site-uri de energie lovite

Rusia a efectuat un „atac masiv” cu rachete şi drone „lovind” mai multe site-uri energetice din Ucraina, a declarat armata ucraineană, în cea de-a a doua zi după turneul în Europa al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care le-a cerut aliaţilor săi mai multe arme. Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat „şase rachete de croazieră Kalibr”, „până la 35 de rachete ghidate antiaeriene S-300 în regiunile Harkov şi Zaporizhia” şi a folosit „şapte drone Shahed”. „Inamicul a lovit oraşele şi infrastructura critică ale Ucrainei”, a spus armata într-un comunicat.

UPDATE 10:30 Raportul serviciilor secrete britanice: mercenarii grupului Wagner avansează la nord de Bakhmut şi Vuhledar

Miliţienii grupării Wagner înaintează la nord de Bakhmut, în Donbass, în timp ce în sudul Ucrainei armata rusă a făcut progrese la vest de oraşul Vuhledar. Este ceea ce citim în cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice, susţinând că „forţele ruse au făcut câştiguri în două sectoare cheie”. Textul spune că „la periferia de nord a oraşului Bakhmut, în Donbass, forţele Grupului Wagner au împins cu doi-trei km mai spre vest, controlând mediul rural din apropierea drumului principal M-03 care duce la oraş. Forţele ruse domină din ce în ce mai mult zonele de nord din Bakhmut”, spune ministrul apărării londonez. „Spre sud, unităţile ruseşti au făcut progrese de-a lungul graniţei de vest a oraşului Vuhledar, unde au relansat operaţiunile ofensive la sfârşitul lunii ianuarie”, se adaugă raportul.

UPDATE 10:00 Preşedintele polonez Duda l-a primit pe Zekenski

Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a primit pe omologul său ucrainean la Rzeszow, Polonia. Imagini ale acordului bilateral au fost difuzate pe contul de Twitter al preşedinţiei de la Varşovia, unde s-a explicat că cei doi lideri „au vorbit despre situaţia actuală pe front şi despre securitatea din regiunea noastră”, precum şi despre „necesitatea unor acţiuni ulterioare pentru oferi sprijin militar”.

Cei doi lideri au vorbit şi despre următorul summit NATO care va avea loc la Vilnius. Zelenski i-a mulţumit apoi lui Duda pentru ajutorul pe care Polonia l-a oferit Ucrainei după agresiunea rusă şi pentru îngrijirea pe care a acordat-o miilor de refugiaţi ucraineni, după cum se arată pe contul de Twitter al preşedinţiei poloneze.

UPDATE 09:30 Rachete ruseşti la Harkov în timpul nopţii, fără victime, unele zone fără electricitate

Forţele ruse au lansat aseară un atac cu rachete împotriva oraşului şi regiunii Harkov: a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Synyehubov, pe Telegram, după cum a raportat The Guardian. „La ora 4 dimineaţa, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra oraşului Harkov şi a regiunii cu rachete S-300. Au fost vizate instalaţiile şi infrastructura critice. Au izbucnit incendii, pe care salvatorii au reuşit să le stingă rapid. totuşi, unele zone ale oraşului rămân fără electricitate... Din fericire, nu există victime”, a scris Synyehubov.

UPDATE 09:10 Ucraina: alarmă antiaeriană în toată ţara

O alarmă de raid aerian a declanşat în această dimineaţă în Ucraina, în timp ce oficialii de la Kiev au avertizat despre posibile atacuri cu rachete ruseşti, îndemnând locuitorii să se adăpostească. „Există o ameninţare puternică de atac cu rachete. Vreau să reiterez că sirenele de avertizare aeriană nu trebuie ignorate”, a declarat Serhi Popko, şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei. La rândul său, chiar şi consilierul prezidenţial, Anton Geraşcenko, a vorbit despre „ameninţarea unui atac masiv cu rachete ruseşti” şi a îndemnat populaţia să rămână în adăposturi.

UPDATE 09:00 Raiduri ruseşti asupra Harkov şi Zaporojie

Sirenele de avertizare sună în toată Ucraina. Raiduri ruseşti au lovit Harkov şi Zaporojie, în timp ce atacurile ruseşti în sudul şi estul ţării se intensifică.

UPDATE 08:40 Macron ia în considerare înlăturarea Legiunii de Onoare de la Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că îi poate lua lui Vladimir Putin de Legiunea de Onoare, cea mai înaltă onoare a Franţei, adăugând că aşteaptă „momentul potrivit” pentru a face acest lucru. Putin a primit Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cel mai înalt rang în sistemul de onoare al Franţei, în 2006, într-o perioadă în care Moscova se bucura de relaţii mai bune cu Paris şi Occidentul.

UPDATE 07:30 Macron: Avioanele nu sunt acum o prioritate pentru Kiev

„Nu exclud absolut nimic”, dar avioanele de luptă „nu corespund nevoilor actuale ale armatei ucrainene”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, la finalul summitului UE. „În niciun caz avioanele nu pot fi livrate în Ucraina în următoarele săptămâni”, a subliniat el.

UPDATE 06:30 Ucraina cere Olandei avioane de vânătoare

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat faptul că Ucraina a depus o cerere prin care cere Olandei să furnizeze avioane de luptă F-16, a informat organizaţia de ştiri NOS. "Şi trebuie să ne uităm serios la consecinţe, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în privinţa asta", a spus Ollongren.

UPDATE 05:00 Alarma anti-aeriană a fost trasă în mai multe regiuni din Ucraina

Alertele de raid aerian au fost activate în multe regiuni ucrainene şi în oraşul Kiev la începutul zilei de 10 februarie, după ce ruşii au început sa bombardeze masiv din cursul nopţii teritoriul ucrainean.

UPDATE 04:00 Ruşii atacă din nou regiunea Sumi

Armata rusă a atacat şapte comunităţi din Regiunea Sumi, rănind un bărbat, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.

UPDATE 03:00 Armata ucraineană loveşte aerodromul din Berdiansk, ocupat de ruşi

Peste 100 de militari ruşi au fost ucişi în urma atacului dat asupra unui aerodrom din Berdiansk ocupat de ruşi. Armata ucraineană a avariat şi un depozit cu muniţie, combustibil, şi lubrifianţi şi o staţie radar, a adăugat administraţia militară a oraşului.

UPDATE 02:00 Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional critică apelul Ucrainei de a boicota Jocurile Olimpice.

Într-o scrisoare adresată Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, trimisă pe 31 ianuarie, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, a criticat ameninţarea Ucrainei de a boicota Jocurile, spunând că aceasta ar încălca Carta Olimpică.

UPDATE 01:10 Zelenski, la Parlamentul European: Calea Ucrainei către Europa este „drumul poporului nostru spre casă”

Rezumatul zilei

  • Trupele ucrainene au sosit în Belgia pentru a se antrena cu dronele subacvatice
  • Ruşii au bombardat localitatea Marhanets, iar în urma atacului, 4 civili, dintre care un copil, au fost răniţi
  • Lituania va preda Ucrainei 36 de sisteme antiaeriene portabile care pot contracara eficient dronele de fabricaţie iraniană utilizate de Rusia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici