Războiul Rece trebuie să se încheie pentru totdeauna, afirmă Hollande despre apropierea SUA-Cuba

Preşedintele francez François Hollande a salutat joi apropierea spectaculoasă care a avut loc cu o zi înainte între Statele Unite şi Cuba, subliniind că trebuie ca Războiul Rece să se încheie "o dată pentru totdeauna".

127 afișări
Imaginea articolului Războiul Rece trebuie să se încheie pentru totdeauna, afirmă Hollande despre apropierea SUA-Cuba

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Gestul lui Barack Obama este important şi permite crearea unei destinderi", a declarat Hollande la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând "Războiul Rece trebuie să se încheie o dată pentru totdeauna".

"Cred că e păcat că am aşteptat atât de mult timp, dar este bine", a continuat şeful statului francez.

Notând că "Franţa a întreţinut întotdeauna relaţii diplomatice cu Cuba" şi că fostul preşedinte "Fidel Castro a venit în Franţa în mai multe rânduri", el a apreciat că "nu are nevoie" să se "grăbească" să viziteze Cuba.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a salutat miercuri apropierea istorică dintre Washington şi Havana, exprimându-şi speranţa că ea va conduce la o anulare a embargoului economic impus insulei comuniste. El a amintit că Parisul s-a angajat, fără să aştepte, în ultimii ani, în favoarea unei apropieri între Uniunea Eropeană (UE) şi Cuba.

Niciun preşedinte francez nu a vizitat Cuba de la Revoluţia din 1959. Însă Fidel Castro a vizitat Franţa în timpul preşedinţiei lui François Mitterrand, care l-a vizitat pe şeful statului cubanez la Havana înainte să devină preşedinte.

La rândul său, şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a salutat joi un gest de o "importanţă istorică", în pofida faptului că el nu schimbă cu nimic poziţia comună a europenilor pe tema relaţiilor cu insula. UE a vrut "să evidenţieze dimensiunea unei speranţe aduse de această nouă situaţie", a declarat el la finalul summitului european.

"Am convenit că viitorul poporului cubanez va fi construit pe baza democraţiei şi drepturilor omului", a adăugat el.

Relaţiile între UE şi Cuba sunt suspendate oficial din 2003, când regimul castrist a încarcerat 75 de disidenţi ca răspuns la îndemnuri din partea Europei în favoarrea unei mai mari respectări a drepturilor omului pe insulă.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat în februarie un dialog vizând normalizarea relaţiilor cu Cuba, cu scopul de a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului.

Această propunere a fost acceptată în martie de Havana, care a cerut UE să renunţe la "poziţia comună" - în vigoare din 1996 - ce condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de înregistrarea unor progrese democratice în domeniu drepturilor civice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici