Războiul din Ucraina, a 74-a zi. Jill Biden, vizită neanunţată în Ucraina. Au fost evacuaţi civilii din oţelăria Azovstal. Zelenski: Posibila declaraţie de război pe 9 mai nu schimbă nimic. Victime multiple în urma bombardamentului rusesc asupra unei şcoli din Bilohorivka

  • Femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei
  • Trupele ruse, susţinute de tancuri şi artilerie, au luat cu asalt Azovstal, în ciuda evacuării civililor
  • Ofensiva rusă din estul Ucrainei urmăreşte să stabilească controlul deplin asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk şi să realizeze un coridor terestru spre Crimeea, susţin oficialii ucraineni
  • Trupele ruse au bombardat şi aşezări din nord-est, lângă cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov
  • Atacurile au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acţiunile de contraofensivă ale armatei ucrainene
  • Ruşii au bombardat o şcoală din satul ucrainean Bilohorivka.
  • La aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial, Zelenski spune că răul s-a întors.
  • Forţele ruse au făcut progrese minore în apropierea oraşului Izium.
18541 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 74-a zi. Jill Biden, vizită neanunţată în Ucraina. Au fost evacuaţi civilii din oţelăria Azovstal. Zelenski: Posibila declaraţie de război pe 9 mai nu schimbă nimic. Victime multiple în urma bombardamentului rusesc asupra unei şcoli din Bilohorivka

Războiul din Ucraina, a 74-a zi

UPDATE 23:45 

Pe teritoriul temporar ocupat din regiunea Zaporizhia, ocupanţii îndepărtează simbolurile ucrainene de pe clădiri.

De asemenea, forţele de ocupaţie de la Moscova au anunţat oficial că vor organiza o acţiune numită "Regimentul Nemuritor" la Melitopol pe 9 mai.

Administraţia militară şi civilă i-a avertizat deja pe toţi locuitorii din Melitopol că vehiculele nu vor avea voie să circule în centrul oraşului în această zi. Parada va avea loc cu participarea Gărzii Ruse şi a militarilor contractuali.

UPDATE 22:30 G7 este de acord să intensifice presiunea economică asupra lui Putin

G7 este de acord să intensifice presiunea economică asupra lui Putin, afirmă Boris Johnson: „Ucraina trebuie să primească echipament militar care să îi permită nu doar să îşi păstreze teritoriul, ci să îl recucerească”.

UPDATE 21:30 Justin Trudeau anunţă noi arme şi echipamente militare pentru Ucraina

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat duminică, după o vizită neanunţată în capitala Kiev, noi arme şi echipamente pentru Ucraina.

Trudeau, în cadrul unei conferinţe de presă după discuţiile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a mai spus că ţara sa impune noi sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor ruseşti în legătură cu invazia Moscovei în Ucraina.

UPDATE 20:30 Rusia se laudă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că rachetele sale de înaltă precizie au distrus arme şi echipamente militare furnizate forţelor ucrainene de Statele Unite şi de ţări occidentale nespecificate, într-o gară din apropierea oraşului Soledar, anunţă Reuters.

De asemenea, ministerul a spus că a distrus 6 depozite care depozitau rachete şi arme de artilerie în regiunile Luhansk, Doneţk şi Harkov.

În plus, apărarea sa aeriană ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

UPDATE 20:00 Scholz spune că Putin nu va câştiga acest război

Într-un discurs televizat adresat naţiunii duminică, cu ocazia aniversării sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, cancelarul german Olaf Scholz a asigurat Ucraina de solidaritate în lupta sa împotriva invaziei ruseşti.

„Putin nu va câştiga acest război. Ucraina va rămâne perseverentă", a declarat Scholz, conform Reuters.

Data capătă o semnificaţie specială în acest an, deoarece două ţări care au fost cândva victime ale Germaniei naziste - Ucraina şi Rusia - se află acum în război, a spus el.

UPDATE 19:45 Obuze ruseşti au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk

Obuze ruseşti au lovit duminică rafinăria din estul Ucrainei, avariind spaţiile de producţie, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk.

Serhiy Haidai a scris pe Telegram că atacul face parte dintr-o serie recentă şi a avariat mai multe instalaţii, inclusiv zonele în care se primeşte ţiţeiul şi se amestecă cu alte elemente ale procesului de rafinare, conform Reuters.

Haidai a spus că tirurile persistente de artilerie au împiedicat echipele de stingere a incendiilor să lucreze.

UPDATE 19:30 Diplomaţii americani se întorc la ambasada de la Kiev în prima vizită de la invazie

Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, şi echipa sa au sosit duminică la Kiev, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Antony Blinken promisese, luna trecută, că va redeschide în curând ambasada SUA în capitala ucraineană.

UPDATE 18:00 Premierul canadian Justin Trudeau, vizită surpriză în Irpin, Ucraina

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită surpriză în Irpin, Ucraina. „A venit să vadă cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanţii ruşi au provocat-o oraşului nostru", spune primarul Oleksandr Markushyn.

UPDATE 17:15 Prima doamnă a SUA, Jill Biden, vizită neanunţată în Ucraina

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a făcut duminică o vizită neanunţată în Ucraina pentru a-şi arăta sprijinul pentru poporul ucrainean.

Jill Biden a vizitat o şcoală care serveşte drept adăpost temporar şi s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, scrie Reuters.

UPDATE 16:50 Forţele ucrainene de la combinatul siderurgic din Mariupol promit să lupte cât timp sunt în viaţă

Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, a făcut apel, de asemenea, la adresa comunităţii internaţionale, să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi.

El a declarat în cadrul unei conferinţe online: „Vom continua să luptăm atâta timp cât suntem în viaţă pentru a-i învinge pe ocupanţii ruşi”.

Făcând apel la urgentarea evacuării soldaţilor răniţi, el a spus: „Nu avem mult timp la dispoziţie, suntem supuşi unui bombardament intens”, notează Sky News.

UPDATE 15:15 Forţele ucrainene din regiunea Harkov ar putea să avanseze spre graniţa cu Rusia

Institute for the Study of War apreciază că este posibil ca forţele ucrainene din regiunea Harkov să avanseze spre graniţa cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni, scrie The Guardian.

UPDATE 14:00 Preşedintele parlamentului german, Baerbel Bas, a sosit duminică la Kiev pentru a discuta cu premierul despre invazia Rusiei în Ucraina şi pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat pe Twitter un oficial al instituţiei, citat de Reuters.

UPDATE 13:00 Un oficial de rang înalt din regiunea Luhansk a declarat că şansele de a găsi pe cineva încă în viaţă în interiorul şcolii care adăpostea aproximativ 90 de persoane atunci când a fost bombardată de un avion rusesc sâmbătă după-amiază sunt "foarte mici", scrie Reuters.

UPDATE 12:00 Forţele ruse au făcut progrese minore în apropierea oraşului Izium, potrivit armatei ucrainene, dar sunt în defensivă în apropiere de Harkov, în timp ce continuă contraatacul ucrainean, anunţă CNN.

UPDATE 11:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că răul s-a întors în Ucraina, în timp ce a ţinut un discurs emoţionant cu ocazia Zilei Victoriei, când Europa comemorează capitularea oficială a Germaniei în faţa Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

UPDATE 10:00 Peste 638 de copii au fost răniţi în mâinile ocupanţilor până pe 8 mai - Procuratura Generală. 225 de tineri ucraineni au fost ucişi şi 413 au fost răniţi.

UPDATE 09:00 Două persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc asupra unei şcoli din satul ucrainean Bilohorivka, iar 60 de persoane care au rămas sub dărâmături ar putea fi, de asemenea, moarte, a declarat duminică Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

UPDATE 08:00 „Nu schimbă nimic”, a spus Zelensky despre posibila declaraţie de război pe 9 mai. „Pentru noi, războiul durează de 8 ani, la scară largă – mai mult de 70 de zile. Rusia distruge oraşe ucrainene, ele pot fi afişate în filmele de groază de la Hollywood”, a declarat preşedintele Ucrainei într-un interviu pentru Fox News.

UPDATE 07:00 Statul Major al Serviciului Naţional de Securitate al Ucrainei a emis o actualizare operaţională: Ameninţarea cu raiduri aeriene şi cu rachete asupra ţintelor ucrainene de pe teritoriul Belarusului este iminentă.

UPDATE 05:00 Germania: Ministerul dezvoltării anunţă 63 de milioane de euro pentru Ucraina

UPDATE 04:00 

Federaţia Rusă pierde 80 de soldaţi şi 10 vehicule în timpul confruntărilor, informează Comandamentul Operaţional Sud .

În total, 120 de ţinte ocupate au fost lovite de către armata ucraineană.

UPDATE 03:00 Moscova informează că 1.16 milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia

UPDATE 02:45 Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1.3 miliarde de lire sterline

UPDATE 02:30 Explozii puternice raportate în Odessa

UPDATE 02:15 Aproape toată Ucraina este în alertă aeriană

Rusia a tras aproximativ 10 rachete de croazieră pe teritoriul ucrainean în ultimele 24 de ore. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate Ucrainene.

Două rachete de tip X-101 au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană. Acestea sunt lansate de invadatori de pe bombardierele strategice Tu-95ms sau Tu-160 din regiunea caspică.

UPDATE 02:00 Rusia cheltuie aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi pentru războiul cu Ucraina

Aceasta este estimarea oferită pentru Newsweek de Sean Spuntz, redactor-şef al publicaţiei militare Sofrep.

Potrivit lui Spuntz, această sumă include plăţile către soldaţii ruşi care luptă în Ucraina, costul muniţiei, precum şi costurile de reparare a echipamentelor militare deteriorate.

UPDATE 01:30 Pădurile din apropierea satelor ard în regiunea Kherson. ocupanţii ruşi se abţin să le stingă

Peste 800 de hectare de pădure de pe teritoriul ocupat al regiunii Kherson au fost arse.

Din cauza acţiunilor ocupanţilor, a vremii uscate şi direcţiei vântului, localizarea la timp a incendiilor a fost dificilă, deoarece ruşii nu permit gărzilor forestiere să ajungă în zonele incendiate. Prin urmare, flăcările distrug ecosisteme întregi din pădurile ucrainene, care vor fi greu de refăcut. 

UPDATE 01:00 

Fotografii de la şcoala din Belogorivka, regiunea Luhansk, unde se ascundeau în subsol aproximativ 90 de persoane.

UPDATE 00:50 Trupele de ocupaţie rusă încearcă să organizeze "festivităţi" pe 9 mai în Zaporizhzhya într-un mod lipsit de scrupule

În Yenergodar, oamenilor li se iau documentele şi li se promite că le vor fi returnate pe 9 mai. Astfel, ocupanţii ruşi speră că un număr mare de ucraineni se vor aduna şi vor participa la manifestaţii. Imaginile cu ei la eveniment vor fi exploatate ulterior pentru propagandă.

În Kamyanets-Dniprovskiy, oamenii sunt forţaţi să vină luni la serviciu şi să participe la paradă.

Rezumatul zilei

  • Trupele ruse au pierdut controlul asupra satului Tsyrkuny din regiunea Harkov, a declarat comandamentul militar al Ucrainei.
  • Ministerul rus al apărării a declarat că forţele sale au distrus un depozit ucrainean plin de echipamente militare primite din Statele Unite şi din alte ţări europene, în apropierea gării Bohodukhiv din regiunea Harkov.
  • Un număr de 18 ţinte militare ucrainene din apropierea oraşului Odesa au fost lovite de artileria rusă.
  • Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, William Burns, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin crede că dublarea efortului militar  din Ucraina va îmbunătăţi rezultatul războiului.
  • Liderii G7 vor susţine un apel video duminică cu Zelenski, într-o demonstraţie de unitate, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea de Ziua Victoriei, a declarat Casa Albă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici