Războiul din Ucraina, ziua 392. Zelensky, vizită pe frontul din regiunea Doneţk / Cel puţin 14 morţi în ultimele bombardamente / Armata ucraineană a respins 114 atacuri ale ruşilor / Statele Unite impun noi sancţiuni aliaţilor Moscovei. Ruşii bombardează Odesa

  • SUA va livra o versiune mai veche a tancurilor Abrams în Ucraina
  • China a furnizat Rusiei drone în valloare de peste 12 milioane de dolari
  • Ruşii au bombardat Odesa cu patru rachete Kh-59, rănind trei civili
7123 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 392. Zelensky, vizită pe frontul din regiunea Doneţk /  Cel puţin 14 morţi în ultimele bombardamente / Armata ucraineană a respins 114 atacuri ale ruşilor / Statele Unite impun noi sancţiuni aliaţilor Moscovei. Ruşii bombardează Odesa

Captură Zelensky/Facebook

UPDATE 22:45 Sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea să scadă, spune preşedintele ceh

Preşedintele Republicii Cehe se aşteaptă ca sprijinul occidental pentru Ucraina să scadă în timp, a declarat preşedintele Cehiei, citat de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

"Dacă sprijinul din partea SUA se va diminua, se va diminua şi sprijinul din partea mai multor ţări europene. Ucraina trebuie să ţină cont de acest lucru", a declarat Petr Pavel, într-una dintre primele declaraţii ale unui membru NATO care semnalează că sprijinul acordat Kievului ar putea scădea.

Pavel, care este un fost general NATO, a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de anul viitor va avea un impact asupra sprijinului european pentru Ucraina, iar Kievul trebuie să recunoască faptul că acest an este decisiv. "Trebuie să ţinem cont de oboseala războiului şi de ceea ce înseamnă aceasta pentru sprijinul din partea ţărilor occidentale. Aceasta va scădea în timp", a declarat el.

UPDATE 22:00 Canada prelungeşte programul de vize pentru ucrainenii care fug de război

Canada prelungeşte un program menit să-i ajute pe ucraineni şi pe familiile lor să devină rezidenţi temporari în ţara nord-americană şi să solicite cu uşurinţă permise de muncă sau de studiu, a anunţat Ministerul canadian al Imigraţiei.

Programul de autorizare a călătoriilor de urgenţă între Canada şi Ucraina, care a fost lansat la scurt timp după începutul invaziei ruseşti în Ucraina în februarie anul trecut, urma să expire săptămâna viitoare.

UPDATE 21:00 Zelenski promite să "răspundă la fiecare lovitură" după atacurile ruseşti

Zelenski afirmă că Ucraina va "răspunde la fiecare lovitură" după ce loviturile ruseşti au ucis cel puţin şase persoane în regiunea Kiev şi au făcut o altă victimă în oraşul Zaporojie din sudul ţării.

"Vom răspunde cu siguranţă la fiecare lovitură a ocupantului asupra oraşelor noastre", a declarat Zelenski.

"Loviturile ruseşti de astăzi asupra oraşului Zaporojie, atacul de noapte asupra regiunii Kiev, ... toate loviturile ruseşti vor primi un răspuns militar, politic şi juridic", a mai spus preşedintele.

UPDATE 20:00 Reconstrucţia Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari

Nevoile de reconstrucţie şi redresare ale Ucrainei au crescut la 411 miliarde de dolari, a declarat Banca Mondială.

Evaluarea, făcută în comun de guvernul ucrainean, Banca Mondială, Comisia Europeană şi Naţiunile Unite, reprezintă o creştere faţă de cele 349 de miliarde de dolari estimate într-un raport publicat în septembrie.

Cea mai recentă evaluare se aşteaptă ca Kievul să aibă nevoie de 14 miliarde de dolari pentru investiţii critice şi prioritare de reconstrucţie şi redresare în 2023.

"Infrastructura energetică, locuinţele, infrastructura critică, economia şi deminarea umanitară sunt cele cinci priorităţi ale noastre pentru acest an", a declarat miercuri premierul ucrainean.

UPDATE 19:00 Blinken afirmă că Beijingul nu a "depăşit linia" în privinţa ajutorului letal acordat Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că, deşi sprijinul politic şi material al Chinei pentru Rusia contravine intereselor SUA, Beijingul nu a oferit un "ajutor letal" substanţial Moscovei.

"În momentul în care vorbim astăzi, nu i-am văzut să treacă această linie", a declarat Blinken ca răspuns la o întrebare în cadrul unei audieri a unei subcomisii din Senat.

UPDATE 18:00 NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare îndelungată în Ucraina

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că ţările NATO trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina, făcând apel la aliaţi să crească cheltuielile pentru apărare.

"Rusia s-a pregătit pentru o confruntare lungă şi la fel trebuie să facem şi noi", a scris miercuri Kallas pe Twitter.

Premierul estonian a îndemnat ţările NATO să crească cheltuielile pentru apărare dincolo de pragul de 2%.

"Estonia şi-a mărit semnificativ bugetul pentru apărare, acesta va ajunge la 3% din PIB până în 2024", a spus ea. "2% din PIB pentru cheltuielile de apărare trebuie să fie pragul minim, nu plafonul".

UPDATE 17:00 Cel puţin un mort şi 32 de răniţi în urma unor raiduri cu rachete în Zaporojie

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 32 au fost rănite în urma unor lovituri de rachete în Zaporojie, a anunţat miercuri Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina.

"Până în acest moment, 32 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete inamice între două clădiri de nouă etaje: 27 de persoane au fost spitalizate, inclusiv 3 copii", a precizat acesta. "5 persoane au fost tratate la faţa locului. O persoană a murit".

Potrivit procuraturii ucrainene, forţele ruseşti au tras cel puţin şase rachete spre Zaporizhzhia.

UPDATE 16:00 Cel puţin 6 rachete au fost lansate spre Zaporojie

Forţele ruseşti au tras cel puţin şase rachete spre Zaporojie, a anunţat miercuri biroul procurorului ucrainean într-un comunicat.

Tipul de rachete care au fost folosite sunt "în curs de stabilire". Biroul procurorului a continuat spunând că rachetele au provocat daune semnificative infrastructurii civile.

"Una dintre rachete a lovit între două clădiri înalte, distrugând parţial apartamentele şi balcoanele, deteriorând acoperişurile şi spărgând ferestrele", a precizat biroul.

"Unda exploziei şi resturile au avariat şi alte clădiri rezidenţiale din apropiere, maşini şi alte infrastructuri civile din oraş".

UPDATE 14:45 Cel puţin 14 morţi în bombardamentele ruse asupra Ucrainei. Zelenski vrea eforturi suplimentare 

 
Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în bombardamentele efectuate miercuri de armata rusă în mai multe zone din sud-estul Ucrainei, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut eforturi suplimentare pentru învingerea "terorismului rus". 

UPDATE 14:30 Zelensky vizitează soldaţii de pe linia frontului din regiunea Doneţk 

Volodymyr Zelensky a vizitat soldaţii ucraineni aflaţi pe poziţiile de pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, în regiunea Doneţk, miercuri, anunţă Biroul preşedintelui.
 
În timpul vizitei sale, Zelensky a primit informaţii actualizate cu privire la situaţia de pe linia frontului.
 
În plus, şeful statului a înmânat distincţii soldaţilor pentru serviciul lor militar şi a ţinut un moment de reculegere pentru cei ucişi în luptă.
 
„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în estul ţării noastre, în Donbas, pentru a-i premia pe eroii noştri, pentru a vă mulţumi şi pentru a vă strânge mâna. Vă mulţumesc pentru că aţi protejat statul, suveranitatea sa şi estul Ucrainei”, a declarat Zelensky.
 
Bătălia de la Bakhmut a făcut ravagii în regiunea Doneţk în ultimele opt luni, cu pierderi grele suferite de ambele părţi. Cu toate acestea, forţele ucrainene continuă să deţină oraşul. 
 
Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat zilele trecute că armata ucraineană a avut succes „în anumite zone” şi că „distruge cele mai profesioniste unităţi ruseşti”, şi anume Grupul Wagner, susţinut de statul rus.
 

UPDATE 13:00 Cursele feriboturilor din Sevastopol, Crimeea, suspendate din cauza unor atacuri cu drone 

Mihail Razvojhaev a explicat pe Telegram că un atac cu drone al ucrainenilor a fost respins marţi de apărarea antiaeriană, dar că unele „obiective" au fost distruse.

UPDATE 12:00 Atacurile Rusiei asupra regiunii Doneţk au ucis 4 persoane în ultimele 24 de ore

UPDATE 11:00 Statul Major General declară că Rusia a pierdut 167.490 de soldaţi în Ucraina 

UPDATE 9:45 Atacul cu drone al Rusiei asupra regiunii Kiev în timpul nopţii a ucis trei persoane

UPDATE 8:30 Statul Major General: Forţele ucrainene au respins 114 atacuri ruseşti

UPDATE 07:35 Rusia continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina

UPDATE 05:00 Dovezile sugerează că Putin nu a fost capabil să asigure un parteneriat bilateral fără limite cu China

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au semnat pe 21 martie o declaraţie comună privind aprofundarea parteneriatului şi a cooperării strategice, care subliniază că relaţiile ruso-chineze sunt „la cel mai înalt nivel din istorie”. Institutul pentru Studierea Războiului a indicat în ultimul lor raport că angajamentele luate de Xi şi Putin au fost „în mod deosebit de neregulate”.

UPDATE 03:20 Ruşii nimicesc regiunea Sumi

Ruşii au lansat atacuri împotriva a şapte comunităţi din regiunea Sumi, informează administraţia militară a regiunii. Rusia a folosit mortiere, artilerie şi explozibili pentru a viza regiunea.

UPDATE 01:42 FMI a ajuns la un acord de finanţare cu Ucraina

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a ajuns la un acord cu Ucraina în privinţa unui pachet de finanţare pe patru ani în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari. Ajutorul are ca scop ancorarea politicilor ţării pentru a susţine stabilitatea fiscală şi financiară în Ucraina.

UPDATE 00:30 Casa Albă: China ar trebui să ceară oprirea invaziei ruse în Ucraina

China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping.

UPDATE 00:00 Militar rus, acuzat de crime de război în Ucraina, după interceptarea unor convorbiri telefonice

Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversaţiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici