Războiul din Ucraina, ziua 371. Ofensiva ruşilor sufocă eforturile ucrainenilor de a se apăra / Armata ucraineană pierde controlul a trei sferturi din Bahmut / Invadatorii lansează drone kamikaze din regiunea rusă Briansk / Parlamentul Finlandei aprobă aderarea la NATO / Rusia pune condiţii pentru a prelungi acordul pentru cereale

  • Ruşii încep ofensiva pe scară largă în sudul Ucrainei
  • Bombardamentele ruseşti terorizează comunităţile locale
  • Ucrainenii se regrupează şi fac faţă cu greu asaltului
17147 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 371. Ofensiva ruşilor sufocă eforturile ucrainenilor de a se apăra / Armata ucraineană pierde controlul a trei sferturi din Bahmut / Invadatorii lansează drone kamikaze din regiunea rusă Briansk / Parlamentul Finlandei aprobă aderarea la NATO / Rusia pune condiţii pentru a prelungi acordul pentru cereale

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:50 Slovacia va oferi Ucrainei 10 din cele 11 avioane MiG-29 aflate în uz

Potrivit ministrului Apărării al ţării, a 11-a aeronavă va merge la muzeu.

UPDATE 23:30 Forbes a estimat costul tuturor echipamentelor pierdute de Rusia în război

În total, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a cheltuit aproape 115 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 30% din întregul buget rusesc pentru 2021. Iar costul echipamentelor ruseşti pierdute în timpul războiului este estimat la 24,5 miliarde de dolari.

UPDATE 23:20 SUA anunţă aliaţii despre posibilitatea impunerii de noi sancţiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei în războiul cu Ucraina

Consultările, aflate încă într-o etapă preliminară, sunt menite să obţină sprijinul mai multor ţări, în special ale statelor „bogate” G7, pentru a coordona un set de restricţii”.

Ce sancţiuni specifice va propune Washingtonul este încă neclar. Casa Albă şi Trezoreria SUA au refuzat să comenteze.

Rolul Chinei în războiul ruso-ucrainean este unul dintre subiectele pe care Biden le va discuta vineri la Casa Albă cu cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE 23:00 Rusia nu are suficiente trupe în Transnistria pentru a deschide un nou front

Contingentul de trupe ruseşti staţionate în prezent în Transnistria este insuficient pentru a deschide un nou front în Ucraina, potrivit Nataliei Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei.

Transnistria, o regiune separatistă recunoscută la nivel internaţional ca parte a Republicii Moldova, se află sub o puternică influenţă rusă din 1990. Regiunea găzduieşte aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi şi un mare depozit de arme din epoca sovietică.

UPDATE 22:00 Rusia ameninţă că se retrage din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră

Rusia a ameninţat că nu va reînnoi Iniţiativa privind Marea Neagră dacă nu vor fi îndeplinite anumite condiţii.

Acordul, care a fost semnat de Ucraina şi Rusia şi mediat de Naţiunile Unite şi Turcia, urmează să expire la 18 martie. Acesta trebuie să fie reînnoit în unanimitate de toate părţile implicate. Potrivit Reuters, Rusia consideră că sancţiunile asupra industriilor sale de plăţi, logistică şi asigurări reprezintă un inhibitor pentru exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

"(Partea rusă) a subliniat că continuarea acordului pachet privind cerealele este posibilă doar dacă sunt luate în considerare interesele producătorilor agricoli şi de îngrăşăminte din Rusia în ceea ce priveşte accesul neîngrădit la pieţele mondiale", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat citat de Reuters.

UPDATE 20:40 Borrell propune ca UE să ofere Ucrainei asistenţă militară suplimentară

"Propun un pachet suplimentar de asistenţă în valoare de un miliard de euro", a declarat Josep Borrell Fontelles, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Fondurile ar urma să fie alocate prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în scopul achiziţionării şi transferului rapid în Ucraina a 250.000 de obuze.

Propunerea ar urma să fie analizată de Consiliul UE, la nivel de miniştri ai Apărării, în cadrul unei reuniuni informale programate pe 7 martie.

UPDATE 19:00 Administraţia de la Kiev respinge acuzaţiile privind atacuri cu drone în Rusia

Administraţia Volodimir Zelenski a negat, miercuri, că ar fi încercat să comită atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, subliniind că forţele militare ucrainene acţionează strict pe teritoriul Ucrainei.

"Ucraina nu atacă teritoriul Federaţiei Ruse. Ucraina poartă un război de apărare, pentru protejarea teritoriilor sale. Aceasta este poziţia de principiu. În Federaţia Rusă se instalează panica şi un proces al dezintegrării, reflectate în multiplicarea atacurilor cu aparate de zbor neidentificate asupra infrastructurii", a declarat prin Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, conform publicaţiei germane Frankfurter Rundschau.

UPDATE 18:00 - Kiev: în Marea Neagră sunt 5 portavioane ruseşti care transportă rachete Kalibr; în total, sunt 17 nave 

În Marea Neagră există cinci portavioane ruseşti cu rachete Kalibr, totalul fiind de 32 de rachete, arată Centrul de presă al Comandamentului Marinei Forţelor Armate, citat de UNIAN. „Începând de la 1 martie, 17 nave inamice sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, inclusiv cinci port-rachete de croazieră Kalibr, cu un total de 32 de rachete”, se arată în mesaj.

UPDATE 17:30 - Lavrov: Extinderea acordului cu grâu doar dacă interesele Rusiei sunt garantate”

Prelungirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina este posibilă numai dacă sunt luate în considerare interesele Rusiei. Acest lucru a fost subliniat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui interviu cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, în marja întâlnirii miniştrilor de externe G20 de la New Delhi. „În discutarea perspectivelor implementării iniţiativei pentru cereale de la Marea Neagră, partea rusă a subliniat că prelungirea acordului este posibilă numai dacă interesele producătorilor ruşi de produse agricole şi îngrăşăminte sunt luate în considerare în ceea ce priveşte accesul nestingherit la pieţe în lume”, a declarat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

UPDATE 17:00 - Moscova acuză Kievul: Atacul asupra Crimeei cu zece drone a fost dejucat

Ministerul rus al Apărării a declarat că zece drone au fost trimise împotriva Crimeei într-un atac complet dejucat, pus pe seama Ucrainei. „Am dejucat o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac masiv cu drone în peninsula Crimeea. Şase drone de luptă ucrainene au fost doborâte de rachete antiaeriene, iar alte patru au fost dezactivate de sistemele de război electronic”, a declarat Igor Konaşenkov, de la Ministerul rus al Apărării, pe Telegram, adăugând că nu au fost raportate pagube sau victime.

UPDATE 16:50 - Meduza: o rusoaica de 12 ani desenează un desen anti-război, tatăl ei arestat

O fetiţă rusoaică de 12 ani a ajuns într-un orfelinat, iar tatăl ei a fost arestat din cauza unui desen împotriva războiului în Ucraina pe care micuţa l-a făcut la şcoală. Despre aceasta a relatat astăzi Maria Kuzneţova, avocata bărbatului, într-o serie de tweet-uri preluate de grupul pentru drepturile omului Ovd-Info, care include şi o fotografie cu fetiţa şi desenul ei. Masha şi tatăl ei, Alexey Moskalev, în vârstă de 54 de ani, locuiau în Yefremov, un oraş din regiunea Tula din Rusia. În aprilie anul trecut, a relatat site-ul independent Meduza, profesorul de artă de la şcoala lui Maşei le-a cerut copiilor să deseneze desene în sprijinul soldaţilor care luptă în Ucraina. Maşa a desenat însă un steag rusesc cu cuvintele „Nu războiului” şi unul ucrainean cu cuvintele „Glorie Ucrainei”, precum şi două rachete lansate de ruşi împotriva unei femei şi a unei fete. Profesorul a alertat imediat serviciile de securitate FSB.

UPDATE 16:40 - Acuzaţie făcută de Zaharova: Kievul va folosi material radioactiv în apropierea Transnistriei

Rusia este îngrijorată de informaţiile potrivit cărora o provocare a Kievului cu materiale radioactive ar putea avea loc în apropierea Transnistriei (o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei), unde tensiunile sunt în creştere, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Tass. Purtătoarea de cuvânt a indicat că porturile din regiunea Odesa, implicate în exportul de cereale, ar fi putut fi folosite pentru livrarea de materiale radioactive către Ucraina.

Potrivit informaţiilor aflate în posesia Zaharovei, pe 16 februarie, containere cu substanţe radioactive, scrise în limba engleză, provenind de pe teritoriul unui stat european, au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind controalele vamale. „Pe 19 februarie, containere similare care conţin substanţa radioactivă California-252, folosită în mod activ pentru verificarea integrităţii reactoarelor centralei nucleare, au fost livrate în portul Odessa pe una dintre navele de marfă”, a spus Zaharova. Sistemul de monitorizare radioactivă a fost dezactivat în port, a mai afirmat aceasta.

UPDATE 16:30 - Premierul leton: Ucraina în NATO după război

Prim-ministrul leton Krisjanis Karins consideră că Ucraina nu ar trebui să devină doar membră a UE, ci şi NATO. „De îndată ce războiul se termină, Ucraina trebuie să se îndrepte spre NATO”, a spus Karins, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, după cum a raportat presa germană.

UPDATE 16:00 - Moscova: Evaluarea participării la New Start nu este în discuţie

Decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul New Start este „imposibilă de reconsiderat”. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat pentru RIA Novosti.

UPDATE 15:40 Volkswagen negociază vânzarea fabricii din Rusia

Volkswagen negociază vânzarea fabricii sale din Kaluga, Rusia, la un an după ce a oprit producţia şi exportul vehiculelor sale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. „Una dintre opţiuni este să vindem activele Volkswagen Group Rus şi, prin urmare, şi uzina Kaluga, unei terţe părţi”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei. „Discuţiile sunt în desfăşurare şi decizia nu a fost încă luată”. Anterior, postul de ştiri rus RBK dezvăluia, fără nicio confirmare din partea niciunei companii, că grupul rus de dealeri auto Avilon urmărea să cumpere uzina Kaluga. Acordul era aproape de finalizare. VW a oprit producţia la cele două fabrici ale sale din Rusia în martie 2022 din cauza războiului din Ucraina. Exportul de vehicule în Rusia a fost, de asemenea, oprit pentru toate mărcile grupului. În mai, grupul s-a retras din producţia la uzina de asamblare rusă Nijni Novgorod. Acolo se desfăşura producţia în comun cu producătorul auto Gaz, al cărui coproprietar, Oleg Deripaska, se află pe listele de sancţiuni în legătură cu războiul. Firmele occidentale au abandonat Rusia de când Moscova a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în urmă cu un an.

UPDATE 15:30 Moscova: Nu sunt excluse contactele cu reprezentanţii SUA la Geneva

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov „nu a exclus” contactele cu reprezentanţii SUA la Geneva. Ria Novosti relatează. „Moscova este pregătită să discute cu SUA orice chestiune care îi interesează – a spus el – dar acest lucru nu afectează situaţia de pornire actuală”.

UPDATE 15:10 Parlamentul Finlandei aprobă aderarea la NATO

Parlamentul finlandez a aprobat intrarea ţării în NATO, relatează presa de la Helsinki. Au fost 184 de Da.

UPDATE 15:00 - Ruşii, chinuiţi în tranşee

UPDATE 14:30 - Pro-rus: 70.000 de paşapoarte eliberate de Moscova în Herson

„Peste 70.000” de cetăţeni ai regiunii Herson din Ucraina au primit până în prezent paşapoarte ruseşti, potrivit lui Volodymyr Saldo, guvernatorul părţii din regiune aflată sub controlul forţelor moscovite. „Sunt mult mai multe solicitări – a adăugat Saldo, într-un interviu acordat canalului de televiziune Rusia 24, preluat de agenţia Ria Novosti -. Acum organele MAI măresc numărul de angajaţi şi ne aşteptăm ca în următoarele două-trei luni să fie eliberate 150.000 de paşapoarte”.

UPDATE 13:20 - Lukaşenko către Xi: sprijin deplin pentru planul de pace al Chinei

Belarus „susţine pe deplin iniţiativa” Chinei privind propunerile pentru pace şi securitate internaţională, multe dintre acestea fiind preluate în documentul de pace în 12 puncte prezentat de Beijing privind criza ucraineană, respins însă de Kiev, SUA şi Europa, a spus preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, un apropiat al şefului Kremlinului, Vladimir Putin, în discuţiile sale de la Beijing cu preşedintele Xi Jinping, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta din Minsk.

UPDATE 13:00 - Alarmă antiaeriană la Kiev pentru un „obiect zburător” deasupra capitalei

O alarmă de raid aerian a sunat la Kiev, după ce un „obiect zburător” a fost detectat pe cerul de deasupra capitalei Ucrainei. Informaţia a fost difuzată de postul de stat ucrainean Suspilne.

UPDATE 12:30 - Luxul orbitor în care trăieşte Putin

UPDATE 12:20 - Kievul neagă că a trimis drone: Ucraina nu loveşte Rusia

Mihail Podoliak, consilier al şefului biroului preşedintelui, a declarat pe Twitter că Ucraina nu loveşte teritoriul Rusiei, neagând acuzaţiile conform cărora Ucraina ar fi atacat ieri regiuni ale Federaţiei Ruse cu drone. „Ucraina poartă un război defensiv pentru a-şi desocupa toate teritoriile”, a spus Podoliak, pentru care procesele de panică şi dezintegrare sunt în creştere în Rusia.

UPDATE 12:10 Stoltenberg îl invită pe Zelensky la summitul NATO de la Vilnius

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul Alianţei care va avea loc la Vilnius, Lituania, în iulie: Stoltenberg însuşi a declarat într-un interviu acordat postului de radio şi TV lituanian LRT . „L-am invitat pe preşedintele Zelenski să participe la summitul NATO de la Vilnius. Cred cu tărie că acesta va fi un semn puternic al solidarităţii noastre, al sprijinului pe care aliaţii îl au pentru Ucraina şi sper că domnul Zelenski va putea participa. Desigur, asta va depinde de situaţia din Ucraina, care este încă în plin război”.

UPDATE 12:00 - Bombe ruseşti la Herson, ieri au fost 5 morţi

Cinci persoane au murit şi alte şapte au fost rănite în timpul bombardamentului rusesc de ieri asupra oraşului Herson, din sudul Ucrainei, a anunţat Administraţia Militară Regională, potrivit presei ucrainene. Oraşul şi regiunea cu acelaşi nume au fost lovite de 86 de ori în timpul zilei. „Au tras din MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă, ed), mortiere, artilerie, tancuri, drone şi avioane. Kherson a fost bombardat de nouă ori de armata rusă: au lovit din nou cartierele rezidenţiale ale oraşului”, se arată în raport, menţionând că a fost lovită şi zona unei întreprinderi de stat, precum şi unele case.

UPDATE 11:40 - GB: Moscova lansează drone din Briansk, crescând astfel ameninţarea la adresa Kievului

Armata rusă a început să-şi lanseze dronele kamikaze Shahed din regiunea rusă Briansk, o mişcare care reprezintă o ameninţare mai mare pentru Kiev, a scris Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informaţiilor. În raportul său publicat pe Twitter, ministerul comentează că atacul cu Shahed din 26 februarie a început probabil din regiunea Briansk - care se află la aproximativ 200 km de capitala Ucrainei - în timp ce singurul loc de lansare observat de la jumătatea lui decembrie 2022 a fost cel al regiunea Krasnodar, peste Marea Azov. „Un al doilea loc de lansare ar oferi ruşilor o axă diferită de atac, mai aproape de Kiev”, au comentat experţii londonezi. Între timp, Ministerul Apărării notează, de asemenea, că Moscova este probabil să epuizeze stocurile sale de drone kamikaze, deoarece, înainte de atacul din 26 februarie, nu au existat rapoarte privind utilizarea dronelor în Ucraina din 15 februarie.

UPDATE 11:30 - Ministrul iranian de externe, în martie, în vizită la Moscova.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian va vizita Moscova în martie. Acest lucru a declarat Kazem Jalali, ambasadorul Republicii Islamice în Rusia, într-un interviu acordat Parlamentskaia Gazeta. Teheranul şi Moscova se află „într-o epocă de aur în dezvoltarea relaţiilor” în toate sectoarele, a adăugat diplomatul.

UPDATE 11:10 - Kiev: Ruşii continuă să evacueze Crimeea, familiile de militari părăsesc Perevalni

Ruşii continuă să evacueze peninsula Crimeea ocupată: Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei transmite pe pagina sa de Facebook, după cum relatează UNIAN. „Încă o dată, s-a înregistrat evacuarea unor categorii de cetăţeni din Crimeea ocupată temporar. Recent, militari ai forţelor de ocupaţie ruse staţionaţi la Perevalni (centrul-est, n.red.) şi-au trimis familiile în Rusia”, se arată în raportul armatei. În acelaşi timp, ruşii îşi întăresc apărarea pe peninsulă şi construiesc fortificaţii.

UPDATE 11:00 - Mass-media ucraineană: explozii în Crimeea noaptea

Explozii au fost auzite aseară în partea de vest a Crimeei ocupate, a informat presa ucraineană, citând canalele locale de Telegram. Exploziile au avut loc în Evpatoria, la aproximativ 65 km nord de Sevastopol, şi în satul Chornomorske. „În Chornomorske s-au auzit explozii toată noaptea până la ora 5 dimineaţa... În Chornomorske, ferestrele s-au cutremurat de la explozii la 1:54, 2:55 şi 4:20”, au spus surse locale. Au fost semnalate şi explozii în Yevpatoria, dintre care una a fost auzită şi în partea de nord a Sevastopolului.

UPDATE 10:50 - Nikopol a atacat de 8 ori noaptea

Forţele ruse au atacat aseară de opt ori districtul Nikopol din sudul Ucrainei, a declarat pentru Telegram, consilierul regiunii Dnipropetrovsk, Mikola Lukaşuk, potrivit The Guardian. „Armata rusă a atacat districtul Nikopol de opt ori. Patru comunităţi au intrat sub focul de artilerie grea inamicului: Nikopolska, Marganeţka, Mirivska şi Chervonogrigorivska. Din fericire, nu au fost victime”, a scris Lukaşuk. Printre ţinte au fost lovite o conductă de gaz, o reţea de electricitate şi o „companie de transport”.

UPDATE 10:30 - Finlanda accelerează

Parlamentarii finlandezi vor vota în această după-amiază pentru a accelera aderarea Finlandei la NATO. „A sosit momentul să ratifice pe deplin şi să salutăm Finlanda şi Suedia ca membre”, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o vizită în Finlanda marţi. Se aşteaptă ca legislaţia să treacă cu uşurinţă, după ce cererea iniţială de aderare din mai a fost susţinută de 188 din cei 200 de membri ai parlamentului.

UPDATE 10:20 - Statul Major ucrainean: 650 de soldaţi ruşi eliminaţi în ultimele 24 de ore

În ultima zi, forţele ucrainene au eliminat 650 de militari ruşi. Este ceea ce citim într-un mesaj pe Facebook de la Statul Major ucrainean. Forţele de la Kiev au distrus, de asemenea, şapte tancuri, opt vehicule blindate de luptă, zece sisteme de artilerie, un lansator de rachete multiple, patru drone şi cinci maşini şi camioane cisterne. Mai mult, se observă că forţele armate ale ţării au respins peste 85 de atacuri ale Rusiei în direcţiile Kupjansk, Bahmut, Liman, Avdiivka şi Şaktarsk.

UPDATE 09:00 - Blinken şi Lavrov sosesc în India pentru reuniunea G20

Înaltul diplomat american Antony Blinken era aşteptat miercuri la New Delhi, alături de Serghei Lavrov, pentru o reuniune a G20, relatează AFP, în contextul în care Ucraina şi tensiunile cu China vor umbri încercările gazdei, India, de a crea unitate între cele mai importante economii ale lumii.

UPDATE 08:00 - Autorităţile locale din Cernihiv, o regiune din nordul Ucrainei care se învecinează cu Belarus şi Rusia, au avertizat locuitorii că astăzi, între orele 12.00 şi 16.00, în apropiere de satul Şestovytsya, "vor fi detonate dispozitive explozive".

UPDATE 04:00 - Ruşii bombardează masiv regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat şapte comunităţi din regiunea Sumi, a informat administraţia militară a regiunii. Au fost înregistrate peste 100 de atacuri. Nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 02:40 - Ucraina a doborât 5 drone peste Regiunea Poltava

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât cinci drone ruseşti peste noapte, a informat guvernatorul Regiunii Poltava, Dmytro Lunin.

UPDATE 01:30 - Lukaşenko vizitează China pe măsură ce tensiunile cresc

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko efectuează o vizită oficială de trei zile la Beijing.

Lukaşenko va purta discuţii cu oficialii chinezi la în capitala Chinei, la invitaţia liderului Xi Jinping.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan la Kiev pentru a discuta despre crimele de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
  • Generalul colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre şi al Comandamentului Operaţional de Est al Ucrainei, a ordonat trimiterea de trupe suplimentare la Bakhmut.
  • SUA şi aliaţii săi au antrenat peste 4.000 de soldaţi ucraineni de la începutul invaziei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici