LIVE TEXT&VIDEO  Războiul din Ucraina, ziua 167. Atac cu rachete asupra unei baze militare din Crimeea, soldat cu un mort şi 4 răniţi / Situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie rămâne tensionată / Pentagonul a trimis rachete antiradar forţelor ucrainene

  • Oficialii de la Kiev au avertizat despre riscul unei catastrofe în stilul Chornobîl dacă bombardamentele continuă la centrala Zaporojie
  • Ucraina face apel ca locaţia centralei să devină o zonă demilitarizată
  • Rusia neagă vina bombardamentelor în condiţiile în care centrala se află sub controlul său
  • Ruşii susţin că ucrainenii au bombardat zona pentru a obţine mai mult sprijin din partea comunităţii internaţionale
10006 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 167. Atac cu rachete asupra unei baze militare din Crimeea, soldat cu un mort şi 4 răniţi / Situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie rămâne tensionată / Pentagonul a trimis rachete antiradar forţelor ucrainene

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 NATO: Biden a semnat intrarea Suediei şi Finlandei

Preşedintele american Joe Biden a semnat documentele de ratificare a aderării Suediei şi Finlandei la NATO. După semnare, Biden a predat stiloul ambasadorului suedez şi un alt stilou reprezentantului Finlandei. Intrarea celor două ţări nordice în alianţă trebuie ratificată de toţi membrii acesteia.

UPDATE 22:00 Ucraina neagă atacul din Crimeea

Ministerul ucrainean al Apărării a negat că forţele de la Kiev au atacat baza aeriană rusă Saki, în Crimeea. „Ministerul Apărării nu ştie cauza exploziilor şi incendiilor”, relatează site-ul Ukrainska Pravda. De asemenea, ministerul avertizează că episodul „poate fi folosit de o ţară teroristă (Rusia, n.red.) într-un război informaţional”. Anterior, un înalt oficial militar ucrainean, citat de New York Times, a declarat că ucrainenii au fost cei care au atacat baza.

UPDATE 21:30 NYT: Crimeea lovită cu o rachetă Grim 2

Surse ucrainene au dezvăluit pentru New York Times că baza rusă din Crimeea va fi lovită cu o nouă armă dezvoltată local. Potrivit unor surse, ar putea fi vorba despre o rachetă Grim 2, un transportator transportabil care se afla încă în stadiul de prototip. Experţii au speculat şi cu privire la utilizarea sistemelor anti-navă folosite împotriva ţintei terestre, a dronelor kamikaze şi chiar a unui atac dinspre mare. Există şi teza sabotajului (susţinută de Moscova). Kievul ar putea încerca, de asemenea, să „protejeze” tacticile şi mijloacele folosite, pentru a nu oferi adversarului un avantaj. 

UPDATE 21:00 Politician rus în vizită la Olenivka

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), Leonid Sluţki, şi o delegaţie de jurnalişti şi experţi au vizitat închisoarea Olenivka din regiunea Donbass din Ucraina. Unitatea a fost atacată pe 29 iulie, cu peste 50 de prizonieri ucraineni morţi şi peste 70 de răniţi. „Astăzi avem o echipă deosebit de reprezentativă de experţi internaţionali imparţiali din ţări în principal europene, precum şi reprezentanţi din Nicaragua, Coreea de Nord şi aproape fiecare continent”, a declarat Sluţki, citat de agenţia de presă Interfax. Liderul LDPR a precizat ulterior pe Telegram că în delegaţie sunt jurnalişti şi analişti din Franţa, Italia, Germania şi Serbia. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de atacul asupra închisorii Olenivka, iar ONU a anunţat recent că va efectua o misiune de investigaţie, ca răspuns la solicitările venite de la Kiev şi de la Moscova.

UPDATE 20:50 Kievul revendică raidul de pe baza din Crimeea: Este doar începutul

Un înalt oficial militar ucrainean a declarat că forţele armate de la Kiev au fost cele care au lovit baza rusă din Crimeea, relatează The New York Times. „A fost o bază aeriană de la care avioanele au plecat în mod regulat pentru atacuri asupra forţelor noastre în teatrul de sud”, a spus oficialul. Pe Twitter, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mikhailo Podoliak, a scris: „Viitorul Crimeei va fi acela de a fi o perlă a Mării Negre, un parc naţional cu o natură unică şi o destinaţie turistică mondială. Nu o bază militară pentru terorişti. Acesta este doar începutul”.

UPDATE 20:30 Explozie la baza aeriană din Crimeea, un mort şi 4 răniţi

În Crimeea, o persoană a murit în urma exploziilor de la baza aeriană rusă din Novofedorovka, a anunţat guvernatorul local, Serghei Aksyonov, potrivit agenţiilor ruse, conform cărora sunt cel puţin 4 răniţi. „Din păcate, o persoană a murit. Exprim sincerele mele condoleanţe familiei şi prietenilor. Va fi oferită toată asistenţa necesară”, a scris Aksionov pe canalul său Telegram, potrivit Interfax.

UPDATE 20:10 Letonia a învins Gazprom

UPDATE 20:00 Peste 3.000 de civili evacuaţi în 6 zile, 600 de copii

Peste 3.000 de cetăţeni, inclusiv 600 de copii, au fost evacuaţi din regiunea ucraineană Doneţk în 6 zile de la impunerea măsurii de protecţie a civililor. Kirilo Timoşenko, şef adjunct al biroului prezidenţial al Ucrainei, a declarat într-o conferinţă preluată de agenţia de presă Ukrinform. „La 2 august a acestui an, Cabinetul de Miniştri ucrainean a adoptat decizia privind evacuarea obligatorie a populaţiei din regiune. În ultimele 6 zile, peste 3.000 de cetăţeni au fost evacuaţi, inclusiv aproape 600 de copii şi 1.400 de femei”, a spus Timoşenko. 

Potrivit Timoşenko, peste 1,3 milioane de cetăţeni au fost evacuaţi din regiunea Doneţk de la începutul războiului. Şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean a mai subliniat că, potrivit datelor administraţiei militare locale, în regiune locuiesc acum aproximativ 350.000 de civili, inclusiv 50.000 de copii.

UPDATE 19:20 Lider pro-rus: un mort în urma exploziilor din Crimeea

O persoană a murit în urma exploziilor de lângă Novofedorivka, în Crimeea, a afirmat Serghiei Aksionov, liderul pro-rus al Crimeei, regiune pe care Moscova a anexat-o efectiv în 2014 printr-o invazie armată, informează agenţia Interfax. "Din păcate, o persoană a murit. Îmi exprim sincere condoleanţe familiei şi prietenilor. Va fi oferită toată asistenţa necesară", a scris Aksionov pe canalul său Telegram, potrivit Interfax.

UPDATE 19:00 Moscova reduce fluxurile de pe conducta Drujba către Europa. Impact asupra Ungariei, Republicii Cehe şi Slovaciei

Rusia a încetat să livreze petrol către unele ţări europene prin conducta Drujba, care trece prin Ucraina, informează Transneft, compania de stat rusă responsabilă de transportul hidrocarburilor. Oprirea, legată de o tranzacţie bancară nereuşită din cauza sancţiunilor, „a început pe 4 august” cu impact asupra livrărilor către „Ungaria, Slovacia şi Cehia”, a anunţat compania rusă.

UPDATE 18.00 UNHCR, peste 10 milioane de oameni au trecut graniţa

Peste 10,5 milioane de oameni au trecut graniţa cu Ucraina de la invazia Rusiei, a anunţat de agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, UNHCR, pe site-ul său.

UPDATE 17:00 Putin nu vrea la G20, în Indonezia, deşi Ucraina ar veni cu Zelenski

UPDATE 15:00 Kremlinul ameninţă că va distruge fabrica de drone din Kiev

Dacă în Ucraina ar fi construită şi pusă în funcţiune o fabrică pentru producţia de drone turceşti Bayraktar, „va cădea imediat sub demilitarizare”, a declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 14:00 Moscova reacţionează după ce Zelenski a cerut Occidentului să închidă graniţele pentru ruşi

Administraţia Vladimir Putin a respins ca fiind iraţional apelul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a impune o interdicţie de călătorie în Occident pentru toţi cetăţenii ruşi, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru "capriciile" lui Zelenski.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Washington Post, Zelenski a cerut liderilor occidentali să nu mai permită ruşilor să călătorească în ţările lor ca pedeapsă pentru decizia preşedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există nicio şansă ca ruşii să fie izolaţi de restul lumii şi s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susţină pe Zelenski.

UPDATE 13:15 Finlanda va contribui la instruirea membrilor forţelor armate ucrainene

Finlanda anunţă că va sprijini un program de instruire a membrilor forţelor armate ucrainene. Este vorba despre un program care se desfăşoară sub coordonarea specialiştilor din Marea Britanie, potrivit Sky News.

Finlanda a confirmat că va contribui la instruirea membrilor forţelor armate ucrainene în cadrul unui program internaţional condus de Regatul Unit.

Aproximativ 20 de militari vor sosi în Marea Britanie pentru a participa la program.

UPDATE 12:30 Şcolile poloneze vor primi până la 300.000 de copii din Ucraina

Polonia se pregăteşte să primească sute de mii de copii ucraineni în sistemul său şcolar începând din septembrie, potrivit Sky News.

Przemysław Czarnek, ministrul polonez al Educaţiei, a făcut anunţul marţi, la Radio Polonia.

Din februarie, de când a izbucnit războiul din Ucraina, Polonia a acceptat milioane de refugiaţi ucraineni, inclusiv sute de mii de copii.

„Ne pregătim în mod sistematic pentru acest lucru. Avem un sistem foarte flexibil, creat împreună cu auto-guvernarea şi organismele responsabile", a explicat Charnek.

UPDATE 11:30 Pentagonul recunoaşte că a trimis în Ucraina rachete antiradar

Colin Kahl, subsecretarul apărării, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că americanii au trimis „un număr" de rachete, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina. Kahl nu a spus în mod explicit ce tip de rachetă a fost livrată ucrainenilor.

Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este vorba despre racheta de mare viteză AGM-88 (HARM).

Produse de Raytheon, HARM-urile au o rază de acţiune de peste 50 de kilometri, potrivit Forţelor Aeriene americane. Rachetele pot fi folosite pentru a ţinti sistemele radar antiaeriene ruseşti, cum ar fi S-400, care au făcut foarte dificilă activitatea Forţelor Aeriene ucrainene.

UPDATE 10:30 Primul transport cu cereale care a plecat din Ucraina, refuzat de cumpărătorul din Liban

Primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de cumpărătorul din Liban din cauza livrării cu întârziere, anunţă oficialii ucraineni, potrivit CNN.

Un cumpărător din Liban a refuzat încărcătura primei nave de cereale care a părăsit Ucraina de la începutul războiului din cauza întârzierii livrării, potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei în ţara din Orientul Mijlociu.

Nava M/V Razoni a plecat din portul Odesa la 1 august, transportând peste 26.000 de tone de porumb în cadrul unui acord negociat de ONU, menit să atenueze criza alimentară globală declanşată de războiul din ucraina.

UPDATE 10:00 Sute de persoane, reţinute în trei zile de ucraineni sub suspiciunea de trădare

Aproximativ 400 de persoane, bănuite că au colaborat cu ruşii, au fost reţinute în doar trei zile de forţele ucrainene, potrivit Sky News.

Câteva sute de persoane au fost reţinute în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei între 5 şi 8 august deoarece „ar fi colaborat cu forţele ruse".

Informaţie a fost comunicată de Dmytro Marchenko, general-maior al forţelor armate ucrainene.

Acesta a adăugat că au fost găsite dovezi justificative „care demonstrează că fiecare reţinut a transmis informaţii valoroase" trupelor ruseşti.

UPDATE 08:30 Trupele ucrainene avansează spre Izium, lupte grele se dau în Donbas

Ucrainenii anunţă că marţi sunt bombardamente intense de-a lungul liniilor de front, dar şi lupte grele în diferite regiuni, potrivit Sky News.

Lupte grele au fost raportate în apropiere de oraşul Donetsk din estul ţării, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruseşti lansează valuri de atacuri în încercarea de a prelua controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

UPDATE 05:30 Trupele ucrainene avansează spre Izium pe măsură ce luptele devastează regiunea Donbas

Ucraina a raportat marţi bombardamente intense venite din partea Rusiei peste linia frontului. Ambele tabere se acuză reciproc de bombardarea centralei Zaporojie, în timp ce comunitatea internaţională şi-a manifestat îngrijorearea şi doreşte să prevină un dezastru atomic.

Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.
 

UPDATE 02:00 Încă două nave de cereale pleacă din Ucraina, se deschide un al treilea port 

Alte două nave, care transportau porumb şi soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunţat Turcia şi Ucraina, totalul ajungând astfel la zece nave, de săptămâna trecută, în cadrul unui acord cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, scrie Reuters.

UPDATE 00:45 SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare / Rusia acuză Ucraina 

Administraţia Joseph Biden a cerut, luni, Rusiei să oprească activităţile militare în jurul centralelor nucleare din Ucraina, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de acţiuni riscante în apropierea instalaţiilor atomice.

Rezumatul zilei

  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că riscul de confruntare nucleară a revenit după decenii, cerând statelor nucleare să se angajeze că nu vor utiliza armamentul atomic
  • Ministerul rus al apărării susţine că Ucraina a bombardat în mod deliberat centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa. Au fost distruse liniile electrice de înaltă tensiune, astfel centrala a fost forţată să-şi reducă producţia
  • Moscova a acuzat Ucraina că „a luat Europa ostatică” prin bombardarea centralei, care se află pe teritoriul controlat de trupele ruse
  • Trupele ruse vor să provoace întreruperi de curent în sudul Ucrainei prin bombardarea complexului nuclear, a declarat ambasadorul Ucrainei
  • Întâlnirea la nivel înalt dintre Putin şi Zelenski nu va avea loc în viitorul apropiat, susţin oficialii de la Kiev
  • Peste 450 de componente de fabricaţie străină au fost găsite în armele ruseşti recuperate în Ucraina, dovadă că Moscova a achiziţionat tehnologie critică de la companii din Statele Unite, Europa şi Asia
  • Trupele ucrainene au bombardat din nou podul Antonivskyi din oraşul Herson controlat de ruşi
  • Ministerul rus al apărării a declarat că forţele sale au doborât 19 rachete HIMARS fabricate în SUA în estul şi sudul Ucrainei şi au distrus vehicule HIMARS în apropierea oraşului ucrainean Kramatorsk

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici