LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 316. Armistiţiu dictat de Putin: Rusia opreşte luptele de Crăciun pentru 36 de ore / Ucraina respinge iniţiativa şi îi acuză pe invadatori de ipocrizie

  • Ţările occidentale au trimis un nou pachet de sprijin Ucrainei pentru a se apăra
  • Franţa va furniza tancuri uşoare, a promis preşedintele Emmanuel Macron
  • Preşedintele Voldomir Zelenski vrea tancuri grele, pentru o mai mare putere de foc
6289 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 316. Armistiţiu dictat de Putin: Rusia opreşte luptele de Crăciun pentru 36 de ore / Ucraina respinge iniţiativa şi îi acuză pe invadatori de ipocrizie

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 23:00 Din SUA, un nou ajutor militar la Kiev pentru aproape 3 miliarde de dolari

Noul ajutor militar pe care Statele Unite se pregătesc să îl trimită Ucrainei se ridică la 2,85 miliarde de dolari. Acest lucru a fost anticipat de oficialii administraţiei Biden care au cerut să rămână anonimi până la definirea tuturor detaliilor pachetului, care probabil va fi anunţat oficial mâine. Printre ajutoare, aşa cum a anunţat într-o notă comună preşedintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, Washingtonul va oferi Kievului, pentru prima dată, „câteva zeci” de vehicule blindate Bradley. Bradley-urile sunt vehicule de luptă blindate, folosite pentru a transporta infanterie pe câmpurile de luptă. Vehiculul are şenile în loc de roţi, dar se poate manevra mai uşor. Bradleys poate transporta până la 10 militari. Pachetul de ajutor va include, de asemenea, Humvee, vehicule MRAP rezistente la mine şi o cantitate mare de rachete şi muniţie de artilerie.

UPDATE 22:20 UE nu crede în Putin

UPDATE 22:00 Kuleba: Putin nu poate fi luat în serios

„Preşedintele Zelenski a propus o formulă clară a păcii în zece paşi. Rusia a ignorat acest lucru şi, în schimb, a bombardat Hersonul în ajunul Crăciunului, lansând lovituri în masă cu rachete şi drone în ajunul Anului Nou. Actuala lor „încetare unilaterală a focului” nu poate şi nu trebuie luată în serios”. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a postat mesajul ​​pe Twitter.

UPDATE 22:30 Kiev: 1.189 de situri culturale avariate de ruşi

Forţele ruse au distrus 1.189 de situri culturale din Ucraina de la invazia din 24 februarie şi până astăzi, a anunţat Ministerul Culturii din Ucraina, scrie Kiev Independent. Cel mai mare număr de situri distruse sau avariate a fost înregistrat în regiunile Doneţk, Kiev, Harkov, Lugansk, Mikolaiv, Zaporojie, Sumi şi Herson. Numărul real de situri culturale avariate din cauza războiului Rusiei este de aşteptat să fie, totuşi, mai mare, deoarece numărul actual nu include teritoriile ocupate de ruşi sau unde ostilităţile sunt în desfăşurare, a adăugat ministerul. În plus, Unesco a verificat deteriorarea a 231 de situri la 23 decembrie, inclusiv 102 situri religioase, 18 muzee, 81 de clădiri cu semnificaţie istorică şi/sau artistică, 19 monumente şi 11 biblioteci.

UPDATE 21:00 Biden nu crede în mâna întinsă de Putin

UPDATE 19:20 Ucraina: Moscova va face un armistiţiu unilateral în ciuda refuzului Kievului

Ministerul rus al Apărării „în conformitate cu ordinul preşedintelui Putin a instruit trupele să introducă un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact dintre părţile din Ucraina, timp de 36 de ore, de mâine la ora 12 până la 7 ianuarie, la ora 12”, coincizând cu cea ortodoxă. Crăciun. Acest lucru a fost anunţat de ruşi, deşi Kievul a respins deja ideea unui armistiţiu, invitând mai întâi Moscova să-şi retragă trupele din „teritoriul ocupat”.

UPDATE 19:00 Kievul: Rusia trebuie să se retragă

„Rusia trebuie să se retragă din teritoriile ocupate, abia atunci va avea un „armistiu temporar”: a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak, în primul comentariu al Kievului privind anunţul unui încetare a focului de 36 de ore ordonat de Vladimir Putin pentru Crăciunul Ortodox. „Ucraina nu atacă teritorii străine şi nu ucide civili. La fel şi Federaţia Rusă. Ucraina îi distruge doar pe cei care aparţin forţelor de ocupaţie de pe teritoriul său”, a adăugat el.

UPDATE 18:50 Ucraina: Propunerea de armistiţiu este o ipocrizie

Armistiţiul de Crăciun din Ucraina este ipocrizie, spune pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak. 

UPDATE 18:20 Kiev: Armistiţiu doar când Moscova îşi retrage trupele

„Armistiţiul va veni doar când Moscova îşi va retrage trupele”, acesta este răspunsul Kievului la propunerea preşedintelui rus Putin de încetare a focului cu ocazia Crăciunului ortodox.

UPDATE 17:40 Putin a decretat armistiţiu, pentru a putea fi sărbătorit Crăciunul

UPDATE 17:30 Noul avion de luptă al ruşilor: bombardierul supersonic Su-34

Războiul din Ucraina este primul în care avionul este folosit în mod masiv. Este vorba despre Sukhoi 34, noul avion de luptă-bombardier supersonic greu de producţie rusească. Un superjet de 13 milioane de dolari conceput pentru a fi folosit în cele mai delicate misiuni de recunoaştere, sprijin şi bombardare. Producţia sa în câteva exemple (mai puţin de 150), utilizarea redusă, cel puţin până la războiul din Ucraina, şi caracteristicile sale i-au sporit interesul din partea experţilor în strategie militară. Impresionează inclusiv cu zgomotul pe care-l face în zbor.

UPDATE 17:00 În Bahmut, 60% din oraş este moloz

Bătălia în curs pentru Bahmut, din Doneţk, a lăsat 60% din oraş în moloz, a declarat astăzi guvernatorul Doneţkului, Pavlo Kirilenko, într-o intervenţie TV, adăugând că ucrainenii încă îi reţin pe ruşi, dar forţele Kremlinului lovesc oraşul cu bombardamente necontenite.

Bahmut este un oraş din estul Donbassului, o vastă regiune industrială care se învecinează cu Rusia. Preluarea Bahmut nu numai că i-ar oferi lui Vladimir Putin un succes major pe câmpul de luptă după luni de eşecuri, ci ar întrerupe şi liniile de aprovizionare ale Ucrainei şi ar deschide calea forţelor ruse către bastionele importante ucrainene din Doneţk.

Rusia loveşte Bahmut de câteva luni În ultimele săptămâni, pe măsură ce se apropie iarna, luptele din Ucraina au devenit tot mai mult un război de uzură.

UPDATE 16:30 Prigojin: Primii puşcăriaşi reabilitaţi după serviciul în grupul Wagner

Primii condamnaţi recrutaţi în închisorile ruseşti de grupul de mercenari Wagner au încheiat şase luni de serviciu în Ucraina şi au primit reabilitarea promisă. Acest lucru a fost anunţat jurnaliştilor astăzi de Evgheni Prigojin, şeful Wagner, cu intenţii evidente de propagandă. „Şi-au îndeplinit contractul. Au lucrat cu onoare şi demnitate. Sunt primii. Nimeni altcineva nu a muncit atât de mult ca ei”, a spus Prigojin, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Condamnaţii graţiaţi sunt aproximativ 20 de persoane, descrişi de Prigojin drept oameni simpli care „nu reuşiseră să-şi găsească locul în societate” şi au intrat în necazuri. Acum, compania îi poate trata cu „respect”, le-a dat o „şansă” şi ei au luptat pentru interesul naţional.

Unul dintre deţinuţii reabilitaţi a declarat agenţiei de presă că mulţi dintre camarazii săi intenţionează să continue lupta în baza contractului cu Wagner.

Nu se spune nimic despre pierderile foarte mari pe care le-ar avea printre puşcăriaşi, trimişi în prima linie ca şi carne de tun, conform diverselor surse. Oamenii lui Wagner sunt printre altele angajaţi pe frontul Bahmut, unul dintre cele mai sângeroase.

UPDATE 16:00 Erdogan: Îl voi întâlni pe Assad împreună cu Putin

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-ar putea întâlni în curând cu omologul său sirian, Bashar el-Assad, împreună cu Vladimir Putin şi datorită medierii liderului de la Kremlin, a anunţat însuşi Erdogan, care a vorbit cu Putin în această dimineaţă şi care a rupt relaţiile cu Assad în urmă cu 12 ani, după declanşarea războiului civil din Siria. „Criza dintre Rusia şi Ucraina se extinde. Am vorbit despre asta cu Putin în această dimineaţă. Am vorbit şi despre evoluţiile din Siria, începând cu întâlnirea (n.r. - săptămâna trecută) dintre miniştrii apărării din cele trei ţări”, a spus Erdogan.

UPDATE 15:00 Putin: Ucraina trebuie să accepte pierderea unor teritorii pentru a exista un dialog

Putin i-a spus omologului său turc că este deschis la discuţii cu Ucraina dacă Kievul acceptă "noile realităţi teritoriale" de pe teren.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a confirmat lui Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei conversaţii telefonice între cei doi, că Rusia este deschisă "la un dialog serios".

Cu toate acestea, el a precizat că acest lucru este condiţionat de "îndeplinirea de către Ucraina a cerinţelor bine cunoscute şi exprimate în mod repetat de a lua în considerare noile realităţi teritoriale".

UPDATE 14:30 Patriarhul Kiril cere armistiţiu în perioada Crăciunului pe rit vechi

Mulţi creştini ortodocşi, inclusiv cei care trăiesc în Rusia şi Ucraina, sărbătoresc Crăciunul pe 6-7 ianuarie.

"Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, fac apel la toate părţile implicate în conflict să înceteze focul şi să stabilească un armistiţiu de Crăciun de la ora 12:00 pe 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie, astfel încât ortodocşii să poată participa la slujbe în ajunul Crăciunului şi în ziua de Crăciun", a declarat el, conform Reuters.

UPDATE 13:45 Un oficial german afirmă că ajutorul militar pentru Ucraina va corespunde nevoilor de pe "câmpul de luptă"

Germania îşi va adapta întotdeauna livrările de arme către Ucraina în funcţie de nevoile de pe câmpul de luptă, a declarat vicecancelarul ţării, după ce Franţa a devenit prima naţiune occidentală care s-a angajat să furnizeze Kievului vehicule de luptă cu blindate uşoare.

"Nu vom înceta să livrăm arme Ucrainei... Ne vom ajusta întotdeauna livrările în funcţie de nevoile de pe câmpul de luptă", a declarat Robert Habeck la o conferinţă de afaceri.

Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali să îi furnizeze vehicule blindate, tancuri de luptă, sisteme de apărare aeriană şi rachete cu rază de acţiune mai lungă, în timp ce continuă să lupte împotriva ofensivei Rusiei.

UPDATE 13:00 Economia Ucrainei scade cu 30,4% în 2022 din cauza războiului

Produsul intern brut al Ucrainei va scădea cu 30,4% în 2022 - cea mai mare scădere anuală din ultimii 30 de ani - din cauza războiului cu Rusia, a declarat joi ministrul ucrainean al economiei, Iulia Şvyrydenko.

"Succesele forţelor de apărare ale Ucrainei pe linia întâi, munca coordonată a guvernului şi a întreprinderilor, spiritul de neclintit al populaţiei şi viteza de reconstrucţie a unităţilor de infrastructură critică avariate, precum şi sprijinul financiar sistemic din partea donatorilor internaţionali ne-au permis să menţinem frontul economic şi să continuăm mişcarea noastră spre victorie", a declarat Svyrydenko.

UPDATE 12:00 Erdogan îi cere lui Putin "o încetare unilaterală a focului" în Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o "viziune pentru o soluţie echitabilă", a anunţat joi preşedinţia turcă.

"Preşedintele Erdogan a declarat că apelurile pentru pace şi negocieri ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o viziune pentru o soluţie echitabilă", se arată în comunicat, adăugând că Erdogan i-a reamintit lui Putin rezultatele pozitive ale acordului privind coridorul de cereale, informează agenţia Reuters.

UPDATE 11:30 Şeful NATO avertizează că Rusia nu ar trebui să fie subestimată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că ar fi "periculos să subestimăm" Rusia în legătură cu războiul de aproape un an din Ucraina.

"Au arătat o mare disponibilitate de a tolera pierderi şi suferinţe", a declarat Stoltenberg la o conferinţă din Norvegia.

"Nu avem niciun indiciu că preşedintele Vladimir Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa că este periculos să subestimăm Rusia", a adăugat el.

UPDATE 10:00 Forţele ucrainene afirmă că au ucis 800 de soldaţi ruşi în ultima zi

Armata ucraineană a anunţat că forţele ruse s-au concentrat pe o ofensivă în sectorul Bakhmut, iar atacurile sale în sectoarele Avdiivka şi Kupiansk nu au avut succes.

Potrivit sursei citate, peste 800 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar un avion, un elicopter şi trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

De asemenea, armata ucraineană a raportat un număr nespecificat de victime civile ca urmare a atacurilor ruseşti aeriene asupra oraşului Bakhmut şi a altor două oraşe din regiunea Doneţk - Kostiantynivka şi Kurakhove.

UPDATE 8:49 - Statul Major: Ucraina loveşte mai multe zone de concentrare ale personalului rus pe 4 ianuarie

Forţele ucrainene au lansat 20 de atacuri asupra zonelor de concentrare a trupelor ruse în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. În actualizarea din 5 ianuarie, Statul Major a mai raportat că armata rusă a lansat cel puţin trei rachete, 13 lovituri aeriene şi peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă din Bakhmut, Kostinatynivka, Kurakhove, Nikopol şi Herson. 

UPDATE 06:30 Norvegia donează Ucrainei 10.000 de obuze de artilerie

Ministerul norvegian al Apărării a declarat că obuzele de artilerie donate pot fi folosite în obuzierele M109 pe care Norvegia le-a donat anterior Ucrainei. 

UPDATE 05:00 Mai multe explozii au fost raportate în Melitopolul ocupat de ruşi

Autorităţile instalate de Rusia au raportat multiple explozii în oraşul Melitopol din sud-estul Ucrainei şi suburbiile acesteia. Vladimir Rogov, un membru numit de Rusia al administraţiei Oblastului Zaporizhzhia, a declarat că apărarea aeriană a fost activată. Nu a oferit niciun detaliu despre pagube sau victime.

UPDATE 04:00 Zelenski: „Trebuie să punem capăt agresiunii Rusiei în acest an”

„Este necesar să punem capăt agresiunii ruse anul acesta şi să nu amânăm niciuna dintre acele oportunităţi de apărare care pot accelera înfrângerea statului terorist”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară adresat naţiunii.

UPDATE 03:00 Apărarea aeriană a doborât avioane, elicoptere şi drone ruseşti

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât un avion de atac rusesc Su-25, un elicopter de atac Ka-52 şi o dronă Orlan-10.

UPDATE 02:30 Lupte grele în Bakhmut

Ruşii fac progrese şi avansează, după ultimele lupte date în jurul oraşului Bakhmut. Artileria ucraineană rămâne fără muniţie

Rezumatul zilei

  • Preşedintele SUA Joe Biden a spus că ia în considerare trimiterea vehiculelor de luptă Bradley în Ucraina
  • Statele Unite caută modalităţi de a viza producţia de drone iraniene prin sancţiuni şi controale la export
  • Preşedintele Vladimir Putin a trimis o fregată în Oceanul Atlantic înarmată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generaţie
  • Germania caută alte modalităţi de a ajuta Ucraina să-şi protejeze oamenii şi infrastructura, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock, subliniind că orice slăbire a hotărârii Europei în această chestiune ar fi un avantaj pentru Moscova

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici